Organski Vata čaj
600.00рсд
Pakovanje 16 filter vrećica
Nema na zalihama
Opis
Osećaj „moram toliko toga da uradim, a vremena ima tako malo“ može dovesti do toga da osećate nemir, brige i kao da ste „na ivici nerava“. Nekoliko gutljaja toplog, organskog vata čaja pomoći će vašem uskovitlanom duhu da se smiri, a telu da se opusti.
Vata proizvodi
Svi proizvodi Mahariši ajur-vede sa oznakom „vata“ namenjeni su uravnotežavanju vata doše. Kada je ovaj vid unutrašnje inteligencije tela poremećen, to se izražava kao:
- Nesanica, nervoza, strah, panika
- Nadutost, gasovi, zatvor
- Bol u vratu i potiljku
- Slabost, iscrpljenost, mršavost
- Zimogrožljivost
- Loša cirkulacija
- Suva koža, kosa, perut
- Ispucale usne
- Lomljivi nokti
- Nazeb, suv kašalj, gušenje
- Artritis, reuma, lumbago
- PMS, neplodnost, impotencija
Kako vata čaj deluje
Vata doša je laka, gruba suva, nestabilna, hladna i pokretljiva. Najčešće je porede sa vetrom. Vata čaj sadrži mešavinu trava i začina koji greju, opuštaju i omekšavaju. Na taj način on ublažava gore pomenuta svojstva vata doše.
Sastojci vata čaja
Organski gajeni sladić (Glycyrrhiza glabra) je vekovima poznata lekovita biljka, i na Istoku i na Zapadu. Prema ajur-vedi, sladić ishranjuje i razvija svih sedam dhatua (gradivnih tkiva), smanjuje vata i pita došu, ne remeti kaphu. Odlično deluje na sistem organa za varenje, sistem za disanje, nervni sistem, polni i sistem za izlučivanje.
Sladić deluje kao:
- Sredstvo za razlaganje sluzi
- Blagi laksativ
- Blagi afrodizijak
- Sedativ
- Protiv grčeva i bolova u mišićima
- Rasajana
Zbog toga je sladić izuzetno sredstvo kod poremećene vata doše. Sladić hrani mozak, izaziva osećaj zadovoljstva i ravnoteže, poboljšava glas, vid, kosu, boju lica i daje snagu.
Organski gajeni kardamon (Elettaria cardamomum) spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (mađa dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.
Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, nepoželjnih uticaja kofeina i taina i za jačanje koncentracije i jasnijeg mišljenja.
Organski gajeni đumbir (Zingiber officinale) je danas opšte poznato sredstvo za lečenje disajnih i digestivnih tegoba. Manje je poznato da on odlično utiče i na artritis i da jača srce.
Đumbir:
- Uklanja gasove i nadutost
- Razlaže sluz (grip, prehlada, bronhitis)
- Jača sčani mišić
- Smanjuje bolove i grčenje mišića
- Zagreva, omekšava, opušta telo.
Kod suvog kašlja, bola u grudima, astme i bronhitisa, ajur-veda veoma preporučuje čaj od mešavine sladića i đumbira.
Organski gajeni cimet (Cinnamomum ceylanicum) je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Ovo je odlično sredstvo za uravnoteženje vata doše, naročito za bolji protok krvi (vjana vata). U ovu svrhu ajur-veda preporučuje mešavinu cimeta, kardamona i lovorovog lista. Cimet deluje na limfu, krv, mišićno tkivo, koštanu srž i nervno tkivo. Ovo je odlično sredstvo za preznojavanje i razlaganje sluzi, naročito za osobe nežne telesne građe i male snage. Cimet jača srce, zagreva bubrege i jača Agni (oganj varenja).
Koristite vata čaj Mahariši ajur-vede zbog smirujućeg delovanja na um, telo i osećanja. Naročito je dobar kada ste zabrinuti, uznemireni i iscrpljeni. Savršen kada je vreme veoma hladno, suvo i vetrovito (kasna jesen – rana zima).
Osobine vata telesnog tipa
„Ko nema u glavi, ima u nogama“
Ljudi vata tipa imaju slabo razvijeno telo. Njihove grudi su ravne, nemaju razvijene mišiće i salo, vide im se vene i žile. Telesna težina im je mala, često su mršavi ili čak neuhranjeni. Čak i ako redovno i mnogo jedu, teško povećavaju telesnu težinu. Oni su ili visoki ili izrazito niskog rasta, kosti i zglobovi su im istaknuti i lako vidljivi. Telesna snaga im je mala, a takođe i izdržljivost i strpljenje.
Koža im je obično tamnije boje, hladna, hrapava, suva, gruba, lako se peruta ili puca. Obično imaju nekoliko velikih, tamnih mladeža. Obično pate od loše cirkulacije, ruke i noge su im često hladne. Smeta im hladno, vetrovito i suvo vreme. Proleće i leto su omiljeni deo godine za osobe vata telesnog tipa.
Kosa im je suva i retka, obično kovrdžava, oči male, nemirne, upale i često bez sjaja. Skloni su čestom treptanju, trepavice su im retke. Imaju tvrde, krte nokte, zglobovi im pucaju pri savijanju a zubi im mogu biti izbačeni, slomljeni ili imati slabe krunice. Nos im je povinut ili prćast.
Kao i u svakodnevnom životu, tako i u ishrani vata ljude odlikuje nestalnost i nedoslednost. Njihov apetit, žeđ i probava su promenljivi i neredovni. Ponekad osećaju izuzetnu glad i mogu da pojedu mnogo hrane, a već sutradan ili već za sledeći obrok mogu da ne jedu skoro ništa. Usled toga, često imaju probavne tegobe i probleme sa upijanjem hranljivih materija, što sve dovodi do oskudne, tvrde i suve stolice i čestih začepljenja. Slabo se znoje i imaju oskudnu mokraću. Vole sladak, kiseo i slan ukus, toplu i uljastu hranu.
Sve što rade, vata tipovi rade brzo i na brzinu. Oni brzo misle, brzo govore, brzo jedu a kada hodaju samo što ne polete. Izuzetno vole sve vrste aktivnosti – putovanja, sportove, zabave, čulna uživanja i naročito vole da istražuju nepoznate predele, tuđe tajne i misterije, što se često veoma loše završava po njih. Vata ljudi ne poseduju veliku snagu niti izdržljivost, tako da ih sve ove aktivnosti iscrpljuju i još više povećavaju vata princip u fiziologiji što dovodi do nesanice, briga, iscrpljenosti, impotencije i drugih vata poremećaja.
Njima je potrebno manje sna nego drugim telesnim tipovima, a čak i kada manje spavaju bude se sveži i bodri. San im je lak, isprekidan i često pate od nesanice.
Kada su uravnoteženi, ovi ljudi iskazuju izuzetnu kreativnost, polet, veselost, radost, lepršavost, prilagodljivost i brzo nalaženje rešenja čak i u veoma komplikovanim problemima. Njihova mašta je bujna i puni su novih ideja i poduhvata. Odlikuje ih velika jasnoća duha – oni veoma brzo razumeju nove stvari ali ih brzo i zaborave jer imaju slabo pamćenje.Uvek su spremni za promene svih vrsta – promene garderobe, mesta stanovanja, nameštaja, ljubavnih i poslovnih partnera i lako im postaje dosadno. Snaga volje im je veoma slaba, a takođe i samopouzdanje, hrabrost i vera. Često su u stanju da slažu a da ne trepnu! Kada su pod stresom skloni su nervozi, strahu (panika), grubom ponašanju, depresiji, osećanjima praznine, usamljenosti i napuštenosti.
Vata ljudi brzo zarađuju novac, ali ga lako i brzo troše – često na neke „gluposti“ i impulsivno. Retko kada uspevaju da nešto uštede niti umeju da planiraju investicije sa zarađenim novcem, tako da često imaju finansijskih problema.
