Jogi maslo (ghi)
550.00рсд
Napomena: Ovaj proizvod ne šaljemo poštom jer je ambalaža od stakla (staklena teglica).
Zapremina 370 ml.
Opis
ŠTA JE GHI?
Ljudi su od drevnih vremena težili da koriste hranu koja će im dati više snage, inteligencije, produžiti život i mladolikost, učiniti ih privlačnijim i poželjnijim… Jogi maslo (ghi) upravo spada u ovu vrstu namirnica.
Maslo od kravljeg putera (ghi) vekovima je korišćeno u našoj zemlji i kao mast i kao ulje, sve do masovnije pojave frižidera i zamrzivača, koji su omogućili da se puter čuva duže i bezbednije nego do tada. Osnovni razlog proizvodnje masla na našim prostorima je bio ekonomski – maslo se ne kvari na sobnoj temperaturi, za razliku od putera.
Ghi je pročišćeni maslac. Tokom pretvaranja maslaca u maslo, dolazi do isparavanja vode i taloženja teško svarljivih mlečnih proteina, holesterola i različitih nečistoća na dnu posude u kojoj se sprema maslo. Jednostavnim mehaničkim filtriranjem, maslo se odvaja od nečistoća, čime se dobija najkvalitetnija masna supstanca, u ajurvedi poznata kao ghi.
Za razliku od putera, koji sadrži dosta vode i lako se kvari, maslo je skoro 100% čista mlečna masnoća, pa stoga može da se čuva neograničeno dugo. Što je stariji, ghi je bolji (jači), a postoji mišljenje da kap ghija starog deset godina može da povrati čoveka iz kome. Zabeleženo je da neke porodice u Indiji ostavljaju ghi da stari i do sto godina.
U ajurvedi se smatra da je maslo najbolja od svih masnih supstanci. Može da se koristi i kao mast i kao ulje, jer se topi već na 32° C.
U izvornom ajurvedskom tekstu, Čarak Samhiti, piše: „Ghi od kravljeg mleka jača pamćenje, intelekt, snagu probave, seme, ođas, kaphu i mast. On smiruje pitu, vatu, trovanja, ludilo, tuberkulozu i groznicu. To je najbolja od svih masnih supstanci.. On je zdrav, hladan i sladak. Kada se upotrebi na ispravan način, povećava svoje osobine hiljadu puta i donosi mnogostruke koristi.”
Č. S. ─ Sutrasthana XXVII/231─233.
Ghi je izuzetno moćan kada se pomeša s lekovitim biljem, jer ima sposobnost da prenosi lekovite materije čak i u najdublja tkiva. Stoga se često koristi u pripremi ajurvedskih lekova, dodataka ishrani i ajurvedskoj kozmetici.
ZAŠTO KORISTITI BAŠ JOGI MASLO (GHI):
- Zato što je potpuno prirodan. Jogi maslo ne sadrži konzervanse, aditive, veštačke boje, trans masti ili hidrogenizovana ulja.
- Zato što ima dugotrajnu tradiciju – već hiljadama godina koristi se u ishrani ljudi širom Azije i Evrope.
- Zato što je bogat antioksidantima. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale – reaktivne molekule u telu koji oštećuju ćelije i tkiva i smatraju se važnim faktorom u nastanku degenerativnih obolenja – kancera, artritisa, autoimunih bolesti. Jogi maslo sadrži vitamine rastvorljive u mastima, od kojih vitamin E spada u najmoćnije antioksidanse.
- Zato što stvara ođas. Ođas je životna sila koja se nalazi u srcu. Osoba koja ima mnogo ođasa zrači energijom, spokojstvom i snagom, izgleda mladoliko i zdravo. Njan imunitet je snažan, a duh i telo uravnoteženi. Ođas u ajurvedi predstavlja pasivni, urođeni imunitet, neku vrstu ,,kineskog zida“ koji upija i neutrališe štetne faktore spoljašnje sredine – zračenje, toksine, patogene mikrobe… Prema ajurvedi, ghi je ,,pun ođasa“, pa njegova svakodnevna upotreba pomaže u stvaranju ođasa u telu.
- Zato što je dobar za srce. Zdravlje srca zavisi od kvaliteta ođasa – jak ođas istovremeno znači i jako srce. Savremena nauka povezuje zdravlje srca sa omega 3 kiselinama koje se nalaze u lososu i ribljem ulju. Jogi maslo sadrži značajnu količinu omega 3 masnih kiselina, pa je možda i to razlog zašto osobe koje redovno koriste veće količine ghija u ishrani manje obolevaju od srčanih bolesti i imaju smanjeni holesterol.
- Zato što ima protiv-upalna svojstva. Jogi maslo sadrži veliku količinu buterne kiseline, koja je povezana sa imunim odgovorom na upale. Maslo se u ajurvedi često koristi kao preporučena namirnica kod osoba koje pate od raznih vrsta unutrašnjih čireva, krvarenja, problema sa crevima i organima za varenje.
- Zato što ima visoku tačku dimljenja. Prilikom prženja i pohovanja hrane, molekuli ulja raspadaju se u nestabilna oksidativna jedinjenja – slobodne radikale. Velika količina slobodnih radikala uzrokuje različita oštećenja na ćelijskom nivou i doprinosi razvoju degenerativnih bolesti. Tačka dimljenja ghija je 250°C, što znači da on zadržava svoju strukturu čak i na vrlo visokim temperaturama, pa je stoga izuzetno pogodan za prženje i pohovanje.
- Zato što je izvor ,,dobrih masti“. Odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u maslu je 3:2, s tim što je praksa pokazala da su zasićene kiseline u ghiju uglavnom kiseline kratkog lanca, koje imaju nizak potencijal za taloženje holesterola u arterijama. S druge strane, nezasićene masne kiseline u maslu manje su podložne oksidaciji nego NMK u uljima, pa je stoga ghi odličan izvor dobrih masnoća.
- Zato što poboljšava lipidni profil. Upotreba masla dovodi do smanjenja lošeg (LDL i VLDL) a povećanja dobrog holesterola (HDL).
Recenzije
Još nema komentara.