Novo  Rasajane

Šatavari čurna

Šatavari čurna

Cena: din. 1200

Količina 120 grama

Sanskritski naziv
Šatavari
(„Ona koja ima stotinu muževa“)
Latinski naziv
Asparagus racemosus, Liliaceae
Kineski naziv
Tian men dong
Najbolji prijatelj svake žene!

Najbolji prijatelj svake žene!

Deo biljke
Koren
Uticaj na telo (po ajur-vedi)
Rasa (ukus): sladak, gorak
Virija: hladi
Vipak (naknadni ukus): sladak
Smanjuje pita i vata došu, povećava kaphu
Tkiva koja hrani
Hrani svih sedam tkiva (dhatua)
Sistemi organa
Krvotok, sistem organa za razmnožavanje, sistem organa za disanje, sistem organa za varenje
Dejstvo
Hranljivo, omekšavajuće, podstiče menstrualni tok, podmlađuje

Zašto je šatavari najbolji prijatelj svake žene?

 • Zato što se ova biljka već hiljadama godina koristi kao osnovni tonik za matericu i zdravlje ženskih polnih organa.
 • Zato što je njeno osnovno svojstvo da smiruje pita došu, a to znači da smiruje upale, krvarenja, emotivni stress, kiselost i toksičnost krvi.
 • Zato što je ona provereni tonik za žene svih uzrasnih grupa. S početkom prve menstruacije, šatavari obnavlja hormonalni status, ishranjuje fiziologiju devojke i podstiče skladan rast i razvoj; podržava fiziologiju žene tokom menstruacije, ovulacije i plodnih dana; jača plod i matericu tokom trudnoće, pomaže oporavak posle porodjaja; poboljšava količinu i kvalitet majčinog mleka; tokom menopause smanjuje bes, razdražljivost, napade vrućine, slabije pamćenje…
 • Zato što je korisna i za zdravlje voljenog muškarca: povećava količinu polne tečnosti, broj spermatozoida i njihovo zdravlje (deluje hladeći i ishranjujući).
 • Zato što uklanja poremećaje pita doše iz sistema za varenje: jača mukozne membrane, smanjuje kiselinu i upale, uklanja čireve.
 • Zato što je jedna od glavnih ajurvedskih biljaka za proizvodnju ođasa. Ođas, odnosno životna sila, prema ajur vedi je izvor inteligencije, zdravlja i lepote, osoba puna ođasa sija i zrači, ima magičnu privlačnost. Ođas je osnova imunog sistema, urodjeni imunitet je zasnovan na ođasu. Ođas stvara vitalnost, dugovečnost, plodnost, imunitet i dobar san. Više ođasa znači i više ljubavi prema sebi i svojoj okolini.
Šatavari je izvanredno sredstvo za pospešivanje majčinog mleka!

Preporučuje se kod

 • Slabosti ženskih polnih organa
 • Opšte polne slabosti
 • Neplodnosti
 • Sklonosti ka pobačaju
 • Slabog libida
 • Impotencije
 • Hormonalne neravnoteže
 • Pred menstrualnog sindroma (PMS)
 • Klimakteričnih problema
 • Dizenterije
 • Čira na želucu i tankom crevu
 • Povišene kiseline
 • Plućnih abscesa
 • Povraćanja sa krvlju
 • Suvog kašlja
 • Tokom perioda oporavka
 • Raka
 • Herpesa
 • Belog pranja
 • Povratnih groznica
 • Slabog imuniteta
 • Emotivnog stresa
Ne preporučuje se kod
 • Nakupljene ame, obilne sluzi

Šatavari je osnovna ajurvedska trava za podmlađivanje žena, kao što je ašvaganda za muškarce (mada obe biljke deluju na oba pola). U prevodu sa sanskrita, šatavari znači „ona koja ima stotinu muževa“, čime se ukazuje na sposobnost ove biljke da podrži plodnost i mladolikost žena. Ona je rasajana za osobe pita telesne građe, za ženski polni sistem i za krv.

Šatavari je delotvorno sredstvo za ublažavanje suvoće i upale unutrašnjih organa – želuca, pluća, bubrega i polnih organa. Zahvaljujući tome ona odlično pomaže kod čireva, a zbog sposobnosti da čuva vodu u telu i gasi žeđ, dobra je kod hronične dijareje i dizenterije.

Spoljašnja upotreba je važna kod ukočenosti zglobova i vrata, kao i kod mišićnih grčeva. Smiruje i omekšava vata došu.

