Jogi maslo (ghi)

550.00рсд

Napomena: Ovaj proizvod ne šaljemo poštom jer je ambalaža od stakla (staklena teglica).

Zapremina 370 ml.

Kategorija:

Opis

Podelite na društvenim mrežama

ŠTA JE GHI?

Ljudi su od drevnih vremena težili da koriste hranu koja će im dati više snage, inteligencije, produžiti život i mladolikost, učiniti ih privlačnijim i poželjnijim… Jogi maslo (ghi) upravo spada u ovu vrstu namirnica.

Maslo od kravljeg putera (ghi) vekovima je korišćeno u našoj zemlji i kao mast i kao ulje, sve do masovnije pojave frižidera i zamrzivača, koji su omogućili da se puter čuva duže i bezbednije nego do tada. Osnovni razlog proizvodnje masla na našim prostorima je bio ekonomski – maslo se ne kvari na sobnoj temperaturi, za razliku od putera.

Ghi je pročišćeni maslac. Tokom pretvaranja maslaca u maslo, dolazi do isparavanja vode i taloženja teško svarljivih mlečnih proteina, holesterola i različitih nečistoća na dnu posude u kojoj se sprema maslo. Jednostavnim mehaničkim filtriranjem, maslo se odvaja od nečistoća, čime se dobija najkvalitetnija masna supstanca, u ajurvedi poznata kao ghi.

Za razliku od putera, koji sadrži dosta vode i lako se kvari, maslo je skoro 100% čista mlečna masnoća, pa stoga može da se čuva neograničeno dugo. Što je stariji, ghi je bolji (jači), a postoji mišljenje da kap ghija starog deset godina može da povrati čoveka iz kome. Zabeleženo je da neke porodice u Indiji ostavljaju ghi da stari i do sto godina.

U ajurvedi se smatra da je maslo najbolja od svih masnih supstanci. Može da se koristi i kao mast i kao ulje, jer se topi već na 32° C.

U izvornom ajurvedskom tekstu, Čarak Samhiti, piše: „Ghi od kravljeg mleka jača pamćenje, intelekt, snagu probave, seme, ođas, kaphu i mast. On smiruje pitu, vatu, trovanja, ludilo, tuberkulozu i groznicu. To je najbolja od svih masnih supstanci.. On je zdrav, hladan i sladak. Kada se upotrebi na ispravan način, povećava svoje osobine hiljadu puta i donosi mnogostruke koristi.”

Č. S. ─ Sutrasthana XXVII/231─233.

Ghi je izuzetno moćan kada se pomeša s lekovitim biljem, jer ima sposobnost da prenosi lekovite materije čak i u najdublja tkiva. Stoga se često koristi u pripremi ajurvedskih lekova, dodataka ishrani i ajurvedskoj kozmetici.

hrana

 

ZAŠTO KORISTITI BAŠ JOGI MASLO (GHI):

  • Zato što je potpuno prirodan. Jogi maslo ne sadrži konzervanse, aditive, veštačke boje, trans masti ili hidrogenizovana ulja.
  • Zato što ima dugotrajnu tradiciju – već hiljadama godina koristi se u ishrani ljudi širom Azije i Evrope.
  • Zato što je bogat antioksidantima. Antioksidanti uništavaju slobodne radikale – reaktivne molekule u telu koji oštećuju ćelije i tkiva i smatraju se važnim faktorom u nastanku degenerativnih obolenja – kancera, artritisa, autoimunih bolesti. Jogi maslo sadrži vitamine rastvorljive u mastima, od kojih vitamin E spada u najmoćnije antioksidanse.
  • Zato što stvara ođas. Ođas je životna sila koja se nalazi u srcu. Osoba koja ima mnogo ođasa zrači energijom, spokojstvom i snagom, izgleda mladoliko i zdravo. Njan imunitet je snažan, a duh i telo uravnoteženi. Ođas u ajurvedi predstavlja pasivni, urođeni imunitet, neku vrstu ,,kineskog zida“ koji upija i neutrališe štetne faktore spoljašnje sredine – zračenje, toksine, patogene mikrobe… Prema ajurvedi, ghi je ,,pun ođasa“, pa njegova svakodnevna upotreba pomaže u stvaranju ođasa u telu.
  • Zato što je dobar za srce. Zdravlje srca zavisi od kvaliteta ođasa – jak ođas istovremeno znači i jako srce. Savremena nauka povezuje zdravlje srca sa omega 3 kiselinama koje se nalaze u lososu i ribljem ulju. Jogi maslo sadrži značajnu količinu omega 3 masnih kiselina, pa je možda i to razlog zašto osobe koje redovno koriste veće količine ghija u ishrani manje obolevaju od srčanih bolesti i imaju smanjeni holesterol.

    posuda

  • Zato što ima protiv-upalna svojstva. Jogi maslo sadrži veliku količinu buterne kiseline, koja je povezana sa imunim odgovorom na upale. Maslo se u ajurvedi često koristi kao preporučena namirnica kod osoba koje pate od raznih vrsta unutrašnjih čireva, krvarenja, problema sa crevima i organima za varenje.
  • Zato što ima visoku tačku dimljenja. Prilikom prženja i pohovanja hrane, molekuli ulja raspadaju se u nestabilna oksidativna jedinjenja – slobodne radikale. Velika količina slobodnih radikala uzrokuje različita oštećenja na ćelijskom nivou i doprinosi razvoju degenerativnih bolesti. Tačka dimljenja ghija je 250°C, što znači da on zadržava svoju strukturu čak i na vrlo visokim temperaturama, pa je stoga izuzetno pogodan za prženje i pohovanje.
  • Zato što je izvor ,,dobrih masti“. Odnos zasićenih i nezasićenih masnih kiselina u maslu je 3:2, s tim što je praksa pokazala da su zasićene kiseline u ghiju uglavnom kiseline kratkog lanca, koje imaju nizak potencijal za taloženje holesterola u arterijama. S druge strane, nezasićene masne kiseline u maslu manje su podložne oksidaciji nego NMK u uljima, pa je stoga ghi odličan izvor dobrih masnoća.
  • Zato što poboljšava lipidni profil. Upotreba masla dovodi do smanjenja lošeg (LDL i VLDL) a povećanja dobrog holesterola (HDL).

Podelite na društvenim mrežama

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “Jogi maslo (ghi)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *