LilaMa d.o.o. - Đorđa Stanojevića 11 d, 11070 Novi Beograd, radno vreme: 9-16h, 011/630-22-32,

Meditacija

TEHNOLOGIJA ZA RAZVOJ POTPUNOG MENTALNOG POTENCIJALA – TRANSCENDENTALNA MEDITACIJA PO UČENjU MAHARIŠI MAHEŠ JOGIJA

„Zalivaj koren da bi uživao u plodovima“

Šta je transcendentalna meditacija (TM)?

MAHARIŠI MAHEŠ JOGI
Njegova Svetost Maharishi Mahesh Jogi

TM je prirodna, laka i udobna mentalna tehnika za psihičko i fizičko opuštanje i potpuni razvoj duhovnog i mentalnog potencijala. To je najpouzdaniji sistem za oslobadjanje duboko ukorenjenih stresova. Transcendentalna meditacija se uči lako, veoma je prijatna za vežbanje, a prvi rezultati se osećaju već na samom početku. Može da je nauči svako bez obzira na pol, uzrast (donja granica je 4 godine), način života, ideološka i verska shvatanja, stepen obrazovanja i inteligencije…

Jedini uslov da se ova tehnika vežba jeste da imate slobodno mesto da udobno sednete. Možete da vežbate bilo gde – na klupi u parku, u svojoj kancelariji, javnom prevozu… gde god možete da udobno sedite.

Naučna potvrdjenost TM

TM je najviše naučno istraživana tehnika samo-razvoja u svetu danas. Prvo naučno istraživanje je objavio američki fiziolog dr. Robert Valas još 1970. godine. Od tada pa do danas je uradjeno i objavljeno više od 600 naučnih studija u više od 27 zemalja sveta na preko 200 naučnih instituta i ustanova. Ova istraživanja su u najvećem broju vršena u SAD (Harvard, Jel, Stenford, UKLA, MVU, MRI i drugi) zatim Japanu (Japanski nacionalni institut za industrijsko zdravlje, Medicinski institut sv. Marijana), Rusiji (Ruska akademija medicinskih nauka) i Velikoj Britaniji (ako se nauči na preporuku lekara, država plaća sve troškove). Dva istraživanja su radjena čak i u našoj zemlji – prvo u bivšoj SFRJ (grupa autora – uticaj na osnovne kategorije hroničnih i bolesti zavisnosti) a drugo na Institutu za mentalno zdravlje – uticaj TM na indukciju EEG talasa u kori velikog mozga.

Ova istraživanja su objavljivana u vodećim svetskim naučnim časopisima i magazinima kao što su „The Lancet“, „Psychosomatic Medicine“, „JAMA“, „International Journal of Neuroscience“, „Perceptual and Motor Skills“, „Journal of Crime and Justice“, „Criminal Justice and Behavior“, „Journal of Conflict Resolution“, „Реферативний журнал – Всероссииский Институт Научнои и Техническои Информации“…

Američka vlada i danas izdvaja velike sume za naučna istraživanja o uticaju TM na visok krvni pritisak, srčane bolesti i druge značajne bolesti čiji glavni uzrok je stres.

Uticaj TM na mentalno zdravlje

MAHARIŠI MAHEŠ JOGIPrema ajur-vedi koren svih bolesti leži u duhu čoveka. Kvalitet duha odredjuje šta i kako čovek jede, čime se bavi, kako se oblači, kada spava, koliko se kreće… Vedska nauka je razvrstala ljude u tri osnovne grupe, u skladu sa preovladavajućim kvalitetima duha (ovi kvaliteti se zovu gune). Ako u duhu preovladava vrlina (na sanskritu satva) takav čovek se naziva satvičan. Ako preovladava strast (radjas) tada je on radjastičan a ako dominira tupost (tamas) onda je on tamastičan.

Iz ovoga je jasno zašto ajur-veda smatra da su osnovni patogeni faktori radjas (strast) i tamas (tupost). Transcendentalna meditacija prvenstveno deluje na ova dva osnovna patogena faktora, jer ona vodi svesni duh do polja čiste svesti – Atme – koje ne sadrži gune. Kada duh dodje u dodir sa tim poljem dubokog odmora – izvorom sve energije i kreativnosti – on stiče veliku snagu i biva obogaćen kvalitetima kreativnosti, jasnoće, smirenosti, budnosti, inteligencije i čistote. Sam ovaj proces dovodi do oslobadjanja svih mogućih stresova koji se nalaze na različitim nivoima duha i tela. Ono što savremena nauka zove „stres“ – to je prema ajur-vedi rezultat delovanja radjasa i tamasa. Dakle, sa obe tačke gledišta – i sa tačke gledišta savremene nauke (oslobadjanje od stresa) i sa tačke gledišta vedske nauke (unošenje čiste satve radi balansiranja radjasa i tamasa) TM izuzetno povoljno deluje na čovekovo mentalno zdravlje.

Nus-efekti procesa transcendiranja i oslobadjanja sistema od duboko ukorenjenog stresa su mnogostruki – od povećanja koeficijenta inteligencije, rasta unutrašnje sreće i ispunjenja, jasnije percepcije, veće budnosti i efikasnijeg i ispravnijeg planiranja i reagovanja – pa sve do razvoja 100% aktivnog i delotvornog rada mozga i samorealizacije koji donose život ispunjen slobodom, blaženstvom i savršenim zdravljem. Evo šta o samoj tehnici kaže njen osnivač, Mahariši:

„Vekovima smo slušali da je unutar svakog čoveka sakriven ogroman potencijal. On je skriven unutar nas ne zato što ga je teško izneti napolje, već jednostavno zato što ga mi ne iznosimo – i to je sve. Riznica sve mudrosti, kreativnosti, mira i sreće već je tu – ljudski mozak je obdaren sposobnošću da iskusi apsolutno blaženstvo, apsolutnu sreću, apsolutni mir, apsolutnu kreativnost, apsolutnu mudrost. Čovek ima sposobnost da dosegne, iskusi i postojano uživa u apsolutnom polju života. Jedina stvar koju treba učiniti – to je dodati TM uobičajenom, svakodnevnom životu.“

Naučna istraživanja o uticaju TM na mentalno zdravlje:

Meditacija 1

Na dijagramu je prikazan rast koeficijenta inteligencije (IQ) kod studenata koji su redovno upražnjavali TM u periodu od dve godine (1985-1987). Uporedjeni su studenti sa Maharišijevog medjunarodnog univerziteta (MMU) iz Feirfilda, Ajova, SAD sa studentima jednog drugog univerziteta u istoj državi koji nisu vežbali TM. Studija je pokazala da su IQ i sposobnost brzog donošenja odluka značajno porasli kod studenata MMU, dok kod kontrolne grupe nije bilo značajnijih promena.

Izvor: „Personality and Individual Differences 12“ (1991); 1105-1116.

Mobilizacija latentnih rezervi mozga

Meditacija 2

Ova studija je pokazala da se tokom upražnjavanja TM javljaju rane komponente odgovora mozga na somatosenzornu stimulaciju (0-100msec) rasprostranjene širom kore velikog mozga. To pokazuje da tokom TM znatno veći deo mozga učestvuje u percepciji specifičnih informacija kao i da dolazi do stvaranja znatno većeg broja funkcionalnih veza izmedju leve i desne hemisfere.

Iako ovo običnom čoveku može izgledati prilično apstraktno, slavni ruski akademik i svojevremeno vodeći ruski i svetski autoritet u oblasti neuro-kibernetike i šef katedre za neuro-kibernetiku na Institutu za mozak pri Ruskoj akademiji medicinskih nauka – doktor Nikolai Ljubimov, koji je sa svojim stručnim timom i uradio ovu studiju kaže:

„TM ne samo da apsolutno funkcioniše u svim situacijama kao samoregulacija već oslobadja svest i uznosi je na daleko sredjeniji nivo. Takodje izoštrava intelekt, ubrzava reflekse i radnu sposobnost.“

Izvori

1. Proceedings of the International Symposium Physiological and Biochemical Basis of Brain Activity, St. Petersburg, Russia, June 22-24, 1994.

2. Second Russian-Swedish Symposium New Research of Neurobiology, Moscow, Russia (May 19-21,1992).

Klinička istraživanja su pokazala da TM značajno pomaže oporavku osoba čiji mozak je oštećen u automobilskim nesrećama, raznim povredama, preteranom upotrebom alkohola, nikotina i droga, tako da je sredinom devedesetih u Moskvi otvoreno specijalno odeljenje za kliničko lečenje moždanih bolesti putem TM. Rukovodilac tog projekta je bio sin dr Nikolaja – dr Sergej Ljubimov.

Lično iskustvo

Godine 1994. radio sam kao instruktor TM u Ukrajini, u gradu Donjecku. Na jedno od prvih predavanja došao je i Nikolaj F. – docent matematike, profesor fizike na gradskom univerzitetu. Nikolaj je već drugu godinu patio od manijakalne depresije drugog stepena (zvanična dijagnoza) i probao je sve alopatske tretmane, kao i mnoge tradicionalne – trave, bioenergiju, babe vračare, odlazak u pravoslavne manastire i svetu vodicu i tako dalje. Na kraju, kada ništa od svega nije pomoglo, lekari su mu predložili nov, eksperimentalni tretman koji se tada razradjivao u Ukrajini, a to je puštanje električne struje kroz kičmu! Morao je da potpiše da je lično odgovoran za sve neželjene posledice koje mogu nastupiti. Rezultat – naprsnuće kičme (bar mi je on tako objasnio) i nekoliko meseci ležanja u gipsanom koritu!

Bolest je počela da se razvija posle smrti njegovih roditelja i stalno je napredovala. Pored svih strahova, depresije, tuge i žalosti, postojao je i veliki problem što su mu se ruke jako tresle, tako da nije mogao da piše na tabli pred studentima, već je morao sve formule da priprema tokom odmora.

Ja sam u to vreme tek počinjao da radim kao učitelj TM – pre njega obučio sam svega 13 ljudi. Nisam imao nikakva iskustva s tako teškim medicinskim poremećajima, ali sam znao za princip – TM smanjuje stres, a stres je glavni uzrok svih bolesti. Upravo to sam i rekao Nikolaju. I danas se dobro sećam da me je on nekoliko puta pitao kada može da oseti neko poboljšanje, a ja sam uporno ponavljao da to zavisi samo od toga koliko stresa će se osloboditi. Na kraju predavanja rekao mi je da će ako i kroz dve godine oseti samo malo olakšanje, to za njega biti veliki uspeh i da je i s tim zadovoljan!

Tako je Nikolaj u toku sledećih pet dana naučio da vežba TM i narednih 15 dana vežbao je samostalno – kod kuće ili na poslu, dva puta na dan po 20 minuta. Posle 15 dana došao je na zajedničku meditaciju i druženje s polaznicima ranijih kurseva. Posle grupne meditacije, grupa ukrajinskih budista koja je takodje naučila TM povela je raspravu da li TM vodi do Brahman svesti ili ne. U jeku rasprave Nikolaj je ustao i rekao: „Brahman ili ne Brahman, ali meni se ruke više ne tresu“! Bio sam zaista veoma iznenadjen što je za samo 15 dana redovne vežbe ovaj čovek rešio najveći deo problema koji ga je mučio dve godine i koji nisu rešili ni najveći medicinski stručnjaci u toj oblasti.

Naravno, ovakvi početni rezultati bili su veliki podstrek za njega da redovno meditira i dolazi na zajedničke sastanke. Duhovni, psihički i zdravstveni napredak ovog čoveka bio je zaista fascinantan. Nikolaj i dan-danas organizuje predavanja o TM za svoje studente.

Vladimir Čobić

Uticaj TM na telesno zdravlje

Ajur-veda smatra da su duh i telo jedna neraskidiva celina i da je podela nečijeg života na telesni ili duhovni aspekat potrebna samo radi jasnijeg razmatranja ili intelektualnog razumevanja naročitih procesa u sistemu duh-telo.

Fiziolozi kažu: „Sve što se dešava u duhu, odražava se u telu i obrnuto – sve što se dešava na nivou tela odražava se u duhu“. Kada smo razmatrali patogene faktore, videli smo da radjas i tamas ne samo što direktno dovode do mentalnih i nervnih bolesti, već utiču i na druge patogene faktore kao što su nezdrave navike, pogrešna ishrana i nepravilna upotreba čula, što dovodi do telesnih bolesti.

Zapadna nauka kaže da je osnovni uzrok svih bolesti stres. Ajur-veda različite vrste stresa zove radjas, tamas i ama (fiziološki stres). I zapadna i istočna nauka slažu se u jednom – duboko ukorenjeni stres može se osloboditi samo dubokim i potpunim odmorom. Tehnika TM daje upravo taj duboki odmor. Tokom transcendentalne meditacije mentalna aktivnost počinje da se profinjuje i duh dolazi do sve manje aktivnih i smirenijih stanja svesti. Paralelno s ovim smirivanjem mentalne aktivnosti dolazi i do smirivanja telesne aktivnosti, jer su duh i telo neraskidivo povezani. Smanjenje telesne aktivnosti se subjektivno doživljava kao smanjena potreba za disanjem, pospanost i duboka opuštenost mišića.

Fiziološka merenja pokazala su da posle dva minuta TM čovek dolazi do stanja odmora i opuštenosti koje je dva puta dublje nego stanje odmora u najdubljem snu! To je dokazano merenjem potrošnje kiseonika. Poznato je da u stanju odmora čovek koristi manje kiseonika nego tokom fizičke ili mentalne aktivnosti. Kada opušteno sedimo u udobnoj fotelji, stopa metabolizma koja je tada prisutna naziva se bazalni metabolizam. Tokom najdubljeg sna čovek troši 8% manje kiseonika nego kada opušteno sedi sa zatvorenim očima. Dakle, tokom najdubljeg sna stopa metabolizma je 8% niža od stope bazalnog metabolizma.

Naučna istraživanja pokazala su da posle samo dva minuta vežbe TM stopa disanja pada za 16 do 22 % u odnosu na bazalni metabolizam! Prosta matematika govori nam da je odmor kroz TM dva puta dublji nego odmor za vreme sna. Danas postoje na desetine objavljenih studija koje potvrdjuju ovaj zaključak.

Meditacija 1

Na dijagramu je prikazana metaanaliza (postupak koji se koristi za izvodjenje objektivnih zaključaka iz velikog skupa istraživanja) koja pokazuje različite fiziološke pokazatelje dubokog odmora koji nastaju tokom TM. Prikazan je značajan rast bazalnog otpora kože tokom TM (ruke se manje znoje, a to je pokazatelj odsustva napetosti), smanjena stopa disanja i smanjen nivo plazma laktata (dakle, metabolizam je niži) u poredjenju s odmorom zatvorenih očiju.

I upravo je ovaj duboki odmor ključ za razumevanje blagotvornog uticaja tehnike kod najšireg spektra bolesti. Ovaj izuzetno duboki počinak uklanja gromade stresa i unutrašnja inteligencija tela počinje da se budi i da obnavlja mehanizme samoisceljenja koji postoje na samo u svakom ljudskom biću, već i u svim drugim živim bićima. Usled toga, ljudi koji godinama pate od raznih hroničnih bolesti počinju da osećaju više svežine, bolje raspoloženje, više snage i samopouzdanja. U kasnijoj fazi simptomi kao što su glavobolje, loše varenje, nervna i emotivna rastrojstva, iscrpljenost, nesanica i slabost potpuno nestaju. Svakako, ako je vežbanje TM praćeno odgovarajućim lečenjem, bolest se povlači daleko brže.

Ljudi koji redovno vežbaju TM počinju da osećaju koja hrana je stvarno dobra za njih a šta treba da izbegavaju, tako da njihove navike u ishrani, ponašanju, na poslu, izbor zabave i odmora – sve to postaje daleko zdravije i prirodnije, što očigledno dovodi do boljeg psihičkog i fizičkog zdravlja.

Do sada najveće istraživanje o uticaju TM na zdravlje finansirale su velike osiguravajuće kuće iz SAD i Holandije. Statistički je uporedjeno 600.000 ljudi iz baza podataka tih kuća koji nisu upražnjavali TM sa 2.000 ljudi koji su bili redovni meditanti. Istraživanje je trajalo pet godina i bilo je veoma precizno. Na primer, uporedjivani su ljudi istih starosnih grupa, istog mesta stanovanja, pušači sa pušačima i slično – jedina razlika bila je u tome da li vežbaju TM ili ne.

Meditacija 3

Na dijagramu je prikazano da su osobe koje su vežbale TM dva puta redje bile hospitalizovane nego obična populacija (56% manje), dok je broj poseta lekaru pratio sličan trend. Eksperimentalna grupa TM imala je manji broj prijema u bolnice u svim kategorijama bolesti (vidi dijagram), a naročito su dobri pokazatelji bili kod bolesti srca i krvnih sudova (87% manje), bolesti nervnog sistema (87% manje), bolesti nosa, grla i pluća (73% manje) i raka (55% manje). Ova istraživanja objavljena su u „Psychosomatic Medicine“ 49 (1987) i „American Journal of Health Promotion“, 1996.

Bez preterivanja možemo da zaključimo da samo uključivanje TM tehnike u dnevni raspored, dva puta dnevno po dvadesetak minuta, čini osobu duplo zdravijom. Zato i nije čudo da Ministarstvo zdravlja SAD poslednjih godina ulaže milione dolara u dalja istraživanja o uticaju TM na ljudsko zdravlje, a naročito na bolesti srca i krvnih sudova, koji su vodeći uzrok smrti u SAD.

Lično iskustvo

„Porodična situacija opterećena dugogodišnjom bolešću člana najuže porodice ostavila je trag i u meni. Srce mi je oslabilo, dobila sam visok pritisak, postala potištena, a zatim me zadesio šlog. Pila sam po savetu lekara razne lekove, a bensendin je vremenom postao moj „najbolji drug“. Tehniku TM vežbam tek tri meseca i rezultati su izvanredni. Već nakon nekoliko nedelja vežbe prestala sam da uzimam bensendine, inderale, arifone… Spavam bez sedativa, srce mi više nije uznemireno, pritisak se stabilizovao…“

Vera Markićević, defektolog

Dakle, dobrobiti koje redovna praksa TM pruža u oblasti zdravlja su velike i zadiru u samu osnovu zdravlja i bolesti. One ne samo da su doživljene kroz lično iskustvo praktikanata, već su i detaljno naučno dokumentovane. U literaturi se mogu naći još neka značajna istraživanja o odvikavanju od pušenja, alkohola i narkotika, opštem poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja radnika u japanskoj teškoj industriji, smanjenom recidivizmu osudjenika i uticaju TM na kolektivno zdravlje porodice, gradova i nacija. To je opisano u brojnim knjigama o TM, od kojih je najsažetija i najpreciznija TM program američkog autora dr Roberta Rota.

Bitno je shvatiti osnovni princip – TM deluje s najdubljeg aspekta postojanja, s nivoa čistog Postojanja, čistog Bitka, čistog Življenja, a to je osnova svega što postoji, biva i živi. Najbolji lek za sve bolesti i sve probleme je Znanje o suštini svega, i to ne teoretsko znanje već direktno opažanje. Kada oči vide samo Istinu i ništa drugo, kada uši čuju samo Istinu i ništa drugo, kada nos, jezik i koža osećaju, iskušavaju i dodiruju samo Istinu, tada je nemoguć bilo kakav problem ili bolest. Sve nedaće i sve bolesti nastaju usled neznanja. Prema tome, postepeno razvijanje svesti ka opažanju krajnje Stvarnosti slično je zalivanju i hranjenju korena drveta. Ova jednostavna operacija pojačava lučenje biljnog soka koji održava sve bezbrojne grane, listove, cvetove i plodove i čini ih zdravim i lepim. Na isti način jednostavna i mehanička procedura TM donosi sok života u svaki organ i svaku ćeliju ljudskog tela, a pojedinci svoje zdravlje preslikavaju u zdravlje porodice, grada, nacije i planete. Prema tome, TM je glavni stub nosač za stvaranje savršenog zdravlja duha, tela i okoline. Sve ostale procedure i saveti su samo nadgradnja i pomoć ovom procesu stvaranja savršenog zdravlja i dugovečnosti.

Savez za transcendentalnu meditaciju

42 komentara

 1. aida

  17.maj.2010 @ 14:10

  gde se u beogradu moze nauciti kako meditirati i koliko to kosta?

  pozdrav, hvala

 2. Čobić Vlada

  18.maj.2010 @ 12:28

  Može se naučiti na više mesta, a može i kod nas, u Ajur centru. Cena čitavog kursa je 200 evra.

 3. Jelena Vujicic

  19.maj.2010 @ 15:14

  Zelim da mi vise napisete o tome kako se tacno vjezba transcendentalna meditacije. Dajete dosta o tome koliko ona zapravo znaci, sto je predivno, ali zelim znati tacan rad u vezi s njom – konkretno, sta i kako?

  Zahvalna unaprijed jako.

 4. Čobić Vlada

  31.maj.2010 @ 12:24

  To kako se tačno vežba – to se uči na kursu, jer to je praktična obuka – ne teorija, i to se ne može napisati, već jedino naučiti.

 5. snežana

  15.dec.2010 @ 11:35

  Koja je razlika između meditacije i TM-a pošto imam puno knjiga o meditiranju?

 6. Čobić Vlada

  21.dec.2010 @ 13:34

  Meditacija znači razmišljanje, a transcendentalna meditacija znači “prekoračiti (transcendirati) mišljenje“.

  Možete doći na besplatno uvodno predavanje svakog četvrtka u Dečansku broj 2, preko puta Doma omladine, drugi sprat, stan broj 6, u 19 časova – na besplatno predavanje o TM. Tu možete postaviti i sva pitanja koja želite.

 7. DANIJELA Knezevic

  24.dec.2010 @ 14:41

  Da li se odrzava pocetna/osnovna TM obuka u Beogradu i gde?
  Koja je cena?

 8. Čobić Vlada

  26.dec.2010 @ 13:37

  Možete doći na besplatno uvodno predavanje svakog četvrtka u Dečansku broj 2, preko puta doma omladine, drugi sprat, stan broj 6, u 19 časova na besplatno predavanje o TM. Tu možete postaviti i sva pitanja koja želite.

 9. Dragan

  14.jan.2011 @ 9:22

  Sa meditacijom sam se prvi put sreo 1994-e godine, u Novom Sadu sa gospodjom Jadrankom-zaboravio sam prezime. Meditirao sam oko 3 godine i prestao. pre nekih četiri meseca sam ponovo počeo ali bih jako voleo da ponovo stupim u kontakt sa gospodjom Jadrankom. Da li mi možete pomoći da nadjem njenu adresu ili bilo šta drugo.

 10. Čobić Vlada

  21.jan.2011 @ 13:43

  Jadranka je i dalje na istom mestu Novom Sadu, koliko mi je poznato. Ne bi bilo lepo da njene privatne kontakt podatke prikazujemo javno, ali probajte da se raspitate po Novom Sadu. Obzirom da nije velik grad, verujem da ćete je lako naći.

 11. Radovan

  30.jan.2011 @ 15:21

  Da li ta gospodja Jadranka, poducava transcendentalnu meditaciju ili neku drugu i da li postoji jos neko mesto u Novom Sadu gde se moze nauciti TM?

  Moze odgovor i na mail. Hvala

 12. Čobić Vlada

  4.feb.2011 @ 19:51

  Da, Jadranka podučava TM, a evo vam i telefon Dejana Berbatovića – podučava i on: 064/259-55-69.

 13. Aleksandar

  15.mar.2011 @ 1:53

  Da li postoji neko u Nisu ko poducava TM? mnogo bi mi znacilo da mi obezbedite kontakt.
  inace, planiram da dodjem u Beograd kod vas zbog panchakarme. Pijem dugo antidepresiv, doslo je do redukcije leka, a sada idem ka potpunom iskljucenju pa mi je preporuceno ciscenje organizma na ovaj nacin. Meni bi bas odgovaralo da vas centar postoji i u Nisu, ali kako sam shvatio, tamo imate samo prodavnice. veliki pozdrav!

 14. Čobić Vlada

  16.mar.2011 @ 12:53

  Poštovani Aleksandre, nažalost – u Nišu nema nikoga ko podučava TM – bar koliko je meni poznato.

 15. Mirta

  17.apr.2011 @ 18:43

  Zanima me da li su jos uvek aktuelna predavanja u Decanskoj i ako jesu u kojim terminima?

  Hvala

 16. Čobić Vlada

  18.apr.2011 @ 17:27

  Jesu aktuelna, i održavaju se svakog četvrtka u 19.00 sati.

 17. Dusica

  21.maj.2011 @ 13:03

  Stvarno ne razumem sta to znaci „prekoraciti misljenje“.

 18. Minja Tesic

  4.feb.2012 @ 14:20

  Postovani,
  da li se uvodna predavanja, kao i obuka iz TM meditacije i dalje odrzavaju?

 19. zeljka

  5.feb.2012 @ 18:10

  da li jos uvek postoji besplatno predavanje u decanskoj br2 dali je to jos aktuelno

 20. Čobić Vlada

  6.feb.2012 @ 10:15

  Da, predavanja u Dečanskoj se održavaju i aktuelna su.

 21. emilija stanojkovska

  17.feb.2012 @ 21:23

  naucila sam TM pre mozda 20 godina kada su mi rekli da mantru moram cuvati samo za sebe.a sta ako sam ipak rekla nekome koja je moja mantra?

 22. Čobić Vlada

  22.feb.2012 @ 17:59

  Ništa.

 23. dusanka

  16.feb.2013 @ 18:06

  Htela bih jos da mi kazete koliko se vremenski pije caj za detoks od piskavice i koliko treba da se pauzira. Pijem ga vec dvadesetak dana i odlicno se osecam, Htela bih da nastavim ukoliko se moze na duzi period. Inace pijem oko 1-1/5l dnevno.

 24. Čobić Vlada

  19.feb.2013 @ 20:18

  Piskavica je začin koji može da se uzima svakoga dana. Koristite onoliko koliko vam prija.

 25. svetlana

  22.jul.2013 @ 23:56

  interesuje me da li se u Podgorici odrzavaju kursevi, da li se lijeci depresija na ovaj nacin, koliko kurs traje ili mi posaljite termine kada se odrzavaju u Beogradu i kako da se prijavim. Da li mogu za 7 dana nauciti ovu metodu i samostalno je primjrnjivat. Napominjem da pijem antidepresive.
  Srdacan pozdrav.

 26. Čobić Vlada

  24.jul.2013 @ 15:55

  Da, kursevi se održavaju i u Podgorici. Možete se javiti Vladimiru Radujkoviću. Njegov broj telefona je: 069 75 07 11

 27. Nina

  11.nov.2013 @ 23:36

  Da li su i dalje aktuelna predavanja u Decanskoj? Ako jesu, kada su?
  Hvala unapred!

 28. Čobić Vlada

  14.nov.2013 @ 12:22

  Četvrtkom, od 19:00 časova.

 29. Ivan jurić

  5.mar.2014 @ 8:45

  Ima li u Bosni i hercegovini negdje kurs iz TM ? Hvala

 30. Čobić Vlada

  11.mar.2014 @ 21:48

  Trebalo bi da ima u Sarajevu.

 31. Iva Vesovic

  4.sep.2014 @ 12:23

  Da li i dalje svakog cetvrtka imate uvodna predavanja za TM, u Decanskoj?

 32. Čobić Vlada

  4.sep.2014 @ 14:36

  Da, svakako.

 33. Tanja

  26.nov.2014 @ 8:00

  Da li se promenila situacija o organizovanju TM u Nisu? Ako jeste, bil bi jako lepo i rada sam da dobijem informaciju o mestu i vremenu desavanja!

 34. Čobić Vlada

  26.nov.2014 @ 21:18

  Još uvek se ništa nije promenilo. Za sada nemamo predavanja u Nišu.

 35. Dane

  14.dec.2014 @ 23:47

  Da li postoji organizovano uvodno predavanje u Subotici?

 36. Čobić Vlada

  15.dec.2014 @ 18:43

  Za sada nema.

 37. Boris

  8.feb.2015 @ 17:01

  Pitanje,

  da li jos radite kurseve i kad ima sledeci ako radite ili se radi individualno?

  Pozdrav

 38. Čobić Vlada

  10.feb.2015 @ 16:31

  Pogledajte na http://www.stm.rs

 39. Biljana Golubovic

  23.jan.2016 @ 15:41

  Postovani Vlado,
  inicirana sam u TM 1999.g kod Dejana Berbatovica u Novom Sadu. Posle nekoliko godina sam prestala da upraznjavam tehniku i nedavno ponovo pocela. Da li sam mogla to sama da uradim, da ponovo pocnem da meditiram, ili je trebalo da odem na ceking kod mog ucitelja?

 40. Čobić Vlada

  26.jan.2016 @ 18:49

  Možete naravno i sami da počnete, a čeking u svakom slučaju ne može da Vam naškodi.

 41. Ana

  6.feb.2016 @ 13:31

  Postovanje Vlado ,
  Meditiram vec duze vreme,videla sam sebe u sebi,dozivela moje fizicko kao zastitni dvorac a ono sto je u meni sakrivenu svetlost,dozivela astralnu projekciju,paraliza sna,i u snovima vidim mesta koje nikada nisam videla ,a kasnije ih i dozivim.Smatram da meditacija ne daje samo duhovni mir,vec nesto vise.Znanje ,duhovnost,ljubav,mir,shvatanje,zdravlje,uzvisenost ka univerzalnom svetu.Koliko znam,dok se meditira pravilno je ne razmisljati.Da li je to tacno?

 42. Čobić Vlada

  9.feb.2016 @ 13:10

  Pravilno je naći kvalifikovanog učitelja meditacije, inače su moguće svakakve fantazije…

RSS feed za komentare ove vesti · TrackBack URI

Postavite komentar

Ovde možete postaviti javno komentar, ili pitanje u vezi sadržaja, ili proizvoda koji vidite na ovoj stranici.

A ukoliko želite da nas direktno kontaktirate, to možete uraditi sa Kontakt strane.

Kozmetika Usna higijena Rasajane Ulja Suplementi Ajurvedski napici Mirisni štapići Knjige
Banja Luka Brčko Beograd Ćićevac Dimitrovgrad Indjija Kikinda Kladovo Kragujevac Kruševac Lazarevac Leskovac Niš Novi Sad Pančevo Prokuplje Paraćin Pirot Požarevac Ruma Sarajevo Smederevo Sombor Sremska Mitrovica Subotica Šabac Trebinje Trstenik Tuzla Veliko Gradište Zaječar Zemun Zenica