Šatavari povećava lučenje majčinog mleka, hrani i čisti krv i ženske polne organe. To je odličan dodatak ishrani za žene u klimakterijumu ili za one koje su odstranile matericu, jer sadrži mnogo ženskih polnih hormona. Šatavari ishranjuje jajne ćelije i povećava njihovu sposobnost da budu oplođene. Osim toga, priroda ove biljke je satva, što doprinosi razvoju ljubavi i predanosti.

Za muškarce, ova biljka je bitna jer povećava broj spermatozoida i njihovu oplodnu moć. Naravno i na muškarce deluje kao rasajana za pita došu, kao što je već opisano.

Šatavari i zapadna nauka

Istraživanja radjena na Interdisciplinary School of Health Sciences, Univerzita u indijskom gradu Puni pokazala su da šatavari podržava normalan nivo limfocita i rad imunog sistema. Takođe su potvrdili opravdanost tradicionalne, ajurvedske upotrebe ove biljke za obnavljanje normalnog rada organa za varenje (Journal of Ethnopharmacology, January 21 2009, 121(2):241-7).

Aktivni sastojci

Osnovne biološki aktivne supstance uključuju saponine, sitosterole i sigmasterole i njihove glukozide, alkaloide, proteine i tanine. Biljka sadrži triterpen saponine (šatavarini 1-4) koji podstiču organizam da proizvodi estrogen. Prisutni su i izoflavonidi, asparagamin A, racemosol i polisaharidi.

Šatavari čurna

Cena: din. 1200

Količina 120 grama

Delovanje

Zdravlje žena

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena koje imaju promenljiv nivo hormona usled menopauze ili menstrualnih poremećaja i tako ublaži simptome PMS i menopauze.

Naširoko se koristi i kao biljka koja poboljšava plodnost i dovodi u red menstrualni ciklus. Estrogeni uticaj na mlečne žlezde i ženski polni sistem jača zdravlje posle porođaja i poboljšava kvalitet i količinu majčinog mleka.

Zdravlje organa za varenje

Ova biljka je izvanredna kod stanja kao što su višak kiseline i kolitis. Ona ima anti ulcerogena i gastro protektivna svojstva. Istraživanja su pokazala da šatavari može snažno da utiče na kontrolu gastrointestinalnih infekcija izazvanih E.coli, Shigella i V. cholera.

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena

Reference
 1. PubMed: An appraisal of eighteen commonly consumed edible plants as functional food based on their antioxidant and starch hydrolase inhibitory activities
 2. PubMed: Protection against experimental visceral leishmaniasis by immunostimulation with herbal drugs derived from Withania somnifera and Asparagus racemosus
 3. PubMed: Asparagus racemosus leaf extract inhibits growth of UOK 146 renal cell carcinoma cell line: simultaneous oncogenic PRCCTFE3 fusion transcript inhibition and apoptosis independent cell death
 4. PubMed: Asparagus racemosus modulates the hypothalamic-pituitary-adrenal axis and brain monoaminergic systems in rats

Photos: Javiera de Aguirre, Scott Liddell, Simona Balint

72 komentara

 1. Irina

  Dragi Vlado dobar dan. Ja sada pijem trifalu i nim gard. Ali sam kupila i satavari. Pa me samo interesuje da li da pocnje da pijem satavari kada zavrsim sa ova dva proizvoda? Trifalu i nim pijem radi priventive. Od malih problema imam samo valunge. Mene samo interesuje najbolja kombinacija ova 3 proizvoda. Hvala bogu nemam problema. Mozda zato sto fuze vremena koristim ajur vedu. Hvala Vama puno na razumevanju. Veliki pozdrav

  • Čobić Vlada

   Kada završite sa trifalom, predjite na šatavari čurnu, sledite uputstvo na pakovanju. Dakle, potrošite prvo trifalu, a onda nastavite šatavari i nim gard. Šatavari uveče, pre spavanja, nim gard ujutro, na tašte.

 2. Irina

  Dobar dan. Pijem nim gard i trifalu. Porucila sam i satavari curna. Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako da pijem zajedno ova3 preparata kada trifala i satavari idu pre spavanja? Ili da izbacim neki preparat ako su slicna dejstva. Mozda da pijem prvo nim gard sa jednim od ta dva preparata naizmenicno? Hvala Vama puno. Pozdrav

  • Čobić Vlada

   ne znam kako ste došli do ove kombinacije – trifala, šatavari, nim gard? Kada bih znao šta želite da postignete, mogao bih nešto i da vam odgovorim.

 3. Vesna

  Postovani ,
  zanima me za poboljsanje mleka za dojenje kako da se uzima i u kojim kolicinama ?

  • Čobić Vlada

   Jednu punu kašičicu pomešajte sa 100 ml toplog kravljeg mleka (najbolje domaćeg, punomasnog, druga opcija je ono organsko “belo“) i kašičicom šećera, pa popijte uveče pre spavanja. Ako je rezultat polovičan, možete ovo isto da popijete i ujutru pre doručka. Za početak krenite samo sa ovim uveče.

 4. Gordana

  Poštovani,možete li mi tačno navesti način i vreme primene Šatavari čurne?
  Srdačan pozdrav !

 5. Natasa

  Mozete li mi reci ko je proizvodjac ovog proizvoda Shatavari Churna?

 6. Maja

  Veliki pozdrav!!! Da li satavari odgovara osobi koja je kapha/vata dosa ? primetila sam za ashwagandu da mi bas prija,e sad ne znam za satavari,jer sam citala da je na narocito za ljude sa pita dosom dobramjer je smiruje….

  • Čobić Vlada

   Za kapha ljude nije baš najbolja. Nastavite sa ašvagandom – zašto menjati ono što se pokazalo kao dobro?

 7. Sanja

  Postovani,
  Zanima me kako utice na povecanje kolicine majcinog mleka? Beba ima 40 dana,na dohrani je i doji se,pa zelim izbaciti dohranu i samo je dojiti. Kako se konzumira i za koji vremenski period preparat deluje? HVALA

  • Čobić Vlada

   Deluje prilično brzo. Najbolja je varijanta da blago prepržite šatavari na maslu (ghi) na sledeći način: rastopiti kašiku (supenu) masla u tiganju ili široj šerpi, pa na tom maslu blago pržiti dve kašike praha i jednu kašiku šećera, sve dok se ne dobije karamel boja. Ovu smesu treba čuvati u čistoj tegli i svake večeri pre spavanja razmutiti jednu kašičicu ove mešavine u 100 ml toplog kravljeg mleka i piti.

   Ako ne umete da napravite maslo ili ne možete da ga nabavite, tada jednostavno pomešajte kašičicu praha šatavari i kašičicu šećera sa 100 ml kravljeg mleka, zagrejte do ključanja, sklonite sa vatre i dobro promešajte.

   Kada se prohladi, popijte (isto pre spavanja, jednom dnevno je dovoljno). Obavezno treba popiti i talog, to jest prah biljke.

 8. Dragana

  Postovani,
  imam 36 godina.Imam problema sa ostajanjem u drugom stanju iako su svi nalazi u redu, moji i suprugovi. Imam miom na materici. Mislila sam da probam sa Satvara curnom. Dali bi ste mi jos nesto preporucili da pijem pored ovog?

  • Čobić Vlada

   Samo na osnovu toga što imate 36 godina, teško je znati šta još da vam preporučim. Sigurna stvar i dobra za žene je takodje kumari asava – napitak od aloje sa raznim travama. Osim što je dobar za žensku fiziologiju i reproduktivni sistem, ovaj napitak donekle ćisti jetru, creva i pomaže pankreasu, što je važno za čišćenje tela. A da bi došlo do trudnoće, a i da bi se ona kasnije održala, važno je da telo bude dovoljno pročišćeno i dovoljno jako.

   Dakkle, šatavari uveče pre spavanja, napitak od aloje posle ručka i večere (pretpostavljam da su to glavni obroci).

 9. Marijana

  Postovani, kako se koristi satavari curna,koliko grama dnevno i koliko dugo bez pauze? Naime interesuje me koliko bi trajalo ovo pakovanje od 120g da znam koliko da narucim jer ne zivim u srbiji? Hvala.

  • Čobić Vlada

   Dnevno ide pet grama (od prilike) a uzima se uveče pre spavanja. Za neki konkretan rezultat treba koristiti tri do šest meseci bez pauze.

 10. Dzeni

  Da li pomaze kod amenoreje koja je nastala usled drzanja dijete?

  • Čobić Vlada

   Moglo bi da pomogne… možda. Sve to zavisi od mnogih činilaca – uzrasta, zdravstvenog stanja, navika, ishrane…

RSS

Postavite komentar u vezi "Šatavari čurna"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.