Šatavari čurna

1,200.00рсд

Količina 120 grama

Nema na zalihama

Kategorija:

Opis

Podelite na društvenim mrežama

Šatavari čurna

Sanskritski naziv
Šatavari
(„Ona koja ima stotinu muževa“)
Latinski naziv
Asparagus racemosus, Liliaceae
Kineski naziv
Tian men dong
Najbolji prijatelj svake žene!

Najbolji prijatelj svake žene!

Deo biljke
Koren
Uticaj na telo (po ajur-vedi)
Rasa (ukus): sladak, gorak
Virija: hladi
Vipak (naknadni ukus): sladak
Smanjuje pita i vata došu, povećava kaphu
Tkiva koja hrani
Hrani svih sedam tkiva (dhatua)
Sistemi organa
Krvotok, sistem organa za razmnožavanje, sistem organa za disanje, sistem organa za varenje
Dejstvo
Hranljivo, omekšavajuće, podstiče menstrualni tok, podmlađuje

Zašto je šatavari najbolji prijatelj svake žene?

 • Zato što se ova biljka već hiljadama godina koristi kao osnovni tonik za matericu i zdravlje ženskih polnih organa.
 • Zato što je njeno osnovno svojstvo da smiruje pita došu, a to znači da smiruje upale, krvarenja, emotivni stress, kiselost i toksičnost krvi.
 • Zato što je ona provereni tonik za žene svih uzrasnih grupa. S početkom prve menstruacije, šatavari obnavlja hormonalni status, ishranjuje fiziologiju devojke i podstiče skladan rast i razvoj; podržava fiziologiju žene tokom menstruacije, ovulacije i plodnih dana; jača plod i matericu tokom trudnoće, pomaže oporavak posle porodjaja; poboljšava količinu i kvalitet majčinog mleka; tokom menopause smanjuje bes, razdražljivost, napade vrućine, slabije pamćenje…
 • Zato što je korisna i za zdravlje voljenog muškarca: povećava količinu polne tečnosti, broj spermatozoida i njihovo zdravlje (deluje hladeći i ishranjujući).
 • Zato što uklanja poremećaje pita doše iz sistema za varenje: jača mukozne membrane, smanjuje kiselinu i upale, uklanja čireve.
 • Zato što je jedna od glavnih ajurvedskih biljaka za proizvodnju ođasa. Ođas, odnosno životna sila, prema ajur vedi je izvor inteligencije, zdravlja i lepote, osoba puna ođasa sija i zrači, ima magičnu privlačnost. Ođas je osnova imunog sistema, urodjeni imunitet je zasnovan na ođasu. Ođas stvara vitalnost, dugovečnost, plodnost, imunitet i dobar san. Više ođasa znači i više ljubavi prema sebi i svojoj okolini.
Šatavari je izvanredno sredstvo za pospešivanje majčinog mleka!

Preporučuje se kod

 • Slabosti ženskih polnih organa
 • Opšte polne slabosti
 • Neplodnosti
 • Sklonosti ka pobačaju
 • Slabog libida
 • Impotencije
 • Hormonalne neravnoteže
 • Pred menstrualnog sindroma (PMS)
 • Klimakteričnih problema
 • Dizenterije
 • Čira na želucu i tankom crevu
 • Povišene kiseline
 • Plućnih abscesa
 • Povraćanja sa krvlju
 • Suvog kašlja
 • Tokom perioda oporavka
 • Raka
 • Herpesa
 • Belog pranja
 • Povratnih groznica
 • Slabog imuniteta
 • Emotivnog stresa
Ne preporučuje se kod
 • Nakupljene ame, obilne sluzi

Šatavari je osnovna ajurvedska trava za podmlađivanje žena, kao što je ašvaganda za muškarce (mada obe biljke deluju na oba pola). U prevodu sa sanskrita, šatavari znači „ona koja ima stotinu muževa“, čime se ukazuje na sposobnost ove biljke da podrži plodnost i mladolikost žena. Ona je rasajana za osobe pita telesne građe, za ženski polni sistem i za krv.

