Šatavari čurna

1,200.00рсд

Količina 120 grama

Nema na zalihama

Kategorija:

Opis

Podelite na društvenim mrežama

Šatavari čurna

Sanskritski naziv
Šatavari
(„Ona koja ima stotinu muževa“)
Latinski naziv
Asparagus racemosus, Liliaceae
Kineski naziv
Tian men dong
Najbolji prijatelj svake žene!

Najbolji prijatelj svake žene!

Deo biljke
Koren
Uticaj na telo (po ajur-vedi)
Rasa (ukus): sladak, gorak
Virija: hladi
Vipak (naknadni ukus): sladak
Smanjuje pita i vata došu, povećava kaphu
Tkiva koja hrani
Hrani svih sedam tkiva (dhatua)
Sistemi organa
Krvotok, sistem organa za razmnožavanje, sistem organa za disanje, sistem organa za varenje
Dejstvo
Hranljivo, omekšavajuće, podstiče menstrualni tok, podmlađuje

Zašto je šatavari najbolji prijatelj svake žene?

 • Zato što se ova biljka već hiljadama godina koristi kao osnovni tonik za matericu i zdravlje ženskih polnih organa.
 • Zato što je njeno osnovno svojstvo da smiruje pita došu, a to znači da smiruje upale, krvarenja, emotivni stress, kiselost i toksičnost krvi.
 • Zato što je ona provereni tonik za žene svih uzrasnih grupa. S početkom prve menstruacije, šatavari obnavlja hormonalni status, ishranjuje fiziologiju devojke i podstiče skladan rast i razvoj; podržava fiziologiju žene tokom menstruacije, ovulacije i plodnih dana; jača plod i matericu tokom trudnoće, pomaže oporavak posle porodjaja; poboljšava količinu i kvalitet majčinog mleka; tokom menopause smanjuje bes, razdražljivost, napade vrućine, slabije pamćenje…
 • Zato što je korisna i za zdravlje voljenog muškarca: povećava količinu polne tečnosti, broj spermatozoida i njihovo zdravlje (deluje hladeći i ishranjujući).
 • Zato što uklanja poremećaje pita doše iz sistema za varenje: jača mukozne membrane, smanjuje kiselinu i upale, uklanja čireve.
 • Zato što je jedna od glavnih ajurvedskih biljaka za proizvodnju ođasa. Ođas, odnosno životna sila, prema ajur vedi je izvor inteligencije, zdravlja i lepote, osoba puna ođasa sija i zrači, ima magičnu privlačnost. Ođas je osnova imunog sistema, urodjeni imunitet je zasnovan na ođasu. Ođas stvara vitalnost, dugovečnost, plodnost, imunitet i dobar san. Više ođasa znači i više ljubavi prema sebi i svojoj okolini.
Šatavari je izvanredno sredstvo za pospešivanje majčinog mleka!

Preporučuje se kod

 • Slabosti ženskih polnih organa
 • Opšte polne slabosti
 • Neplodnosti
 • Sklonosti ka pobačaju
 • Slabog libida
 • Impotencije
 • Hormonalne neravnoteže
 • Pred menstrualnog sindroma (PMS)
 • Klimakteričnih problema
 • Dizenterije
 • Čira na želucu i tankom crevu
 • Povišene kiseline
 • Plućnih abscesa
 • Povraćanja sa krvlju
 • Suvog kašlja
 • Tokom perioda oporavka
 • Raka
 • Herpesa
 • Belog pranja
 • Povratnih groznica
 • Slabog imuniteta
 • Emotivnog stresa
Ne preporučuje se kod
 • Nakupljene ame, obilne sluzi

Šatavari je osnovna ajurvedska trava za podmlađivanje žena, kao što je ašvaganda za muškarce (mada obe biljke deluju na oba pola). U prevodu sa sanskrita, šatavari znači „ona koja ima stotinu muževa“, čime se ukazuje na sposobnost ove biljke da podrži plodnost i mladolikost žena. Ona je rasajana za osobe pita telesne građe, za ženski polni sistem i za krv.

Šatavari je delotvorno sredstvo za ublažavanje suvoće i upale unutrašnjih organa – želuca, pluća, bubrega i polnih organa. Zahvaljujući tome ona odlično pomaže kod čireva, a zbog sposobnosti da čuva vodu u telu i gasi žeđ, dobra je kod hronične dijareje i dizenterije.

Spoljašnja upotreba je važna kod ukočenosti zglobova i vrata, kao i kod mišićnih grčeva. Smiruje i omekšava vata došu.

Šatavari povećava lučenje majčinog mleka, hrani i čisti krv i ženske polne organe. To je odličan dodatak ishrani za žene u klimakterijumu ili za one koje su odstranile matericu, jer sadrži mnogo ženskih polnih hormona. Šatavari ishranjuje jajne ćelije i povećava njihovu sposobnost da budu oplođene. Osim toga, priroda ove biljke je satva, što doprinosi razvoju ljubavi i predanosti.

Za muškarce, ova biljka je bitna jer povećava broj spermatozoida i njihovu oplodnu moć. Naravno i na muškarce deluje kao rasajana za pita došu, kao što je već opisano.

Šatavari i zapadna nauka

Istraživanja radjena na Interdisciplinary School of Health Sciences, Univerzita u indijskom gradu Puni pokazala su da šatavari podržava normalan nivo limfocita i rad imunog sistema. Takođe su potvrdili opravdanost tradicionalne, ajurvedske upotrebe ove biljke za obnavljanje normalnog rada organa za varenje (Journal of Ethnopharmacology, January 21 2009, 121(2):241-7).