Vata zdravstveni problemi
Klasični vata problemi su zatvor, gasovi i nadutost trbuha, slabost, iscrpljenost, slaba apsorpcija hrane i mršavost, osetljivost na hladnoću, slaba cirkulacija, suva koža i kosa, perut, ispucale usne, lomljivi nokti, prehlade, suv kašalj, upala pluća, artritis, reuma, nervne bolesti, tikovi, grčevi, gušenje, lupanje srca, bol u donjem delu leđa, hernia, nesanica, depresija sa osećajem praznine. Višak vate je glavni uzrok pred menstrualnog sindroma (PMS), impotencije i neplodnosti.
Faktori koji remete vata došu
Preterana aktivnost, nesigurnost na poslu, u porodici ili u društvu, neredovan i neuredan život, alkohol, cigarete, stimulansi, gazirana pića, hladna jela i pića, gorak, opor i ljut ukus, glasna muzika i nedovoljno odmora glavni su faktori koji negativno utiču na vata došu. Hladno, suvo i vetrovito vreme tokom drugog dela jeseni i rane zime su najgori deo sezone za vata ljude.
Faktori koji smiruju vatu
Najvažniji faktori za smirenje vata doše su redovnost i toplota. Vata ljudi imaju prirodnu potrebu da narušavaju red i navike, ali su redovni obroci, svakoga dana u isto vreme, redovno spavanje, redovan rad i redovan odmor najvažniji za održavanja vata ljudi u stanju zdravlja. Druga važna stvar za njih je toplota u svakom pogledu – topla jela i pića, tople, smirujuće emocije, toplo vreme, topla odeća i obuća, tople kupke.
Tri doše – funkcionalna inteligencija prirode unutar žive i nežive materije
Teorija o tri doše postoji samo u ajur-vedi i predstvalja kamen temeljac za prevenciju, dijagnozu i lečenje bolesti od najranijih faza (na primer, ako je čovek pokisao ili pokvasio noge, to se odmah uočava na pulsu kao poremećaj doša i ne treba čekati upalu pluća ili bronhitis već se odmah ispravlja) pa sve do najtežih oblika bolesti.
Niti jedna druga nauka o lečenju ne sadrži u sebi ovaj jedinstveni koncept. Drevni tekstovi nam kažu da „Ni teoretski ni praktično, ne postoji materijalna pojava koja se ne može razumeti putem koncepta tri doše“. Balansiranjem i brigom o ovoj jednoj stvari – ravnotežom tri doše – sve ostale stvari su dovedene u red.
Zapadnoj nauci nije lako da razume i shvati ovaj koncept, jer doše ne mogu da se vide pod mikroskopom niti da se mere na način na koji je Zapad navikao. Ajur-veda je nauka koju su spoznali drevni mudraci putem subjektivnog istraživanja najfinijih nivoa postojanja. Ti visoko razvijeni ljudi su koristili potpuni potencijal svog mozga i bili su u stanju da do tančina sagledaju sve finese u funkcionisanju bezbrojnih prirodnih zakona. To su bili prvi istraživači i naučnici u istoriji čovečanstva, i do sada njihova znanja niko nije ni dostigao, a kamoli nadmašio. Te svoje spoznaje oni su zapisali u vedskoj literaturi, koja je do danas najcelovitiji naučni spis na svetu.
Na isti način kako su saznali sva ajur-vedska znanja, drevni mudraci (rišiji) saznali su i za postojanje tri doše, videli ih svojim unutrašnjim okom i opisali njihov izgled, kvalitete i delovanje. Za nas zapadnjake, najbliži opis tri doše je da su to tri osnovna principa ili sile ili inteligencije na kojima počiva funkcionisanje čitavog univerzuma.
Mahabute imaju veoma ograničen opseg ponašanja i inteligencija koja vodi svaki od mahabuta striktno se drži svojih obrazaca ponašanja. Prostor i zemlja su nepokretni, voda i vazduh se kreću, oganj uvek zagreva a voda hladi. Sami po sebi ovi predmeti su beživotni. Međutim, kombinovanjem inteligencije koja leži unutar svakog elementa, nastaju tri principa organizacije koji upravljaju stvaranjem, promenama i razaranjem svih manifestovanih objekata – od atoma do univerzuma. Ovi principi upravljaju svim procesima u ljudskom telu, počevši od ćelijskog nivoa pa do tela kao celine. Čak je i svaka misao i svako osećanje pod kontrolom ovih principa inteligencije koji su poznati kao doše.
Vata doša
Vata doša nastaje kombinovanjem vaju i akaša mahabuta. Ona predstavlja kinetičku energiju ili inteligenciju kretanja, transporta. Vata upravlja kretanjem galaksija i planeta, kretanjem vazduha, morskih talasa i struja, kretanjem reka, vulkanima, zemljotresima i svim mogućim kretanjima u ljudskom telu – kretanjem misli, govora, ruku, nogu, creva, krvi, citoplazme u ćeliji, udahom i izdahom, kucanjem srca, treptanjem očnih kapaka ….
Simbolično, vata doša se poistovećuje sa vetrom. Osobe kod kojih preovladava ovaj telesni princip veoma podsećaju na vetar – oni su uvek u žurbi, brzi i nesređeni. Jesen je sezona u kojoj vata doša najviše dolazi do izražaja jer tada duvaju hladni, jaki vetrovi. Hrana i piće koji stvaraju gasove (vetrove) u crevima svrstavaju se u „vatičnu“ hranu. Emocije i misli koje podstiču na veliku aktivnost (kreativnost, euforija, radost, svežina, lakoća, strah, nervoza, zebnja) su takođe pod nadzorom vata doše.
Najbitniji kvaliteti vata doše su: lakoća, suvoća, grubost, krtost, pokretljivost, nestabilnost, jasnoća, hladnoća, istančanost.
Pita doša
Kombinacijom elemenata vatre i vode nastaje pita doša. Pita predstavlja energiju (inteligenciju) transformacije. Sve hemijske i biohemijske reakcije u prirodi su pod kontrolom pita doše. Simbolično, pita se poistovećuje sa vatrom (agni), i svuda gde postoji povećana temperatura, tu je jaka pita doša.
Toplota i zračenje sunca, vrelina vulkanske lave, žar i odsjaj vatre, vreli letnji dani, termalne vode, procesi vrenja, sušenja i ukišeljavanja hrane – svi su oni pod kontrolom pita doše. U ljudskom telu pita doša upravlja kompletnim metabolizmom hrane, pića i čulnih utisaka, održava telesnu toplotu, sjaj kože i vid. Hrana i pića koji povećavaju telesnu temperaturu, kao i „vruće“ emocije (strast, želje, bes, zavist, ljubomora, mržnja) sadrže u sebi prevashodno pita došu.
Osnovni kvaliteti pite su: vruća, oštra, ljuta, kisela, blago uljasta, žućkaste boje, prodiruća.
Kafa doša
Kombinacijom đal i prthivi mahabute nastaje kafa doša. Kafa predstavlja kvalitet povezivanja, spajanja i solidnosti. Svi materijalni predmeti imaju oblik zahvaljujući kafa principu. Kafa je „kosmički lepak“ koji povezuje atome u molekule, molekule u makromolekule, ćelije u organe i tome slično.
Voda je simbol za kafa došu. Ona daje snagu, stabilnost, vitalnost, dugovečnost, ljubav, požudu, vezanost, pohlepu ali i smirenost, saosećanje i praštanje. Mišići, kosti, ruke, noge, glava, srce, pluća, mozak i sve ostale telesne strukture su izgrađene zahvaljujući kafi. Kafa je gradivni elemenat u celokupnoj živoj i neživoj prirodi.
Vrhunac kafa doše u prirodi je u proleće, kada se sve otapa i teče. Ona je teška, nepokretna, spora, prohladna, masna, gusta, postojana, slatka i bele boje.
Svako živo biće, pa čak i svaka živa ćelija sadrži u sebi sve tri doše. Ono po čemu se bića razlikuju, to je proporcija u kojoj se te doše nalaze u određenom organizmu. Poznato je da neki ljudi mnogo jedu a teško se goje, neki malo jedu a lako dobijaju težinu, neki ne podnose zimu ali uživaju leti, drugi pak ne podnose leto ali vole zimu ili proleće…. Neki ljudi se razbesne i kada im kažete „Dobar dan“, a drugi vam se ljubazno osmehnu čak i kada ih slučajno nagazite u autobusu. Sve to zavisi od trenutnog stanja doša u njihovom telu, odnosno od njihove urođene psiho-fiziološke konstitucije.
Ako ste u stanju da tačno odredite kom došnom tipu neko pripada, tada kao na dlanu vidite njegove jake i slabe tačke, moguće bolesti, ukuse i hranu koju voli ili ne voli, emocije pa čak i osobine karaktera. Prvo što će ajur-vedski stručnjak da učini kada vas pregleda – odrediće vaše trenutno stanje doša.
Subdoše – ključ za razumevanje puls dijagnoze
Neki zapadnjaci posle prvog iskustva sa nadi vigjan tehnikom misle da je reč o bionergiji, magiji ili čudu, jer ne mogu sebi da predstave da bilo ko u roku od svega nekoliko trenutaka može da sazna sve o njihovom zdravlju. Uskoro ćete videti da je reč o čistom treningu za dešifrovanje vibracija primljenih putem dodira.
Zapadna medicina se bavi organima, sistemima organa, tkivima i slično. Isto to radi i ajur-veda, ali na celovit način. Vata, pita i kafa nalaze se u celom telu i u svakoj ćeliji pa čak i u svakom atomu živog organizma. Svaka od ovih doša podeljena je na 5 oblasti ili regiona u kojima deluje na specifičan način. Ovi specifični obrasci delovanja se zovu subdoše ili poddoše i gotovo uvek odgovaraju određenom organu ili sistemu organa. Na primer aločaka pita je uvek povezana sa očima i čulom vida i svim funkcijama koje se u okviru toga podrazumevaju.
Tabela subdoša
Oblast tela | Subdoše vate i telesni organi | Subdoše pite i telesni organi | Subdoše kafe i telesni organi |
Glava | Prana vata dominira od grla pa na gore, upravlja čulnim organima, kreativnim mišljenjem, logikom, entuzijazmom, vodi svih 15 subdoša. | Aločaka pita Oči i sve funkcije povezane sa njima | Tarpaka kafa Moždano tkivo, cerebro – spinalna tečnost, sluzaste membrane u glavi. Podmazuje i hrani sve gore pomenute organe. |
Grudni koš | Udana vata Dominira u plućima i grlu. Upravlja disanjem, govorom, glasnim žicama | Sadaka pita Srce je sedište sadake. Upravlja emocijama i zdravljem srca, željama, nagonima, duhovnošću. | Avalambaka Srce, pluća, krsta. Odgovorna je za snagu svih mišića u telu, podmazuje pluća, čuva srce, potpora kostima. |
Stomak, gornji deo | Samana vata Nalazi se u želucu i crevima, upravlja kretanjem hrane kroz probavni sistem. | Pačak pita Želudac i tanko crevo. Upravlja lučenjem kiseline, mrvljenjem i varenjem hrane, ishrana tkiva | Kledaka kafa Želudac. Održava membrane, štiti od preterane kiseline. |
Donji deo stomaka | Apana vata Glavno sedište vate – debelo crevo, urogenitalni sistem, donji deo leđa. Upravlja svim procesima vezanim za ove organe. | Ranđaka pita Jetra, žuč i krv. Upravlja funkcijama i zdravljem ovih organa. | Bhodaka kafa Jezik i ždrelo. Upravlja čulom ukusa, pljuvačnim žlezdama. Čulo ukusa i jezik su direktno povezani sa apana vatom. |
Celo telo | Vjana vata Krvotok, srčani ritam, znojenje, čulo dodira. Njen „glavni štab“ je koža. | Bhrađaka pita Odgovorna je za sjaj i lepotu kože. Održava telesnu temperaturu. | Slešaka kafa Zglobovi i koža. Održava nauljenost i gipkost zglobova, mekoću i vlagu kože. |
Zeljka –
Tipicna vata!Moj najveci problem je sto jako lako skinem 5kg..a tesko mogu da dobiem i 1kg.Koji caj da koristim?Nikada gladna nisam😕(160cm 46kg)i stalno mi je zima..jeza.
