Ajurvedski kuvar: Letnja supa i letnja krem čorba

Autor
Podelite na društvenim mrežama

vegetable-soup-1319152

Ova neobična, laka supica izvrsno će prijati u vrelo, letnje popodne. Krastavac i tikvice su puni vode i hladeći, smanjuju znojenje i čiste bubrege. Peršun i celer daju svežinu i poseban ukus.

  • 1 tikvica
  • 1 krastavac
  • 1 mala šargarepa
  • 1 veza peršuna
  • 1 veza celera
  • 1 kašika ghija
  • 1/2 kašičice komorača
  • 1/4 kašičice origana
  • sok i nastrugana kora od 1/2 limuna
  • 2 kašičice soli

Oljuštite i naseckajte tikvice i krastavac na manje kockice. Na dno lonca poređajte kolutiće šargarepe, semenke komorača i preko toga tikvice i krastavac.

Nalijte dve šolje vode i pustite da provri. Čim udari prvi ključ, smanjite na srednju vatru i dodajte ghi, so i koricu limuna.

Dalje kuvajte poklopljeno. Kada je povrće kuvano, dodajte sitno naseckano lišće peršuna i celera, origano i limunov sok.

Pustite da provri, poklopite i sklonite s vatre. Služite nakon deset minuta.

Ovu supu možete po želji da pravite s više ili s manje vode.

Letnja krem čorba

  • 100 g boranije
  • 1 šargarepa
  • 1/2 korena celera
  • 1 mala tikvica
  • 1 kašika brašna
  • 100 g pavlake
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice mlevenog korijandera
  • 1/2 kašičice kima
  • 8 zrna bibera
  • 1/4 kašičice asafetide
  • 1/2 kašičice kurkume

Sitno iseckamo mahune, šargarepu i koren celera. Sve sastojke (osim brašna i pavlake) stavimo u lonac, dolijemo pola litra vode te pustimo da proključa. Kada provri, smanjimo vatru i kuvamo dalje poklopljeno, pazeći da ne kipi.

U manjoj činiji umutimo brašno i pavlaku, pazeći da nema grudvica. Zato je najbolje da se brašno prethodno proseje.

Kada je povrće gotovo, dodamo sos i snažno promešamo, kako se ne bi pravile grudvice. Kada provri dva do tri puta, sklonimo s vatre i ostavimo da odstoji oko pet minuta poklopljeno.

Prijatno!

Recept je preuzet iz knjige Ajurvedski kuvar – kuvajte srećno, živite večno. Fotografije: Michal Zacharzewski, Warsaw. Luis Cuellar, Mexico.


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Ajurvedski kuvar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *