Diabecon

850.00рсд

Pakovanje 60 tableta

Nema na zalihama

Kategorija:

Opis

Podelite na društvenim mrežama

Terminalia ardjuna

Diabecon ® tablete su polikomponentni biljno-mineralni proizvod. Preporučuju se kao dodatak ishrani kod osoba obolelih od dijabetesa. Doprinose regulaciji nivoa glukoze u krvi i povoljno deluju na komplikacije koje nastaju kod dijabetesa.

Svojstva: Prirodni sastojci, izolovani iz biljaka koje ulaze u sastav Diabecon ® tableta:

Doprinose boljoj funkciji β-ćelija pankreasa, čija uloga je da luče insulin.
Pomažu smanjenje resorpcije glukoze u crevima i njeno bolje iskorišćenje u tkivima.
Doprinose snižavanju nivoa serumskog holesterola, triglicerida i LDL lipidne frakcije, a pomažu povećavanje HDL lipidne frakcije (nivo korisnih masti).

Upotreba: 2 puta dnevno po 2 tablete, pre obroka

Neželjena dejstva: Nisu poznata

Napomena: Kontraindikovana je primena u trudnoći, laktaciji, kod dece mladje od 12 godina, gastritisa, ulkusa na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Moguća interakcija sa antidijabeticima.

Preporuka: Preporučuje se kontinuirana primena tokom 3 meseca.

Mere opreza: Prilikom primene Diabecona zajedno sa insulinom ili oralnim antidijabeticima potrebna je češća kontrola nivoa glukoze u krvi i uz konsultaciju sa lekarom, smanjenje doza lekova.

Proizvod ne treba da koriste osobe alergične ili preosetljive na bilo koju komponentu preparata. Ne prekoračivati preporučen način uzimanja.

Sastav:

diabecon tablete

Jedna tableta Diabecon ® sadrži:

Ekstrakte biljaka:

 • Gymnema sylvestre 30 mg;
 • Pterocarpus marsupium 20 mg;
 • Glycyrrhiza glabra 20 mg;
 • Casearia esculenta 20 mg;
 • Eugenia jambolana 20 mg;
 • Asparagus racemosus 20 mg;
 • Boerhaavia diffusa 20 mg.

Sprašeni delovi biljaka:

 • Balsamodendron mukul (prečišćen) 30 mg;
 • Shilajeet (prečišćen) 30 mg;
 • Vidangadi lauham 27 mg;
 • Momordica charantia 20 mg
 • i još 25 biljnih i mineralnih komponenti koje upotpunjavaju dejstvo glavnodelujućih sastojaka.

Pakovanja: 60 tableta / 30 tableta

Proizvod nije namenjen za dijagnozu, tretman ili lečenje bilo koje bolesti.

 

Biljke koje ulaze u sastav preparata

Gymnema sylvestre –Srebrna svilenica je biljka penjačica, koja pripada porodici Asclepiadaceae.

Raširena je u tropskim delovima Afrike, Azije i Australije.

U istoriji se svilenica koristila za tretiranje različitih stanja od malarije do zmijskih ugriza.

Ayrvedske knjige opisuju je kao lek za glikozuriju (prisustvo šećera u mokraći) i druge urinarne probleme
Već preko 2000 godina ova biljka se koristi protiv visokog šećera. Dat joj je naziv „gur-mar“, što u prevodu znači „uništavač šećera“.

Prva naučna potvrda o efektima srebrne svilenice na dijabetes dobijena je pre 70 godina. Prema istraživanjima, njen ekstrakt je pokazao sposobnost smanjivanja indikatora dijabetesa tipa I i tipa II. Ona taj efekat ostvaruje direktnim obnavljanjem ćelija pankreasa zaduženih za proizvodnju insulina. Srebrna svilenica sadrži niz materija, a glavna aktivna komponenta u biljci je gimnemična kiselina, koju nalazimo u lišću i korenju. Ona je inhibitor slatkoće, što znači da se žvakanjem njenog lišća smanjuje ukus slatkoga u ustima. Međutim, ne radi se samo o menjanju ukusa. Gimnemična kiselina smanjuje apsorpciju šećera u digestivnom traktu, normalizuje šećer u krvi i suzbija apetit.