Šatavari je delotvorno sredstvo za ublažavanje suvoće i upale unutrašnjih organa – želuca, pluća, bubrega i polnih organa. Zahvaljujući tome ona odlično pomaže kod čireva, a zbog sposobnosti da čuva vodu u telu i gasi žeđ, dobra je kod hronične dijareje i dizenterije.

Spoljašnja upotreba je važna kod ukočenosti zglobova i vrata, kao i kod mišićnih grčeva. Smiruje i omekšava vata došu.

Šatavari povećava lučenje majčinog mleka, hrani i čisti krv i ženske polne organe. To je odličan dodatak ishrani za žene u klimakterijumu ili za one koje su odstranile matericu, jer sadrži mnogo ženskih polnih hormona. Šatavari ishranjuje jajne ćelije i povećava njihovu sposobnost da budu oplođene. Osim toga, priroda ove biljke je satva, što doprinosi razvoju ljubavi i predanosti.

Za muškarce, ova biljka je bitna jer povećava broj spermatozoida i njihovu oplodnu moć. Naravno i na muškarce deluje kao rasajana za pita došu, kao što je već opisano.

Šatavari i zapadna nauka

Istraživanja radjena na Interdisciplinary School of Health Sciences, Univerzita u indijskom gradu Puni pokazala su da šatavari podržava normalan nivo limfocita i rad imunog sistema. Takođe su potvrdili opravdanost tradicionalne, ajurvedske upotrebe ove biljke za obnavljanje normalnog rada organa za varenje (Journal of Ethnopharmacology, January 21 2009, 121(2):241-7).

Aktivni sastojci

Osnovne biološki aktivne supstance uključuju saponine, sitosterole i sigmasterole i njihove glukozide, alkaloide, proteine i tanine. Biljka sadrži triterpen saponine (šatavarini 1-4) koji podstiču organizam da proizvodi estrogen. Prisutni su i izoflavonidi, asparagamin A, racemosol i polisaharidi.

Šatavari čurna

[dpsc_display_product] [sn_shop_kol jedinica=“grama“]120[/sn_shop_kol]

Delovanje

Zdravlje žena

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena koje imaju promenljiv nivo hormona usled menopauze ili menstrualnih poremećaja i tako ublaži simptome PMS i menopauze.

Naširoko se koristi i kao biljka koja poboljšava plodnost i dovodi u red menstrualni ciklus. Estrogeni uticaj na mlečne žlezde i ženski polni sistem jača zdravlje posle porođaja i poboljšava kvalitet i količinu majčinog mleka.

Zdravlje organa za varenje

Ova biljka je izvanredna kod stanja kao što su višak kiseline i kolitis. Ona ima anti ulcerogena i gastro protektivna svojstva. Istraživanja su pokazala da šatavari može snažno da utiče na kontrolu gastrointestinalnih infekcija izazvanih E.coli, Shigella i V. cholera.

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena

Reference
 1. PubMed: An appraisal of eighteen commonly consumed edible plants as functional food based on their antioxidant and starch hydrolase inhibitory activities
 2. PubMed: Protection against experimental visceral leishmaniasis by immunostimulation with herbal drugs derived from Withania somnifera and Asparagus racemosus
 3. PubMed: Asparagus racemosus leaf extract inhibits growth of UOK 146 renal cell carcinoma cell line: simultaneous oncogenic PRCCTFE3 fusion transcript inhibition and apoptosis independent cell death
 4. PubMed: Asparagus racemosus modulates the hypothalamic-pituitary-adrenal axis and brain monoaminergic systems in rats

Photos: Javiera de Aguirre, Scott Liddell, Simona Balint


Podelite na društvenim mrežama

54 recenzije za Šatavari čurna

 1. Čobić Vlada

  Hvala i Vama!

 2. Maja

  Postovani,

  imam problem sa niskim libidom. Nikada ranije nisam imala takvu vrstu problema. Takodje primecujem da mi je koza jako suva. Poslednji period mi je bio stresan. Pocela sam da pijem asvagandu. Da li bih mogla i shatavari ili mi savetujete nesto drugo? Pozdrav

  • Čobić Vlada

   Ashwaganda je dobar izbor, shatawari još bolji, a kombinacija ove dve biljke najbolji. Tradicionalno se pomešaju kašičica ašvagande i kašičica šatavari sa kašičicom ghija i popiju sa malo toplog kravljeg mleka, uveče pre spavanja. Ukoliko nemate prah ašvagande već tablete ili kapsule, tada popijte jednu tabletu umesto kašičice praha.

