Usna higijena

Dentogam zubni prašak

Dentogam zubni prasak

Cena: din. 350

Trenutno nema na zalihama
Količina 40 grama

Savršena, 100% prirodna formula – savršeno zdravlje zuba i desni!

 • sastoji se 100% od izabranih, vekovima proverenih trava i mineralnih soli
 • eterična ulja i mleveno bilje vrhunskog kvaliteta
 • sinergija 33 sastojka za maksimalan efekat
 • jake desni
 • svež dah
 • blistavi zubi

Usna higijena kroz vekove

Vekovima pre pronalaska zubne paste ljudi su koristili različita sredstva za održavanje higijene zuba, desni i usne šupljine. Stari narodi su znali da supstance gorkog i ljutog ukusa ubijaju klice, so čisti taloge, a da opor ukus steže desni i jača zube.

Ovo znanje je sačuvano sve do danas, pa mnogi narodi koji žive u prirodnom okruženju koriste nežne grančice četinara ili drugog odabranog drveća umesto četkice za zube, ili koriste slane rastvore za čišćenje zuba i usta – u zavisnosti šta im je pri ruci.

U gradskim sredinama od davnina su se koristile praškaste supstance napravljene od odabranog bilja i minerala. Ovi praškovi za čišćenje zuba mogu biti veoma jednostavni – na primer samo prah trifale i morska so, ili mogu sadržati pročišćenu glinu, ili imati kompleksniji sadržaj sa mnogo sastojaka.

Dentogam zubni prah

Sahulov dentogam zubni prah je veoma kompleksan proizvod koji sadrži morsku so, mlevene trave gorkog, oporog i ljutog ukusa i odabrana eterična ulja. Sastav ovog praha je pažljivo stvaran na osnovu uputstava iz drevnih ajurvedskih tekstova, vekovnog iskustva lokalnog stanovništva koje koristi navedeno bilje i savremenog iskustva velikih indijskih kompanija u oblasti usne higijene kao što su Viko, Dabur i Baidijanat. Kombinacijom svega navedenog stvoren je izvanredan proizvod koji predstavlja vrhunsko dostignuće u svojoj oblasti.

Delovanje osnovnih sastojaka

Bakul

Latinsko ime
Mimusops elengi
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 10 %

Zbog stežućih svojstava uvarak od kore bakula se koristi kod bolesti zuba i desni, za njihovo jačanje i kod preteranog lučenja pljuvačke. Kako steže desni, korisna je za fiksiranje labavih zuba. Opor ukus smanjuje preteranu sekreciju pa se koristi kod pioreje i krvarenja desni. Mlevena kora je efikasna kod sunđerastih desni.

Vađradanti

Latinsko ime
Barleria prionitis
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 7 %

Dejstvo: Hemostatik, analgetik, protivupalno

Sok od listova pomešan sa medom stavlja se na krvareće desni. Smanjuje upale kod različitih bolesti desni.

Tumburu

Latinsko ime
Zanthoxylum alatum
Deo biljke koji se koristi
Plod
Učestvuje u sastavu sa 6 %

Dejstvo: Protivupalno, deodorant

Smanjuje bol i upale, jer ima specifično delovanje na upaljene desni. Uklanja loš zadah iz usta.

Khair

Latinsko ime
Acacia catechu
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 6 %

Dejstvo: Snažno stežuće, jak hemostatik

Zbog snažnog delovanja veoma je efikasan kod krvarećih i sunđerastih desni. Protiv zubobolje se koristi za popunjavanje rupe bolnog zuba.

Haritaki

Latinsko ime
Terminalia chebula
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 5 %

Dejstvo: Stežuće, hemostatik, protivupalno

Stežuće delovanje jača desni i učvršćuje zube. Zaustavlja krvarenje i smanjuje upale kod gingivitisa. Ustima donosi svežinu jer smanjuje preteranu sekreciju.

Đumbir

Latinsko ime
Zingiber officinale
Deo biljke koji se koristi
Rizom
Učestvuje u sastavu sa 5 %

Dejstvo: Antiseptik, protivupalno

Uništava klice i parazite, rastvara taloge, osvežava i stimuliše.

Babul

Latinsko ime
Acacia arabica
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 5 %

Dejstvo: Stežuće, hemostatično, antiparazitno

Zahvaljujući prisustvu biljnih tanina ima stežuće i hemostatično delovanje te pomaže u zaustavljanju krvarenja desni, leči rane, daje snagu desnima i učvršćuje zube. Zahvaljujući antiparazitnom delovanju sprečava razvoj bakterija u ustima i tako sprečava propadanje zuba i desni. Zahvaljujući stežućem delovanju, kora babula je odlična kod sunđerastih desni.

Manđišta

Latinsko ime
Rubia cordifolia
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 3 %

Dejstvo: Stežuće, antiupalno, čisti krv, zaceljujuće

Zahvaljujući snažnom zaceljujućem delovanju korisna je kod povlačenja i krvarenja desni. Kako čisti krv i poboljšava njen kvalitet, pomaže desnima da ostanu zdrave.

Tulsi

Latinsko ime
Ocimum sanctum
Deo biljke koji se koristi
List
Učestvuje u sastavu sa 3 %

Dejstvo: Antiseptik, aromatik

Indijski bosiljak je odlično sredstvo za ubijanje bakterija i osvežavanje daha. Odličan je protiv karijesa i gnojnih džepova u desnima.

Hrast

Latinsko ime
Quercus infectoria
Deo biljke koji se koristi
Plod
Učestvuje u sastavu sa 3 %

Dejstvo: Stežuće, hemostatik

Stežući kvaliteti smanjuju preterano lučenje sluzi u ustima i sprečavaju loš zadah. Hemostatični kvaliteti ga čine korisnim kod krvarećih desni. Kombinovani efekat je dobar kod oteklih desni i gingivitisa.

Pipali

Latinsko ime
Piper longum
Deo biljke koji se koristi
Plod
Učestvuje u sastavu sa 3 %

Dejstvo: Jak antiseptik

Ubija klice, rastvara gnoj, čisti usta i podstiče cirkulaciju.

Cimet

Latinsko ime
Cinnamomum zeylanicum
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 2 %

Dejstvo: Aromatik, hemostatik, stežuće, antiseptik

Stežuća i hemostatična svojstva kore sprečavaju i smanjuju krvarenje desni. Opor ukus sprečava propadanje zuba i pojavu gnoja. Aromatična svojstva uklanjaju loš dah. Popravlja ukupno zdravlje zuba i desni.

Jambul

Latinsko ime
Syzigium cumini
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 2 %

Dejstvo: Stežuće, antiupalno, hemostatično, zaceljujuće

Pasta napravljena od kore primenjuje se na upaljenim delovima radi smanjenja upala. Zahvaljujući celiteljskim svojstvima korisna je kod stomatitisa i afti u ustima. Opor ukus jača desni i tako fiksira labave zube. Oporo i hemostatično delovanje smanjuju sekreciju i krvarenje desni.

Akal kada

Latinsko ime
Anacyclus pyrethum
Deo biljke koji se koristi
Kora
Učestvuje u sastavu sa 1 %

Dejstvo: Stimulans, analgetik, antiseptik

Zbog analgetičkih svojstava efikasno uklanja zubobolju. Antiseptički kvaliteti sprečavaju i leče truljenje zuba, pioreju, gingivitis itd.

Kapur kačri

Latinsko ime
Hedichium spicatum
Deo biljke koji se koristi
Rizom
Učestvuje u sastavu sa 1 %

Dejstvo: Antiseptik, aromatik

Odlično sredstvo protiv bakterija (i protiv gram+ i protiv gram-) i gljivica. Neutrališe loš zadah iz usta i poremećen rad čula ukusa.

Eterična ulja eukaliptusa, nane, jambula i kamfora, daju svež i prijatan dah. mineralne soli stružu kamenac i druge taloge na zubima i rastvaraju ugruške.

29 komentara

 1. Zoran

  Postovanje,
  Da li imate prodavnicu u Požarevcu?

  • Čobić Vlada

   Trenutno jednu, ali obzirom da broj prodajnih mesta varira tokom vremena, preporučujem da proverite (a predlažem i da sačuvate kao „bookmark“) sledeći link:

   Prodajna mesta – Požarevac
   //www.ajur-veda.rs/prodajna-mesta/#pozarevac

   Svaki put kad imamo izmenu na listi prodajnih mesta, kad uvedemo neko novo, onda takodje ažuriramo i tu stranu.

 2. Baki

  Mogu li dentogam prasak koristiti deca od sest godina kojima su zubi u sanaciji? Najvise me zanima zbog karijesa ili je veca namena zbog desni? Porodicno koristimo nim pastu i prezadovoljni smo…Hvala!

 3. Bilja

  Da li je dovoljno samo sa ovim praškom da se peru zubi ili se mora koristiti i pasta za zube? Kakvo dejstvo ima ovaj prašak na zube, jer sve sto je gore navedeno, odnosi se na desni.

  • Čobić Vlada

   Može da se koristi samo prašak, bez paste. Prašak sadrži samo trave i soli, nema izbeljivača i SLS koji su važni za osobe koje jedu masnu, tešku hranu, piju alkohol, puše itd. Pre pojave hemijske industrije, koristio se isključivo zubni prah. Zbog savremenih navika u ishrani, na zubima se talože svakave materije, a paste sadrže odredjeni procenat hemikalija koje te materije mnogo uspešnije skidaju. Zato se danas paste mnogo više koriste.

 4. Zeljko

  Postovani, da li se ovaj prasak moze koristiti kod beba od 15 meseci kod kojih je ustanovljen pocetak cirkularnog karijesa ? Cikova pasta za bebi zube, ocigledno ne pomaze…

 5. makso

  da li se dentogam prasak upotrebljava pre pranja zuba ili posle

 6. Alex

  Postovani Vlado,

  Da li dentogam moze da se koristi protiv kandide? Imam kandidu u zdrelu i donjim respiratornim putevinma (pluca i bronhije). Da li mozda imate neki preparat da mi preporucite? Veliko hvala unapred.

 7. makso

  imam parandetozu na obe vilice i jaku upalu desni,koliko minuta ukupno treba da masiram desni sa praskom dentogam

  • Čobić Vlada

   Svakog jutra, kao deo usne higijene, prvo mućkajte u ustima mlako (sobna temperatura) susamovo ulje, tako da dobro obradite obe vilice i desni, otprilike dva do tri minuta.

   Zatim na dlan leve ruke sipajte dovoljno zubnog praška, pa ga pokupite vlažnim kažiprstom desne ruke i veoma blago masirajte desni, tako da ravnomerno nanesete prah svuda. Držite prah u ustima oko pet minuta, zatim isperite mlakom vodom. Ponovite ovo i uveče pre spavanja.

   Paradontoza je najčešće povezana sa nepravilnim pražnjenjem creva. Obratite pažnju na ishranu. Redovna upotreba trifala čurne i vata čaja može doneti željeni ishod.

 8. danijel

  Imam ceste pojave afte u ustima,rekli su mi da je moguce da mi smeta natrijum lauril sulfat u pastama za zube.Koji od vasih proizvoda mi preporucujete za higijenu zuba.

  • Čobić Vlada

   Susamovo ulje i dentogam zubni prah: svakog jutra mućkajte toplo susamovo ulje u ustima – ono će pokupiti nečistoće. Zatim ispljunite i operite zube praškom.

   Nim gard kapsule čiste krv, a nečistoće u krvi su zapravo uzrok afti u ustima. Da su to supstance iz zubnih pasti, svi bi imali afte. Uzimajte po dve kapsule, ujutro na prazan stomak.

 9. makso

  da li ovaj prasak pomaze kod parandetoze

 10. Vlada

  Da li je ovaj prasak dobar za krvne ugruske? jel mi se u gornjoj supljoj petici pojavio krvni ugrusak… Da li ga moze prasak razbiti?

RSS

Postavite komentar u vezi "Dentogam zubni prašak"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.