Pterocarpus marsupium – Peterokarpus, indijsko kino drvo

Pterocarpus marsupium je veliko listopadno drvo.

Glavni sastojci su likviritigenin i izolikviritigenin. Vodena infuzija (čaj) iz tkiva debla koristi se kod dijabetesa. Dokazano smanjuje apsorpciju glukoze iz gastrointestinalnog trakta i stabilizuje nivo insulina i proinsulina. Efikasna je u regeneraciji beta stanica, a utvrđen je i hipokolesterični efekat.

Sladić – Glycyrrhiza glabra (Fabaceae) * I kod nas dobro poznata biljka koja poseduje čitav niz lekovitih svojstava. Koristan je kod čitavog niza oboljenja uključujući i povišen nivo holesterola u krvi, oboljenja respiratornog trakta, za ojačavanje imuniteta. Pročišćava krvne sudove, uklanja kalcifikacije i plak sa zidova arterija te pomaže normalnu  funkciju srca. Snažan je u borbi protiv čireva i zapaljenja na sluzokoži i koži. Smanjuje lučenje želudačne kiseline, ublažava simptome gorušice i loše probave, prevenira nastanak čireva. Ima blagotvorno dejstvo i na jetru, povećava količinu i tok žuči, i smanjuje nivo holesterola u krvi. Olakšava iskašljavanje i ublažava respratorne infekcije. Jača imuni sistem podižući nivo interferona u krvi, glavnog borca protiv virusa u organizmu. Fitoestrogeni u sladiću imaju blagi estrogeni efekat, što može ublažiti neprijatne simptome PMS-a kao što su iritabilnost, nadimanje. Poseduje i antialergijska svojstva koja su blagotvorna kod alergijskog rinitisa, konjuktivitisa i bronjhijalne astme. Kada se koristi eksterno pomaže u borbi protiv ekcema, dermatitisa i psorijaze.

Terapeutski aktivne komponente: triterpenski glikozidi, izoflavonoidi, halkoni, kumarini, polisaharidi i etarsko ulje.

Casearia esculenta
Sanskrtski / indijski naziv: Saptarangi

Grm ili stablo bledožute kore.

Koren i kora korena intenzivno se koriste u tradicionalnim sistemima lečenja kao antidijabetik zbog njihovog hipoglikemičkog učinka. Korenje je posebno efikasan kod blažeg oblika hroničnog dijabetesa. Zabeleženo je kako koren sadrži leukopelargonidin, arabinozu, dulcitol, ß-sitosterol i drugi sterol, te dve smolaste tvari koje imaju hipoglikemički efekat.

Syzygium cumini / Eugenia jambolana
Crna šljiva
Sanskrtski / indijski naziv: Jambu

Veliko, zimzeleno drvo.

Semenke sadrže b-sitosterole, a plod sadrži limunsku, jabučnu i galne kiseline. Plodovi ove biljke, usitnjena jezgra koštice i njena vodeni rastvor pokazali su se sposobnim smanjiti nivo šećera kod diabetes mellitusa. Smanjuje nivo šećera u urinu i ublažava neutaživu žeđ tipičnu za dijabetes. Kora i lišće koriste se kod dijareje.

Asparagus racemosus
Grozdasta špargla
Sanskrtski / indijski naziv: Shatavari

Razgranati, trnoviti, niski grm, s gomoljastim, kratkim busenom koji na sebi ima brojna vlakna, sočnog, gomoljastog korenja. Biljka sadrži triterpen saponine – Shatavarin I – IV, koji je smesa fitoestrogena.

Biljka se koristi kao demulcencija, diuretik, afordizijak i galaktogog (tvar koja potstiče lučenje mleka). Ekstrakt korijenja deluje antialergijski. Zajedno s Gymnema sylvestre (srebrna svilenica), daje se pacijentima s dijabetesom. Na raznim jezicima biljka nosi i različite nazive, ali najpoznatija je pod imenom Šatavari što znači „lek za stotinu bolesti”.

Iako je dobro poznato da blagotvorno djeluje na sve ženske tegobe, Šatavari zapravo pomaže kod široke lepeze bolesti pa može biti korisna i muškarcima. Koristi se za liječenje bolesti materice, neplodnosti, mogućeg pobačaja, vaginalnih infekcija, gubitka libida kao i kod problema u menopauzi.

Održava hormonalnu ravnotežu, reguliše menstruacije i ovulacije. Uklanja simptome predmenstrualnog sindroma (razdražljivost, nadutost, grčeve), ublažava bol i kontroliše gubitak krvi tokom menstruacije. Odlična je za žene koje planiraju trudnoću jer povećava plodnost, podstiče proizvodnju zdravih jajnih ćelija, hrani i jača matericu i priprema organe za začeće.

Korisna i muškarcima

Budući da je afrodizijak i jača libido, pomaže u lečenju impotencije. Leči seksualne poremećaje i upale spolnih organa.

Ostale zdravstvene koristi

 • Ova biljka je odlična pomoć za funkcioniranje probavnog sistema. Efikasna je protiv žgaravice, bolova u želucu, želučanih čireva, povraćanja, sindroma iritabilnog crijeva, proliva i dizenterije.
 • Ima povoljno delovanje i na respiratorni system.
 • Hrani i čisti krv te sprečava anemiju. Naučnici su otkrili i da štiti krvne stanice koštane srži.
 • Pojačava izgradnju belančevina u organizmu što je dobro za oporavak svih mišića, snagu i vitalnost.
 • Smanjuje negativne učinke stresa na nervni sistem pa je odlična za svakoga čije je telo ili um pod pojačanim pritiskom.

Boerhaavia diffusa

Sanskrtski / indijski naziv: Punarnava

Boerhaavia diffusa je trava koja raste u celoj Indiji.

Korenje sadrži rotenoide, boeravinone A1, B1, C2, D, E i F uz novi dihidroizofurenoksantin i boerhavin. Smatra se kako korenje deluje antikonvulzivno, analgetski, diuretski, laksativno i kao ekspektorans (podstiče iskašljavanje).

Utvrđeno je kako zaustavlja krvarenje nastalo zbog korišćenja spirale ili intrauterinskog uloška (IUCD). Takođe, biljka je poznata i po svojim protuupalnim i analgetskim svojstvima, koja odgovaraju onima ibuprofena. Pokazala se korisnom i kao hematinik.

Guggul – Commiphora wightii, sin. Balsamodendron mukul (Burseraceae) * U terapeutske svrhe se koristi oleo-gumi-rezina koju biljka luči posle povrede. Koristi se kao demulcent, digestiv (pospešuje varenje), karminativ (protiv nadimanja), spazmolitik (protiv grčeva). Na sluznice deluje adstrigentno i antiseptički. Kod interne upotrebe stimuliše apetit i poboljšava varenje. Poseduje diuretičko dejstvo, pospešuje izlučivanje znoja i olakšava iskašljavanje. Stimuliše uterus pa deluje kao emenagog i regulator menstruacije. Koristi se interno i eksterno kod reumatizma, nervoze, urinarnih poremećaja, oboljenja kože. U stomaku izaziva osećaj topline, brzo se apsorbuje. Povećava broj leukocita i stimuliše fagocitozu. Ekskretuje se preko bubrega, kože i mukoznih membrana i pri tome deluje antiseptički. Pomaže i kod hronične dispepsije, hroničnog kolitisa, ulceracije i dijareje. Poboljšava apetit, popravlja opšte stanje organizma, stišava groznicu.

Terapeutski aktivne komponente: isparljiva ulja, smola, guma, diterpeni, mircen, sezamin

Šilajet – Shilajeet, Mumio * Šilajet je viskozna supstanca koja sadrži ulje koje je, kada je destilisano, poznato kao ihtiol. Dobijeno prečišćavanjem asfaltne mase koju luče stene na povišenim temperaturama (na toplom vremenu) u nižim delovima Himalaja. Koristi se kao dodatno sredstvo kod genito – urinarnih bolesti i kod dijabetesa, kod kamena u žuči, žutice, uvećane slezine, fermentne dispepsije, parazita, digestivnih problema, hemoroida, gojaznosti, hidropsije, kamena u bubregu i bešici, anurije. Koristan je i kod nervnih bolesti, tuberkuloze, lepre, ekcema, elefantijazisa, anemije, anoreksije, bilijarne kongestije, hroničnog bronhitisa, astme, frakture kostiju. Koristi se i kod parazita kože i kod zapaljenskih otoka i artritisa.

Terapeutski aktivne komponente: Benzojeva kiselina i benzoati.

Zanimljivost: Shilajeet (shilajit) na indijskom znači nepobediva stena. Naziva se još i „mineralno ulje“ ili „znoj stena“, zbog svog karakterističnog načina nastanka. Ljudi su još u antičko doba primetili da ranjene životinje trljaju ranjeno mesto o stene, i na taj način su otkrivena lekovita svojstva šilajeta.

Vidangadi lauham

Smesa biljnih i mineralnih tvari: Embelia ribes, Cyperus rotundus, Terminalia chebula, Terminalia bellirica, Emblica officinalis, Cedrus deodara, Piper longum, Piper chaba, Plumbago zeylanica, Zingiber officinalis, Piper nigrum i železnog praha.

Momordica charantia
Momordika, gorka tikvica, gorka dinja
Sanskrtski / indijski nazivi: Karavella, Kathilla, Sushavi

Momordica charantia je jednodomna penjačica vitke stabljike i žutih cvetova.

Glavni sastojci su lektini, karantin i momordicin. Plodovi su se dugo upotrebljavali u Indiji kao lek za diabetes mellitus. Lektini gorke tikvice pokazali su se kao značajni antilipolitici i lipogeni.

Gorka dinja sadrži glikoprotein i na taj način smanjuje koncentraciju nivoa šećera (glukoze) u krvi, koriste je osobe koje boluju od šećerne bolesti, kao i one osobe koje imaju povišen holesterol. Vitamin C utiče na jačanje imuniteta.

Gorka dinja ima antibakterijsko dejstvo, reguliše probavu, ubija parazite u crevima, pomaže pri zarastanju rana i opekotina. Najvažnije dejstvo je u uništavanju kancerogenih ćelija. Najnovija istraživanja su pokazala da karela deluje protiv ćelija raka jetre, prostate, želuca, dojke, debelog creva. Ovu biljka je veoma štetna prilikom konzumiranja u trudnoći i tokom dojenja zbog gorčine ploda koja dovodi do toksičnosti mleka.

Iako se jede već vekovima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno delovanje, jak antioksidativni efekat, sprečavanje dijabetesa) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U poslednje četiri godine intenzivno se istražuje delovanje ove biljke protiv nekih oblika raka. Antikancerogeno dejstvo vidljivo je kod raka dojke, prostate, debelog creva, jetre, želuca, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Najnovija studija pokazala je da gorka dinja deluje i na rak gušterače.

Sok gorke dinje (razređen samo 5% u vodi) delovao je snažno na smanjenje karcinoma gušterače. Sok je izazvao programiranu ćelijsku smrt (apoptozu), a rezultati eksperimenta su pokazali da sok ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.

 


Podelite na društvenim mrežama