Čobić Vlada –
Vata čaj i čijavanpraš.
Sanja Milosevic –
Kolega, upravo koristim Vata čaj i jako mi prija! Pozdrav od koleginice iz Kruševca!
mikica-Kraljevo –
Srdacan pozdrav zelim..Od skoro sam vas pronasao drago mi je..imam pitanje jedno posto imam problema sa nesanicom i zamorom blagim lupanjem srca,povisenim pritiskom sta je se najefikasnije pokazalo da bih porucio i poceo konzumirati..Kao i od cajeva od ove tri vrste i dali mogu dve vrste caja poruciti pa ih s vremena na vreme kombinujem..Unapred hvala…ramovic mikica iz kraljeva…
Čobić Vlada –
Srdačan pozdrav i Vama!
Čajeve možete da kombinujete čak i sve tri vrste, u zavisnosti od trenutnog raspoloženja, doba godine, zdravstvenog stanja, doba dana.
Lupanje srca, zamor, itd., ukazuju na mogući emotivni stres i blage probleme sa srcem.
Predlažem ardjunu i verovatno pita čaj (tokom toplog dela godine svakako), ili možda vata čaj.
Sve najbolje,
Vladimir
Vesna S –
Postovani,
molim za savet. Pijem Euthyrox zbog stitne I sad su hormoni ok.Imam gastritis,anemicna sam sa povecanim holesterolom,kao I toplotne valunge.53 godine. Po testu,vata sam.Sta da koristim za jacanje imuniteta?
Unapred,zahvalna.
Čobić Vlada –
Pita čaj, trifala čurna, kumari asava (napitak od aloje).
Julija –
Postovani g. Cobicu citajuci na vasoj stranici iscrpna objasnjenja o proizvodima i posto sam uradila testza dose (vata -pita) zelela bih da narucim vata caj ,trifalu i nim gard.imam 65 god. i 2o kg. viska, patim od visokog pritiska i bolova u donjem delu ljedja(pre 30 god.sam operisala diskus herniju L4-L5).Interesuje me da li sam dobro napravila kombinaciju? trenutno pijem ujutro na tast maslinovo ulje i limun sokpo kasiku, aposle toga tolu vodu sa pola limuna.Koristim brami i asvagandu kao kapi uvece.imam cvecarsku radnju i radim ceo dan i dosta je stresan posao a malo vremena za pripremu svezih obroka,primetila sam da mi uopste ne odgovaraju mlecni proizvodi a ni proizvodi od belog brasna- stvara mi se puno sluzi mogu jedino heljdu da koristim, nisam iz Beograda te ne mogu doci do vase prodavnice.Oprostite na opsirnosti i molim vas za pomoc kako da ocistim organizam i resim se viska kilograma (90)ne mogu vise da izdrzim dugo stajanje zbog pecenja u butnom delu nogu.Unapred hvala na odgovoru.
Čobić Vlada –
Dobro ste izabrali, mada je možda bolje da umesto vata čaja koristite kapha čaj, s obzirom da radite u cvećari, gde ima mnogo mirisa i praha, a to utiče pre svega na kapha došu.
Milan –
Postovanje,
Ne mogu sa sigurnoscu da odredim koja sam dosa vata ili pita… Imam spazmaticni zatvor, disbakteriozu tankog creva, i u tom predelu me boli kad popijem trifalu koju sam poceo da koristim, i ujutru mi bude neformirana stolica sto mi je inace problem… Vise mi prija kuvana hrana koju sam i poceo da primenjujem, takodje djumbir,med,cimet,piskavica… Dosta sam smrsao za 2 godine kako su mi se javili problemi,visok sam 190, tezina 74kg,nekad bila 82kg. Sta mi Vi preporucujete i predlazete? Hvala!
Čobić Vlada –
Pre svega kuvanu, lako svraljivu hranu. Posle ručka popiti čašu jogurta od kravljeg ili kozjeg mleka. Djumbir i piskavica su u redu, u malim količinama, med izbacite, cimet može. Pita čaj koristite do polovine oktobra, zatim predjite na vata čaj do kraja zime.