Začini

Indijski kim – djira

Indijski kim - djira

Cena: din. 300

Zapremina 100 grama

Cuminum cyminum

Indijski kim (rimski kumin, djira) daje hrani mističan i prefinjen ukus, tako svojstven indijskoj kuhinji. Koristi se u pripremi svih vrsta jela – od peciva i salata do jela od povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.

U kombinaciji sa korijanderom služi kao odlično sredstvo za neutralisanje štetnih efekata preterane ljutine čilija, bibera i drugih „vrućih“ začina. Zbog toga Indijci mogu da podnesu veoma ljutu hranu – oni u nju dodaju indijski kim i korijander i tako neutrališu negativne efekte ljutine.

Ishranom do zdravlja

Redovna upotreba djire u pripremi hrane blagotvorno deluje na:

  • Poboljšanje varenja
  • Smanjenje gasova i nadutosti
  • Neutralisanje viška kiseline
  • Normalno lučenje probavnih sokova
  • Uklanjanje stomačnih grčeva
  • Normalno kretanje hrane kroz creva
  • Probleme sa mokraćnim putevima

Više o djiri

Zbog svoje izuzetne arome seme djire je omiljeni začin u indijskoj, meksičkoj, kubanskoj, zapadno-kineskoj, severno-afričkoj i blisko-istočnoj kuhinji. Ukus i miris indijskog kima potiču od obilja eteričnih ulja, pre svega kumin-aldehida u sirovom semenu i pirazina koji nastaju njegovim prženjem ili pečenjem.

Indijski kim je obavezan sastojak karija, nekih vrsta holandskih sireva i tradicionalnih francuskih hlebova i brazilske kuhinje. Poznate začinske mešavine kao što su garam masala, achiote, adobos, sofrito, curry, bahaarat itd. U znatnoj meri sadrže i kumin.

Kumin je odličan začin za povrće i mahunarke jer naglašava prirodnu slatkoću ovih namirnica i neutrališe njihovu oporost i sklonost ka stvaranju gasova u crevima. Zbog toga se naširoko koristio u drevnoj Grčkoj i starom Rimu, gde je postojao običaj da se na stolu drži posudica sa indijskim kimom, kao što se danas drži biber. Ovaj običaj se i do danas održao u Maroku.

Postojbinom djire se smatra Persija. Danas se najviše gaji u Indiji, Šri Lanki, Siriji, Pakistanu i Turskoj a nešto manje u Iranu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Maroku, Egiptu, Meksiku i Čileu.

Upotreba u kuhinji

Kuvano povrće, pirinač
Na malo vrelog ulja ili ghija prepržite različite začine (na primer indijski kim, grčko seme, seme slačice i biber). Kada semenke poskoče, dodajte i začine u prahu kao što su kurkuma, mleveni korijander, djumbir i slično. Pržite nekoliko trenutaka a zatim dodajte naseckano povrće i sve zajedno pržite uz stalno mešanje. Dodajte malo vode, poklopite i kuvajte do kraja. Isti postupak je i za pirinač.
Mahunarke
Skuvajte željenu vrstu mahunarki i kada je gotovo prelite zaprškom od začina: u maloj posudi za sos prepržite seme djire i drugih začina po želji kako je gore opisano. U posudu gde se kuva pasulj dodajte gotovu zapršku. Ako ste sve pravilno uradili, doći će do blage erupcije vode koja ključa u loncu sa pasuljem. Sve dobro izmešajte, poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta.
Salate
Jednu čajnu kašičicu semena prepržite na suvom tiganju. Kada semenke potamne sklonite sa vatre i zatim sameljite (istucajte u avanu). Ovim prahom pospite sveže isečene krastavce, paradajz itd. Ukus je izuzetan.
Testa i peciva
U nezamešeno brašno dodajte željenu količinu semenki i dobro izmešajte. Zatim pripremajte kao i obično.

Indijski kim

Upotreba u ajur-vedi

Indijski kumin je sastojak velikog broja kompleksnih ajurvedskih sredstava za poboljšanje varenja i za podmladjivanje. Često se koristi i kao kućni lek ili prva pomoć.

Protiv gasova i grčeva u crevima (količni bol)
5 grama semenki (jednu kafenu kašičicu) stavite u litar vode i zagrejte do ključanja. Kuvajte oko 2 minuta, skinite sa vatre i sipajte u termos. Pijte ovu vodu u malim gutljajima na svakih pola sata.
Kod prejedanja i posle uzimanja teške hrane
Prepržite jednu kašičicu semenki na suvom tiganju (bez ulja) i pojedite. Još je bolje ako pomešate pola-pola sa semenkama komorača.
Kod slabog varenja i zadaha iz usta
Posle svakog obroka pojedite kašičicu preprženih semenki.
Kod problema sa prostatom i mokraćnim kanalima
Izmešajte kumin, korijander i komorač u odnosu 1:1:1. Jednu kašičicu ove mešavine stavite u 200 ml vode i pustite da proključa. Skinite sa vatre, poklopite i pustite da se prohladi. Pijte dve šolje dnevno dok problemi ne prodju.
Posle porodjaja
Djira je korisna za srce i uterus i povećava količinu majčinog mleka. Zbog svojih svojstava da neutrališe gasove, redovna upotreba ovog začina u ishrani porodilja korisno utiče i na varenje novorodjenog deteta.

3 komentara

  1. Irma

    dal je moguce u bosnu i hercegovinu u konjic dobiti indijske zacine i koliko bih me kostalo trazim odavno Indijske zacine..Uparijed Hvala

  2. Maki

    Indijski kim je zapravo tzv beli kim, slabijeg je mirisa u odnosu na crni ( koji je prisutan na nasem trzistu), obozavam ga u jelima!

    Da li postoji mogucnost nabavljanja crnog kardamama? Moze li neko da mi da odgovor?

RSS

Postavite komentar u vezi "Indijski kim - djira"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.