Aktivni sastojci

Osnovne biološki aktivne supstance uključuju saponine, sitosterole i sigmasterole i njihove glukozide, alkaloide, proteine i tanine. Biljka sadrži triterpen saponine (šatavarini 1-4) koji podstiču organizam da proizvodi estrogen. Prisutni su i izoflavonidi, asparagamin A, racemosol i polisaharidi.

Šatavari čurna

[dpsc_display_product] [sn_shop_kol jedinica=“grama“]120[/sn_shop_kol]

Delovanje

Zdravlje žena

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena koje imaju promenljiv nivo hormona usled menopauze ili menstrualnih poremećaja i tako ublaži simptome PMS i menopauze.

Naširoko se koristi i kao biljka koja poboljšava plodnost i dovodi u red menstrualni ciklus. Estrogeni uticaj na mlečne žlezde i ženski polni sistem jača zdravlje posle porođaja i poboljšava kvalitet i količinu majčinog mleka.

Zdravlje organa za varenje

Ova biljka je izvanredna kod stanja kao što su višak kiseline i kolitis. Ona ima anti ulcerogena i gastro protektivna svojstva. Istraživanja su pokazala da šatavari može snažno da utiče na kontrolu gastrointestinalnih infekcija izazvanih E.coli, Shigella i V. cholera.

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena

Reference
 1. PubMed: An appraisal of eighteen commonly consumed edible plants as functional food based on their antioxidant and starch hydrolase inhibitory activities
 2. PubMed: Protection against experimental visceral leishmaniasis by immunostimulation with herbal drugs derived from Withania somnifera and Asparagus racemosus
 3. PubMed: Asparagus racemosus leaf extract inhibits growth of UOK 146 renal cell carcinoma cell line: simultaneous oncogenic PRCCTFE3 fusion transcript inhibition and apoptosis independent cell death
 4. PubMed: Asparagus racemosus modulates the hypothalamic-pituitary-adrenal axis and brain monoaminergic systems in rats

Photos: Javiera de Aguirre, Scott Liddell, Simona Balint


Podelite na društvenim mrežama

54 recenzije za Šatavari čurna

 1. Mirjana

  Sto se tiče hormonskog disbalansa, utiče li na ostale hormone sem na estrogen? I da li deluje na ciste na jajniku? I da li utiče na žlezde, štitastu najviše?

  • Čobić Vlada

   Svaka trava utiče na sve, kao uostalom i svaka hrana. Telo je celina, a ne skup rezervnih delova. I čašu vode kada popijete, to utiče na ceo organizam.

 2. Dragana

  Postovani,

  Trenutno dojim bebu, pa me zanima sta je pogodno za poboljsanje kvantiteta i kvaliteta mleka, takodje sta preporucujete protiv urinarnih infekcija (e.coli), a da ne naskodi dojenju po pitanju bezbednosti?

  • Čobić Vlada

   Za sve tri stvari vam je najbolje da koristite ovu šatavari čurnu; razmutite kašičicu praha u 100 ml (pola šolje) toplog kravljeg mleka i dodajte kašičicu šečera. popijte sve zajedno uveče pre spavanja.

 3. Čobić Vlada

  Korisna je pre svega protiv upala i čireva. Uzima se jedna kašičica sa 100 ml toplog kravljeg (a još boljeg kozjeg) mleka sa kašičicom šećera, uveče pre spavanja.

 4. miljan

  Koliko je efikasna kod kolitisa i kako se uzima?

 5. Amelia

  Da li imate neki proizvod koji upomaze da se ukloni sluz?

 6. Lana

  Poštovani gospodine, imam većinu tegoba kod kojih šatavari pomaže, ali imam i dosta sluzi. Da li to znači da nesmem uopšte da ga koristim ili da je potrebno da koristim još nešto uz ovaj proizvod? Unapred hvala!

  • Čobić Vlada

   To znači da prvo treba da uklonite sluz, pa da onda koristite šatavari.

 7. Ana

  Izvinjavam se ako sam dosadna, ali mi nije jasno kako da znam da li imam previše sluzi u telu?

  • Čobić Vlada

   Ako Vam curi nos, teško dišete, kašljete, previše pljuvačke, začepljeni sinusi, i td.

 8. Ana

  Molim Vas da pojasnite ko nesme da koristi šatavari?

  • Čobić Vlada

   Osobe koje imaju previše sluzi u telu.

 9. ANA

  KAKO SE KONZUMIRA?

  • Čobić Vlada

   Oralno. Molim, pogledajte uputstvo na pakovanju.

 10. Amra

  Pozdrav Vlado
  Imam 44 godine i od prije mjesec dana osjećam tegobe za koje moja ginekologinja tvrdi da su vezane za početak klimakterija. Pojačano znojenje, nervoza, visok krvni pritisak. Menstrualni ciklus je redovan ali kraće traje.
  Preporučujete li mi za ovo šatavari čurnu i ako da koliko često i na koji način da je uzimam.
  Lijep pozdrav i hvala unaprijed
  Ama

  • Čobić Vlada

   Da, preporučujem šatavari čurnu i pita čaj.

   Šatavari uzimajte jednom dnevno, uveče pre spavanja, po jednu kašičicu praha sa 100 ml toplog kravljeg mleka i kašičicom šećera.

   Pita čaj je najbolje negde popodne, kada vam je zgodno.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *