Popularno  Ajurvedski napici

Organski Vata čaj

Vata čaj

Cena: din. 600

Pakovanje 16 filter vrećica

Čajevi vata | pita | kapha

Smirenost i opuštenost

Osećaj „moram toliko toga da uradim, a vremena ima tako malo“ može dovesti do toga da osećate nemir, brige i kao da ste „na ivici nerava“. Nekoliko gutljaja toplog, organskog vata čaja pomoći će vašem uskovitlanom duhu da se smiri, a telu da se opusti.

Vata proizvodi

Svi proizvodi Mahariši ajur-vede sa oznakom „vata“ namenjeni su uravnotežavanju vata doše. Kada je ovaj vid unutrašnje inteligencije tela poremećen, to se izražava kao:

  • Nesanica, nervoza, strah, panika
  • Nadutost, gasovi, zatvor
  • Bol u vratu i potiljku
  • Slabost, iscrpljenost, mršavost
  • Zimogrožljivost
  • Loša cirkulacija
  • Suva koža, kosa, perut
  • Ispucale usne
  • Lomljivi nokti
  • Nazeb, suv kašalj, gušenje
  • Artritis, reuma, lumbago
  • PMS, neplodnost, impotencija

Kako vata čaj deluje

Vata doša je laka, gruba suva, nestabilna, hladna i pokretljiva. Najčešće je porede sa vetrom. Vata čaj sadrži mešavinu trava i začina koji greju, opuštaju i omekšavaju. Na taj način on ublažava gore pomenuta svojstva vata doše.

Sastojci vata čaja

Organski gajeni sladić (Glycyrrhiza glabra) je vekovima poznata lekovita biljka, i na Istoku i na Zapadu. Prema ajur-vedi, sladić ishranjuje i razvija svih sedam dhatua (gradivnih tkiva), smanjuje vata i pita došu, ne remeti kaphu. Odlično deluje na sistem organa za varenje, sistem za disanje, nervni sistem, polni i sistem za izlučivanje.

Sladić deluje kao:

  1. Sredstvo za razlaganje sluzi
  2. Blagi laksativ
  3. Blagi afrodizijak
  4. Sedativ
  5. Protiv grčeva i bolova u mišićima
  6. Rasajana

Zbog toga je sladić izuzetno sredstvo kod poremećene vata doše. Sladić hrani mozak, izaziva osećaj zadovoljstva i ravnoteže, poboljšava glas, vid, kosu, boju lica i daje snagu.

Organski gajeni kardamon (Elettaria cardamomum) spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (mađa dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.

Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, nepoželjnih uticaja kofeina i taina i za jačanje koncentracije i jasnijeg mišljenja.

Organski gajeni đumbir (Zingiber officinale) je danas opšte poznato sredstvo za lečenje disajnih i digestivnih tegoba. Manje je poznato da on odlično utiče i na artritis i da jača srce.

Đumbir:

  1. Uklanja gasove i nadutost
  2. Razlaže sluz (grip, prehlada, bronhitis)
  3. Jača sčani mišić
  4. Smanjuje bolove i grčenje mišića
  5. Zagreva, omekšava, opušta telo.

Kod suvog kašlja, bola u grudima, astme i bronhitisa, ajur-veda veoma preporučuje čaj od mešavine sladića i đumbira.

Organski gajeni cimet (Cinnamomum ceylanicum) je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Ovo je odlično sredstvo za uravnoteženje vata doše, naročito za bolji protok krvi (vjana vata). U ovu svrhu ajur-veda preporučuje mešavinu cimeta, kardamona i lovorovog lista. Cimet deluje na limfu, krv, mišićno tkivo, koštanu srž i nervno tkivo. Ovo je odlično sredstvo za preznojavanje i razlaganje sluzi, naročito za osobe nežne telesne građe i male snage. Cimet jača srce, zagreva bubrege i jača Agni (oganj varenja).

Izvorna ajur-veda, proverena vekovima!

Koristite vata čaj Mahariši ajur-vede zbog smirujućeg delovanja na um, telo i osećanja. Naročito je dobar kada ste zabrinuti, uznemireni i iscrpljeni. Savršen kada je vreme veoma hladno, suvo i vetrovito (kasna jesen – rana zima).

Vata čaj

Osobine vata telesnog tipa

„Ko nema u glavi, ima u nogama“

Ljudi vata tipa imaju slabo razvijeno telo. Njihove grudi su ravne, nemaju razvijene mišiće i salo, vide im se vene i žile. Telesna težina im je mala, često su mršavi ili čak neuhranjeni. Čak i ako redovno i mnogo jedu, teško povećavaju telesnu težinu. Oni su ili visoki ili izrazito niskog rasta, kosti i zglobovi su im istaknuti i lako vidljivi. Telesna snaga im je mala, a takođe i izdržljivost i strpljenje.

Koža im je obično tamnije boje, hladna, hrapava, suva, gruba, lako se peruta ili puca. Obično imaju nekoliko velikih, tamnih mladeža. Obično pate od loše cirkulacije, ruke i noge su im često hladne. Smeta im hladno, vetrovito i suvo vreme. Proleće i leto su omiljeni deo godine za osobe vata telesnog tipa.

Kosa im je suva i retka, obično kovrdžava, oči male, nemirne, upale i često bez sjaja. Skloni su čestom treptanju, trepavice su im retke. Imaju tvrde, krte nokte, zglobovi im pucaju pri savijanju a zubi im mogu biti izbačeni, slomljeni ili imati slabe krunice. Nos im je povinut ili prćast.

Kao i u svakodnevnom životu, tako i u ishrani vata ljude odlikuje nestalnost i nedoslednost. Njihov apetit, žeđ i probava su promenljivi i neredovni. Ponekad osećaju izuzetnu glad i mogu da pojedu mnogo hrane, a već sutradan ili već za sledeći obrok mogu da ne jedu skoro ništa. Usled toga, često imaju probavne tegobe i probleme sa upijanjem hranljivih materija, što sve dovodi do oskudne, tvrde i suve stolice i čestih začepljenja. Slabo se znoje i imaju oskudnu mokraću. Vole sladak, kiseo i slan ukus, toplu i uljastu hranu.

Sve što rade, vata tipovi rade brzo i na brzinu. Oni brzo misle, brzo govore, brzo jedu a kada hodaju samo što ne polete. Izuzetno vole sve vrste aktivnosti – putovanja, sportove, zabave, čulna uživanja i naročito vole da istražuju nepoznate predele, tuđe tajne i misterije, što se često veoma loše završava po njih. Vata ljudi ne poseduju veliku snagu niti izdržljivost, tako da ih sve ove aktivnosti iscrpljuju i još više povećavaju vata princip u fiziologiji što dovodi do nesanice, briga, iscrpljenosti, impotencije i drugih vata poremećaja.

Njima je potrebno manje sna nego drugim telesnim tipovima, a čak i kada manje spavaju bude se sveži i bodri. San im je lak, isprekidan i često pate od nesanice.

Kada su uravnoteženi, ovi ljudi iskazuju izuzetnu kreativnost, polet, veselost, radost, lepršavost, prilagodljivost i brzo nalaženje rešenja čak i u veoma komplikovanim problemima. Njihova mašta je bujna i puni su novih ideja i poduhvata. Odlikuje ih velika jasnoća duha – oni veoma brzo razumeju nove stvari ali ih brzo i zaborave jer imaju slabo pamćenje.Uvek su spremni za promene svih vrsta – promene garderobe, mesta stanovanja, nameštaja, ljubavnih i poslovnih partnera i lako im postaje dosadno. Snaga volje im je veoma slaba, a takođe i samopouzdanje, hrabrost i vera. Često su u stanju da slažu a da ne trepnu! Kada su pod stresom skloni su nervozi, strahu (panika), grubom ponašanju, depresiji, osećanjima praznine, usamljenosti i napuštenosti.

Vata ljudi brzo zarađuju novac, ali ga lako i brzo troše – često na neke „gluposti“ i impulsivno. Retko kada uspevaju da nešto uštede niti umeju da planiraju investicije sa zarađenim novcem, tako da često imaju finansijskih problema.

Vata zdravstveni problemi

Klasični vata problemi su zatvor, gasovi i nadutost trbuha, slabost, iscrpljenost, slaba apsorpcija hrane i mršavost, osetljivost na hladnoću, slaba cirkulacija, suva koža i kosa, perut, ispucale usne, lomljivi nokti, prehlade, suv kašalj, upala pluća, artritis, reuma, nervne bolesti, tikovi, grčevi, gušenje, lupanje srca, bol u donjem delu leđa, hernia, nesanica, depresija sa osećajem praznine. Višak vate je glavni uzrok pred menstrualnog sindroma (PMS), impotencije i neplodnosti.

Faktori koji remete vata došu

Preterana aktivnost, nesigurnost na poslu, u porodici ili u društvu, neredovan i neuredan život, alkohol, cigarete, stimulansi, gazirana pića, hladna jela i pića, gorak, opor i ljut ukus, glasna muzika i nedovoljno odmora glavni su faktori koji negativno utiču na vata došu. Hladno, suvo i vetrovito vreme tokom drugog dela jeseni i rane zime su najgori deo sezone za vata ljude.

Faktori koji smiruju vatu

Najvažniji faktori za smirenje vata doše su redovnost i toplota. Vata ljudi imaju prirodnu potrebu da narušavaju red i navike, ali su redovni obroci, svakoga dana u isto vreme, redovno spavanje, redovan rad i redovan odmor najvažniji za održavanja vata ljudi u stanju zdravlja. Druga važna stvar za njih je toplota u svakom pogledu – topla jela i pića, tople, smirujuće emocije, toplo vreme, topla odeća i obuća, tople kupke.

Tri doše – funkcionalna inteligencija prirode unutar žive i nežive materije

Teorija o tri doše postoji samo u ajur-vedi i predstvalja kamen temeljac za prevenciju, dijagnozu i lečenje bolesti od najranijih faza (na primer, ako je čovek pokisao ili pokvasio noge, to se odmah uočava na pulsu kao poremećaj doša i ne treba čekati upalu pluća ili bronhitis već se odmah ispravlja) pa sve do najtežih oblika bolesti.

Niti jedna druga nauka o lečenju ne sadrži u sebi ovaj jedinstveni koncept. Drevni tekstovi nam kažu da „Ni teoretski ni praktično, ne postoji materijalna pojava koja se ne može razumeti putem koncepta tri doše“. Balansiranjem i brigom o ovoj jednoj stvari – ravnotežom tri doše – sve ostale stvari su dovedene u red.

Zapadnoj nauci nije lako da razume i shvati ovaj koncept, jer doše ne mogu da se vide pod mikroskopom niti da se mere na način na koji je Zapad navikao. Ajur-veda je nauka koju su spoznali drevni mudraci putem subjektivnog istraživanja najfinijih nivoa postojanja. Ti visoko razvijeni ljudi su koristili potpuni potencijal svog mozga i bili su u stanju da do tančina sagledaju sve finese u funkcionisanju bezbrojnih prirodnih zakona. To su bili prvi istraživači i naučnici u istoriji čovečanstva, i do sada njihova znanja niko nije ni dostigao, a kamoli nadmašio. Te svoje spoznaje oni su zapisali u vedskoj literaturi, koja je do danas najcelovitiji naučni spis na svetu.

Na isti način kako su saznali sva ajur-vedska znanja, drevni mudraci (rišiji) saznali su i za postojanje tri doše, videli ih svojim unutrašnjim okom i opisali njihov izgled, kvalitete i delovanje. Za nas zapadnjake, najbliži opis tri doše je da su to tri osnovna principa ili sile ili inteligencije na kojima počiva funkcionisanje čitavog univerzuma.

Mahabute imaju veoma ograničen opseg ponašanja i inteligencija koja vodi svaki od mahabuta striktno se drži svojih obrazaca ponašanja. Prostor i zemlja su nepokretni, voda i vazduh se kreću, oganj uvek zagreva a voda hladi. Sami po sebi ovi predmeti su beživotni. Međutim, kombinovanjem inteligencije koja leži unutar svakog elementa, nastaju tri principa organizacije koji upravljaju stvaranjem, promenama i razaranjem svih manifestovanih objekata – od atoma do univerzuma. Ovi principi upravljaju svim procesima u ljudskom telu, počevši od ćelijskog nivoa pa do tela kao celine. Čak je i svaka misao i svako osećanje pod kontrolom ovih principa inteligencije koji su poznati kao doše.

Vata doša

Vata doša nastaje kombinovanjem vaju i akaša mahabuta. Ona predstavlja kinetičku energiju ili inteligenciju kretanja, transporta. Vata upravlja kretanjem galaksija i planeta, kretanjem vazduha, morskih talasa i struja, kretanjem reka, vulkanima, zemljotresima i svim mogućim kretanjima u ljudskom telu – kretanjem misli, govora, ruku, nogu, creva, krvi, citoplazme u ćeliji, udahom i izdahom, kucanjem srca, treptanjem očnih kapaka ….

Simbolično, vata doša se poistovećuje sa vetrom. Osobe kod kojih preovladava ovaj telesni princip veoma podsećaju na vetar – oni su uvek u žurbi, brzi i nesređeni. Jesen je sezona u kojoj vata doša najviše dolazi do izražaja jer tada duvaju hladni, jaki vetrovi. Hrana i piće koji stvaraju gasove (vetrove) u crevima svrstavaju se u „vatičnu“ hranu. Emocije i misli koje podstiču na veliku aktivnost (kreativnost, euforija, radost, svežina, lakoća, strah, nervoza, zebnja) su takođe pod nadzorom vata doše.

Najbitniji kvaliteti vata doše su: lakoća, suvoća, grubost, krtost, pokretljivost, nestabilnost, jasnoća, hladnoća, istančanost.

Pita doša

Kombinacijom elemenata vatre i vode nastaje pita doša. Pita predstavlja energiju (inteligenciju) transformacije. Sve hemijske i biohemijske reakcije u prirodi su pod kontrolom pita doše. Simbolično, pita se poistovećuje sa vatrom (agni), i svuda gde postoji povećana temperatura, tu je jaka pita doša.

Toplota i zračenje sunca, vrelina vulkanske lave, žar i odsjaj vatre, vreli letnji dani, termalne vode, procesi vrenja, sušenja i ukišeljavanja hrane – svi su oni pod kontrolom pita doše. U ljudskom telu pita doša upravlja kompletnim metabolizmom hrane, pića i čulnih utisaka, održava telesnu toplotu, sjaj kože i vid. Hrana i pića koji povećavaju telesnu temperaturu, kao i „vruće“ emocije (strast, želje, bes, zavist, ljubomora, mržnja) sadrže u sebi prevashodno pita došu.

Osnovni kvaliteti pite su: vruća, oštra, ljuta, kisela, blago uljasta, žućkaste boje, prodiruća.

Kafa doša

Kombinacijom đal i prthivi mahabute nastaje kafa doša. Kafa predstavlja kvalitet povezivanja, spajanja i solidnosti. Svi materijalni predmeti imaju oblik zahvaljujući kafa principu. Kafa je „kosmički lepak“ koji povezuje atome u molekule, molekule u makromolekule, ćelije u organe i tome slično.

Voda je simbol za kafa došu. Ona daje snagu, stabilnost, vitalnost, dugovečnost, ljubav, požudu, vezanost, pohlepu ali i smirenost, saosećanje i praštanje. Mišići, kosti, ruke, noge, glava, srce, pluća, mozak i sve ostale telesne strukture su izgrađene zahvaljujući kafi. Kafa je gradivni elemenat u celokupnoj živoj i neživoj prirodi.

Vrhunac kafa doše u prirodi je u proleće, kada se sve otapa i teče. Ona je teška, nepokretna, spora, prohladna, masna, gusta, postojana, slatka i bele boje.

Svako živo biće, pa čak i svaka živa ćelija sadrži u sebi sve tri doše. Ono po čemu se bića razlikuju, to je proporcija u kojoj se te doše nalaze u određenom organizmu. Poznato je da neki ljudi mnogo jedu a teško se goje, neki malo jedu a lako dobijaju težinu, neki ne podnose zimu ali uživaju leti, drugi pak ne podnose leto ali vole zimu ili proleće…. Neki ljudi se razbesne i kada im kažete „Dobar dan“, a drugi vam se ljubazno osmehnu čak i kada ih slučajno nagazite u autobusu. Sve to zavisi od trenutnog stanja doša u njihovom telu, odnosno od njihove urođene psiho-fiziološke konstitucije.

Ako ste u stanju da tačno odredite kom došnom tipu neko pripada, tada kao na dlanu vidite njegove jake i slabe tačke, moguće bolesti, ukuse i hranu koju voli ili ne voli, emocije pa čak i osobine karaktera. Prvo što će ajur-vedski stručnjak da učini kada vas pregleda – odrediće vaše trenutno stanje doša.

Subdoše – ključ za razumevanje puls dijagnoze

Neki zapadnjaci posle prvog iskustva sa nadi vigjan tehnikom misle da je reč o bionergiji, magiji ili čudu, jer ne mogu sebi da predstave da bilo ko u roku od svega nekoliko trenutaka može da sazna sve o njihovom zdravlju. Uskoro ćete videti da je reč o čistom treningu za dešifrovanje vibracija primljenih putem dodira.

Zapadna medicina se bavi organima, sistemima organa, tkivima i slično. Isto to radi i ajur-veda, ali na celovit način. Vata, pita i kafa nalaze se u celom telu i u svakoj ćeliji pa čak i u svakom atomu živog organizma. Svaka od ovih doša podeljena je na 5 oblasti ili regiona u kojima deluje na specifičan način. Ovi specifični obrasci delovanja se zovu subdoše ili poddoše i gotovo uvek odgovaraju određenom organu ili sistemu organa. Na primer aločaka pita je uvek povezana sa očima i čulom vida i svim funkcijama koje se u okviru toga podrazumevaju.

Tabela subdoša

Oblast tela Subdoše vate i telesni organi Subdoše pite i telesni organi Subdoše kafe i telesni organi
Glava

Prana vata

dominira od grla pa na gore, upravlja čulnim organima, kreativnim mišljenjem, logikom, entuzijazmom, vodi svih 15 subdoša.

Aločaka pita

Oči i sve funkcije povezane sa njima

Tarpaka kafa

Moždano tkivo, cerebro – spinalna tečnost, sluzaste membrane u glavi. Podmazuje i hrani sve gore pomenute organe.

Grudni koš

Udana vata

Dominira u plućima i grlu. Upravlja disanjem, govorom, glasnim žicama

Sadaka pita

Srce je sedište sadake. Upravlja emocijama i zdravljem srca, željama, nagonima, duhovnošću.

Avalambaka

Srce, pluća, krsta. Odgovorna je za snagu svih mišića u telu, podmazuje pluća, čuva srce, potpora kostima.

Stomak, gornji deo

Samana vata

Nalazi se u želucu i crevima, upravlja kretanjem hrane kroz probavni sistem.

Pačak pita

Želudac i tanko crevo. Upravlja lučenjem kiseline, mrvljenjem i varenjem hrane, ishrana tkiva

Kledaka kafa

Želudac. Održava membrane, štiti od preterane kiseline.

Donji deo stomaka

Apana vata

Glavno sedište vate – debelo crevo, urogenitalni sistem, donji deo leđa. Upravlja svim procesima vezanim za ove organe.

Ranđaka pita

Jetra, žuč i krv. Upravlja funkcijama i zdravljem ovih organa.

Bhodaka kafa

Jezik i ždrelo. Upravlja čulom ukusa, pljuvačnim žlezdama. Čulo ukusa i jezik su direktno povezani sa apana vatom.

Celo telo

Vjana vata

Krvotok, srčani ritam, znojenje, čulo dodira. Njen „glavni štab“ je koža.

Bhrađaka pita

Odgovorna je za sjaj i lepotu kože. Održava telesnu temperaturu.

Slešaka kafa

Zglobovi i koža. Održava nauljenost i gipkost zglobova, mekoću i vlagu kože.

45 komentara

  1. mikica-Kraljevo

    Srdacan pozdrav zelim..Od skoro sam vas pronasao drago mi je..imam pitanje jedno posto imam problema sa nesanicom i zamorom blagim lupanjem srca,povisenim pritiskom sta je se najefikasnije pokazalo da bih porucio i poceo konzumirati..Kao i od cajeva od ove tri vrste i dali mogu dve vrste caja poruciti pa ih s vremena na vreme kombinujem..Unapred hvala…ramovic mikica iz kraljeva…

    • Čobić Vlada

      Srdačan pozdrav i Vama!

      Čajeve možete da kombinujete čak i sve tri vrste, u zavisnosti od trenutnog raspoloženja, doba godine, zdravstvenog stanja, doba dana.

      Lupanje srca, zamor, itd., ukazuju na mogući emotivni stres i blage probleme sa srcem.

      Predlažem ardjunu i verovatno pita čaj (tokom toplog dela godine svakako), ili možda vata čaj.

      Sve najbolje,
      Vladimir

  2. Vesna S

    Postovani,
    molim za savet. Pijem Euthyrox zbog stitne I sad su hormoni ok.Imam gastritis,anemicna sam sa povecanim holesterolom,kao I toplotne valunge.53 godine. Po testu,vata sam.Sta da koristim za jacanje imuniteta?
    Unapred,zahvalna.

  3. Julija

    Postovani g. Cobicu citajuci na vasoj stranici iscrpna objasnjenja o proizvodima i posto sam uradila testza dose (vata -pita) zelela bih da narucim vata caj ,trifalu i nim gard.imam 65 god. i 2o kg. viska, patim od visokog pritiska i bolova u donjem delu ljedja(pre 30 god.sam operisala diskus herniju L4-L5).Interesuje me da li sam dobro napravila kombinaciju? trenutno pijem ujutro na tast maslinovo ulje i limun sokpo kasiku, aposle toga tolu vodu sa pola limuna.Koristim brami i asvagandu kao kapi uvece.imam cvecarsku radnju i radim ceo dan i dosta je stresan posao a malo vremena za pripremu svezih obroka,primetila sam da mi uopste ne odgovaraju mlecni proizvodi a ni proizvodi od belog brasna- stvara mi se puno sluzi mogu jedino heljdu da koristim, nisam iz Beograda te ne mogu doci do vase prodavnice.Oprostite na opsirnosti i molim vas za pomoc kako da ocistim organizam i resim se viska kilograma (90)ne mogu vise da izdrzim dugo stajanje zbog pecenja u butnom delu nogu.Unapred hvala na odgovoru.

    • Čobić Vlada

      Dobro ste izabrali, mada je možda bolje da umesto vata čaja koristite kapha čaj, s obzirom da radite u cvećari, gde ima mnogo mirisa i praha, a to utiče pre svega na kapha došu.

  4. Milan

    Postovanje,
    Ne mogu sa sigurnoscu da odredim koja sam dosa vata ili pita… Imam spazmaticni zatvor, disbakteriozu tankog creva, i u tom predelu me boli kad popijem trifalu koju sam poceo da koristim, i ujutru mi bude neformirana stolica sto mi je inace problem… Vise mi prija kuvana hrana koju sam i poceo da primenjujem, takodje djumbir,med,cimet,piskavica… Dosta sam smrsao za 2 godine kako su mi se javili problemi,visok sam 190, tezina 74kg,nekad bila 82kg. Sta mi Vi preporucujete i predlazete? Hvala!

    • Čobić Vlada

      Pre svega kuvanu, lako svraljivu hranu. Posle ručka popiti čašu jogurta od kravljeg ili kozjeg mleka. Djumbir i piskavica su u redu, u malim količinama, med izbacite, cimet može. Pita čaj koristite do polovine oktobra, zatim predjite na vata čaj do kraja zime.

  5. Milica

    Postovani,

    imam problem sa nadutoscu i usporenim radom creva. Probala sam trifalu, medjutim ne mogu da podnesem ukus. Da li mi mozete preporuciti nesto dri=ugo?

  6. Gloria

    Hvala na receptu mada sam uz prvu turu preparata kupila i Vas kuvar :) Ja sam ipak izdrzala 5 dana. Imala sam jak motiv da izdrzim jos 1 dan, jer mi se otok od kolena do stopala smanjio za nekih 70% a i obim butine je vidljivo manji Dakle, limfa se pokrenula. Tog 5. dana sam, medjutim, osecala jaku glad i tokom celog dana te sam sutradan morala da predjem na „konkretnu hranu“, a izgubila sam i 3kg za to vreme. Ipak gledacu da od sutra jedem kicari par dana kako ste i preporucili.

  7. Gloria

    Vlado, ja sam danas 4. dan na rezimu ishrane koju ste predlozili. Sinoc sam, medjutim, pocela da osecam jaku glad, nisam mogla da zaspim do 3. Osecam kao da mi se zeludac zalepio za kicmu pa mi je kao malo i muka. Interesantno je da i pored takve ishrane, s obzirom na moje stanje, ne osecam slabost.

    Citrokadi bati i vino od aloje pijem vec mesec dana i mogu reci da odlicno deluju nakon obroka – ako se javi tezina u stomaku nakon jela ona nestaje pola sata nakon uzimanja ta 2 preparata.

    Trifalu sam pocela da pijem pre 4 dana. Ono sto sam odmah primetila je da je i diuretik te je kretanje limfe postalo malo bolje, otok noge je malo manji. Trifalu cu svakako piti najmanje godinu dana.

    Danas mi je stigla nova isporuka – uzela sam jos 1 pakovanje citrokadi, 2 flase vina od aloje i naravno jos trifale.

    Sta mi dalje preporucujete vezano za preparate (nacin doziranja citrokadi – pre ili posle jela) i ishranu buduci da cu vec sutra morati da pocnem da jedem konkretniju hranu? Probacu da izdrzim jos danas na rezimu s corbicama – prosto ne mogu duze jer mi je organizam ionako potpuno isposcen.

    • Čobić Vlada

      Dobro, jedna važna stvar se desila – osećaj jake gladi. To je simptom da se telo budi i regeneriše. Sada je veoma važno da ne navalite odmah na tešku hranu, već da postepeno načinite prelaz. U tu svrhu je dobro jesti kičari – opet dva do tri dana, da se telo navikne na jaču hranu. Kičari je kašasto jelo koje obezbedjuje sve hranljive materije. U atačmentu vam šaljem recept za pravljenje kičarija.

  8. Gloria

    Zahvaljujem na brzom odgovoru. Narucicu preparate i krenuti s preporucenim tretmanom. Plasim se jedino da cu vec posle 2 dana osetiti jaku glad buduci da imam dobar apetit.

    Molila bih vas jos odgovore na sledeca pitanja:
    Da li uz supe i corbe smem
    1. toplu limunadu bez secera
    2. neki biljni caj
    3. toplu ovsenu kashu u vodi (ne u mleku) s fruktozom jer ima vlakna i odrzava sitost
    4. domacu miso supu
    5. Ako dobro razumem predlog ishrane u prvoj fazi iskljucuje salate i voce? Eventualno moze kompot od jabuke?
    Veliki pozdrav

    • Čobić Vlada

      Biljni čaj je u redu, šećer u malim količinama je takodje u redu. Ovsena kaša, miso supa i limunada nisu u redu.

      Voće i salate – tek kasnije, kada malo proradi metabolizam.

  9. Gloria

    Da dodam da imam 46 godina.

    • Čobić Vlada

      Poštovana,

      iz Vašeg opširnog pisma mogu da zaključim sledeće:

      1. Vi imate sve znake i simptome nakupljene i dobro „strukturisane“ ame u sistemu. To su telesni toksini koji nastaju usled nepravilnog varenja.
      2. Vaši pokušaji da uz „jaču“ ishranu popravite stanje, neće doneti rezultat, jer ama blokira usvajanje i metabolizam hranljivih materija.
      3. Strategija je sledeća: prvo pojačati snagu varenja, zatim očistiti telo od ame, zatim pojačati i uravnotežiti ishranu i tada će stvari doći na svoje mesto. Čišćenje od ame je prilično mučan i može biti i dugotrajan postupak, s obzirom na Vaše stanje creva itd. Ali, bez toga, teško je očekivati napredak, osim da se nadate u neko čudo.
      4. Od preparata: trifala čurna, svake večeri pre spavanja po jednu punu čajnu kašičicu, sa toplom vodom. Treba uzimati tokom dužeg perioda. Čitrokadi bati – po jednu tabletu posle svakog obroka. Napitak od aloje – Kumari asava, po 15 ml posle ručka i večere.
      5. Ishrana: Dok se varenje ne dovede u red, jesti isključivo tople, sveže skuvane čorbe i supe od povrća i pirinča. Najbolje je koristiti zeleno lisnato povrće – zelje, blitvu, spanać… Od začina: kurkuma i grčko seme u svakom obroku, malo crnog bibera, so, djumbir, i svi domaći začini – bosiljak, majčina dušica, origano, lovor itd – sve je dobro. Sledite ove savete dok ne osetite jaku glad, onda mi napišite ponovo kako ide.
      6. Redovno šetajte na svežem vazduhu – bar 15 do 20 minuta.
  10. Gloria

    Postovani g. Cobicu,

    moje zdravlje je prilicno naruseno poslednjih godina. Uglavnom sam pita-kapha tip, ali sada imam i vise osobina vata doshe. Naime u maju 2012. sam imala vezana creva usled priraslica od ranijih operacija kada sam hitno operisana i kada mi je odstranjeno 150cm tankog creva. Operacija nije bila dobro uradjena jer nisu bile odstranjene priraslice na sigmoidnom (krajnjem silaznom) delu debelog creva te sam godinu i po dana patila od dijareje i izrazene nadutosti. Bila sam u hronicnoj blokadi creva. Vata dosha je ocigledno bila potpuno poremecena. Naravno posledica toga je bila losa apsorpcija hranljivih materija i nemogucnost vracanja normalne kilaze. U oktobru 2013. godine doslo je do zastoja stolice i posle 10 dana izostanka stolice i pogorsanja stanja sam hitno operisana kada mi je na levoj strani stomaka izvedena stoma (kesa) na sigmoidnom delu debelog creva. Proslo je 7 meseci, a ja ne mogu da se oporavim od poslednje operacije: zamaram se, gvozdje je nisko, jedem normalno i vratila sam 5kg od 6 koliko sam izgubila pre i posle operacije, ali bi trebalo da dobijem makar jos 10kg. Visoka sam 164cm a imam 47kg. Pre prve operacije iz 2012.god sam imala 62kg. Dakle neuhranjena sam. Takodje imam problema sa limfom koja se nakuplja u donjem delu stomaka i duz leve noge koja je cela otecena. Slabo se, generalno, krecem usled zamaranja. Idem na akupunkturu kod doktora koji mi pred svaki tretman dijagnostikuje stanje preko pulsa. Molila bih Vas da mi preporucite preparate koji bi mi pomogli da dobijem telesnu tezinu, vratim misicnu masu, snagu i kondiciju i pomogli da se poboljsa protok limfe i izbacivanje tecnosti. Pretpostavljam da bi trebalo da pijem vata caj. Sta jos? Hvala.

RSS

Postavite komentar u vezi "Organski Vata čaj"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.