Ova neobična, laka supica izvrsno će prijati u vrelo, letnje popodne. Krastavac i tikvice su puni vode i hladeći, smanjuju znojenje i čiste bubrege. Peršun i celer daju svežinu i poseban ukus.
- 1 tikvica
- 1 krastavac
- 1 mala šargarepa
- 1 veza peršuna
- 1 veza celera
- 1 kašika ghija
- 1/2 kašičice komorača
- 1/4 kašičice origana
- sok i nastrugana kora od 1/2 limuna
- 2 kašičice soli
Oljuštite i naseckajte tikvice i krastavac na manje kockice. Na dno lonca poređajte kolutiće šargarepe, semenke komorača i preko toga tikvice i krastavac.
Nalijte dve šolje vode i pustite da provri. Čim udari prvi ključ, smanjite na srednju vatru i dodajte ghi, so i koricu limuna.
Dalje kuvajte poklopljeno. Kada je povrće kuvano, dodajte sitno naseckano lišće peršuna i celera, origano i limunov sok.
Pustite da provri, poklopite i sklonite s vatre. Služite nakon deset minuta.
Ovu supu možete po želji da pravite s više ili s manje vode.
Letnja krem čorba
- 100 g boranije
- 1 šargarepa
- 1/2 korena celera
- 1 mala tikvica
- 1 kašika brašna
- 100 g pavlake
- 2 kašičice soli
- 1/2 kašičice mlevenog korijandera
- 1/2 kašičice kima
- 8 zrna bibera
- 1/4 kašičice asafetide
- 1/2 kašičice kurkume
Sitno iseckamo mahune, šargarepu i koren celera. Sve sastojke (osim brašna i pavlake) stavimo u lonac, dolijemo pola litra vode te pustimo da proključa. Kada provri, smanjimo vatru i kuvamo dalje poklopljeno, pazeći da ne kipi.
U manjoj činiji umutimo brašno i pavlaku, pazeći da nema grudvica. Zato je najbolje da se brašno prethodno proseje.
Kada je povrće gotovo, dodamo sos i snažno promešamo, kako se ne bi pravile grudvice. Kada provri dva do tri puta, sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji oko pet minuta poklopljeno.
Prijatno!
Recept je preuzet iz knjige Ajurvedski kuvar – kuvajte srećno, živite večno. Fotografije: Michal Zacharzewski, Warsaw. Luis Cuellar, Mexico.