 3. Duska

  Koji od ovih preparata smanjuje holesterol u krvi, a koji uzrokuje mrsavljenje? Da li neki utice na apetit i kako.
  hvala

  • Čobić Vlada

   Od kojih preparata? Ispod svakog od njih imate opis kako utiče i na šta deluje.

 4. olja

  Poštovani Vlado,
  spremam se za embriotransfer smrznutog embriona u januaru.
  Posle dva spontana, poprilično sam uplašena i pokušavam da se spremim i psihički i fizički što bolje.
  Da li bi šatavari čurna mogla da mi pomogne i da li mogu da je pijem s obzirom da već pijem zlatnu maku?
  Hvala unared na odgovoru,
  S poštovanjem

  • Čobić Vlada

   Draga Olja, šatavari bi mogla da pomogne, a možda i ne bi pomogla. Na osnovu ovoga što ste mi napisali, nemam nikakvu ideju ni o vama ni o vašem zdravlju, pa ne mogu da kažem bilo šta određeno. Jedno je sigurno – očekivati da će se desiti neko čudo samo uzimanjem odredjene biljke, u vašem slučaju, imam osećaj, nije opravdano. Rekao bih da postoje mnoge druge, bitnije stvari.

 5. Mina

  Postovani,
  Dobila sam da pijem i satavari i nim i trifalu. Da li mogu sva tri preparata u istom periodu?
  Satavari zbog jajnika, nim zbog lica i imuniteta i trifalu za detox.

  Hvala unapred na odgovoru.

  • Čobić Vlada

   Možete, svakako.

 6. Ivana

  Poštovani Vlado,
  s obzirom da imam poremećen metabolizam ugljenih hidrata i ne smem da konzumiram niti beli, niti šećer od šećerne trske i med, da li je obavezno uzimanje Šatravari čurne sa tom jednom kašičicom šećera?
  Srdačan pozdrav!

  • Čobić Vlada

   Nije obavezno, može bez šećera.

 7. Irina

  Postovani da li mogu da pijem satavari curnu ujutru? Ili je bolje uvece? Da li ona malo uspavlja? Hvala puno. Pozdrav!

  • Čobić Vlada

   Bolje je uveče, jer ona smiruje pita došu koja je veoma živahna od 10 uveče do 2 ujutro. Od 6 do 10 ujutro preovladava kapha doša, a šatavari povećava kaphu, pa može da se oseti neka tromost i pospanost. Pravo vreme je uveče, pre spavanja. To poboljšava san, smiruje emocije, hrani sva tkiva…

 8. Jelena

  Poštovani,
  Pijem Brahmi i Arđunu. Čini mi se da mi Arđuna smanji pritisak koji je inace niži pa sam prestala. Brahmi pijem zbog napada panike koje povremeno imam.
  Moguće je da zbog povisenog estrogena i hormonskog disbalansa imam te probleme pa razmišljam da li da pijem Šatavari čurnu?
  Koja kombinacija je dobra za mene.
  Imam i problema sa želudcem i varenjem.
  Hvala

  • Čobić Vlada

   Pijte samo brahmi kapsule. Može i vata čaj.

 9. Tamara

  Postovani,
  Zanima me da li ste dobili Satavari? Kada sam zvala da porucim rekli ste mi da je pri isteku roka i da ocekujete da ce stici nova tura . Hvala

  • Čobić Vlada

   Pozovite isti broj, tako ćete uvek imati sveža obaveštenja.

 10. Irina

  Postovani,zanima me da li je dobra kombinacija da pijem ujutru trifalu a uvece satavari? Hvala puno! Veliki pozdrav!

  • Čobić Vlada

   Za smanjenje pita doše i čišćenje krvi, to je izvanredna kombinacija.

Dodaj recenziju

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *