Novo  Popularno  Rasajane

Šatavari čurna TRENUTNO NIJE DOSTUPNA

Podelite na društvenim mrežama

Šatavari čurna

Cena: din. 1200

Količina 120 grama

Sanskritski naziv
Šatavari
(„Ona koja ima stotinu muževa“)
Latinski naziv
Asparagus racemosus, Liliaceae
Kineski naziv
Tian men dong
Najbolji prijatelj svake žene!

Najbolji prijatelj svake žene!

Deo biljke
Koren
Uticaj na telo (po ajur-vedi)
Rasa (ukus): sladak, gorak
Virija: hladi
Vipak (naknadni ukus): sladak
Smanjuje pita i vata došu, povećava kaphu
Tkiva koja hrani
Hrani svih sedam tkiva (dhatua)
Sistemi organa
Krvotok, sistem organa za razmnožavanje, sistem organa za disanje, sistem organa za varenje
Dejstvo
Hranljivo, omekšavajuće, podstiče menstrualni tok, podmlađuje

Zašto je šatavari najbolji prijatelj svake žene?

 • Zato što se ova biljka već hiljadama godina koristi kao osnovni tonik za matericu i zdravlje ženskih polnih organa.
 • Zato što je njeno osnovno svojstvo da smiruje pita došu, a to znači da smiruje upale, krvarenja, emotivni stress, kiselost i toksičnost krvi.
 • Zato što je ona provereni tonik za žene svih uzrasnih grupa. S početkom prve menstruacije, šatavari obnavlja hormonalni status, ishranjuje fiziologiju devojke i podstiče skladan rast i razvoj; podržava fiziologiju žene tokom menstruacije, ovulacije i plodnih dana; jača plod i matericu tokom trudnoće, pomaže oporavak posle porodjaja; poboljšava količinu i kvalitet majčinog mleka; tokom menopause smanjuje bes, razdražljivost, napade vrućine, slabije pamćenje…
 • Zato što je korisna i za zdravlje voljenog muškarca: povećava količinu polne tečnosti, broj spermatozoida i njihovo zdravlje (deluje hladeći i ishranjujući).
 • Zato što uklanja poremećaje pita doše iz sistema za varenje: jača mukozne membrane, smanjuje kiselinu i upale, uklanja čireve.
 • Zato što je jedna od glavnih ajurvedskih biljaka za proizvodnju ođasa. Ođas, odnosno životna sila, prema ajur vedi je izvor inteligencije, zdravlja i lepote, osoba puna ođasa sija i zrači, ima magičnu privlačnost. Ođas je osnova imunog sistema, urodjeni imunitet je zasnovan na ođasu. Ođas stvara vitalnost, dugovečnost, plodnost, imunitet i dobar san. Više ođasa znači i više ljubavi prema sebi i svojoj okolini.
Šatavari je izvanredno sredstvo za pospešivanje majčinog mleka!

Preporučuje se kod

 • Slabosti ženskih polnih organa
 • Opšte polne slabosti
 • Neplodnosti
 • Sklonosti ka pobačaju
 • Slabog libida
 • Impotencije
 • Hormonalne neravnoteže
 • Pred menstrualnog sindroma (PMS)
 • Klimakteričnih problema
 • Dizenterije
 • Čira na želucu i tankom crevu
 • Povišene kiseline
 • Plućnih abscesa
 • Povraćanja sa krvlju
 • Suvog kašlja
 • Tokom perioda oporavka
 • Raka
 • Herpesa
 • Belog pranja
 • Povratnih groznica
 • Slabog imuniteta
 • Emotivnog stresa
Ne preporučuje se kod
 • Nakupljene ame, obilne sluzi

Šatavari je osnovna ajurvedska trava za podmlađivanje žena, kao što je ašvaganda za muškarce (mada obe biljke deluju na oba pola). U prevodu sa sanskrita, šatavari znači „ona koja ima stotinu muževa“, čime se ukazuje na sposobnost ove biljke da podrži plodnost i mladolikost žena. Ona je rasajana za osobe pita telesne građe, za ženski polni sistem i za krv.

Šatavari je delotvorno sredstvo za ublažavanje suvoće i upale unutrašnjih organa – želuca, pluća, bubrega i polnih organa. Zahvaljujući tome ona odlično pomaže kod čireva, a zbog sposobnosti da čuva vodu u telu i gasi žeđ, dobra je kod hronične dijareje i dizenterije.

Spoljašnja upotreba je važna kod ukočenosti zglobova i vrata, kao i kod mišićnih grčeva. Smiruje i omekšava vata došu.

Šatavari povećava lučenje majčinog mleka, hrani i čisti krv i ženske polne organe. To je odličan dodatak ishrani za žene u klimakterijumu ili za one koje su odstranile matericu, jer sadrži mnogo ženskih polnih hormona. Šatavari ishranjuje jajne ćelije i povećava njihovu sposobnost da budu oplođene. Osim toga, priroda ove biljke je satva, što doprinosi razvoju ljubavi i predanosti.

Za muškarce, ova biljka je bitna jer povećava broj spermatozoida i njihovu oplodnu moć. Naravno i na muškarce deluje kao rasajana za pita došu, kao što je već opisano.

Šatavari i zapadna nauka

Istraživanja radjena na Interdisciplinary School of Health Sciences, Univerzita u indijskom gradu Puni pokazala su da šatavari podržava normalan nivo limfocita i rad imunog sistema. Takođe su potvrdili opravdanost tradicionalne, ajurvedske upotrebe ove biljke za obnavljanje normalnog rada organa za varenje (Journal of Ethnopharmacology, January 21 2009, 121(2):241-7).

Aktivni sastojci

Osnovne biološki aktivne supstance uključuju saponine, sitosterole i sigmasterole i njihove glukozide, alkaloide, proteine i tanine. Biljka sadrži triterpen saponine (šatavarini 1-4) koji podstiču organizam da proizvodi estrogen. Prisutni su i izoflavonidi, asparagamin A, racemosol i polisaharidi.

Šatavari čurna

Cena: din. 1200

Količina 120 grama

Delovanje

Zdravlje žena

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena koje imaju promenljiv nivo hormona usled menopauze ili menstrualnih poremećaja i tako ublaži simptome PMS i menopauze.

Naširoko se koristi i kao biljka koja poboljšava plodnost i dovodi u red menstrualni ciklus. Estrogeni uticaj na mlečne žlezde i ženski polni sistem jača zdravlje posle porođaja i poboljšava kvalitet i količinu majčinog mleka.

Zdravlje organa za varenje

Ova biljka je izvanredna kod stanja kao što su višak kiseline i kolitis. Ona ima anti ulcerogena i gastro protektivna svojstva. Istraživanja su pokazala da šatavari može snažno da utiče na kontrolu gastrointestinalnih infekcija izazvanih E.coli, Shigella i V. cholera.

Šatavari može da obnovi hormonalnu ravnotežu žena

Reference
 1. PubMed: An appraisal of eighteen commonly consumed edible plants as functional food based on their antioxidant and starch hydrolase inhibitory activities
 2. PubMed: Protection against experimental visceral leishmaniasis by immunostimulation with herbal drugs derived from Withania somnifera and Asparagus racemosus
 3. PubMed: Asparagus racemosus leaf extract inhibits growth of UOK 146 renal cell carcinoma cell line: simultaneous oncogenic PRCCTFE3 fusion transcript inhibition and apoptosis independent cell death
 4. PubMed: Asparagus racemosus modulates the hypothalamic-pituitary-adrenal axis and brain monoaminergic systems in rats

Photos: Javiera de Aguirre, Scott Liddell, Simona Balint


Podelite na društvenim mrežama

105 komentara

 1. Irina

  Postovani da li mogu da pijem satavari curnu ujutru? Ili je bolje uvece? Da li ona malo uspavlja? Hvala puno. Pozdrav!

  • Čobić Vlada

   Bolje je uveče, jer ona smiruje pita došu koja je veoma živahna od 10 uveče do 2 ujutro. Od 6 do 10 ujutro preovladava kapha doša, a šatavari povećava kaphu, pa može da se oseti neka tromost i pospanost. Pravo vreme je uveče, pre spavanja. To poboljšava san, smiruje emocije, hrani sva tkiva…

 2. Jelena

  Poštovani,
  Pijem Brahmi i Arđunu. Čini mi se da mi Arđuna smanji pritisak koji je inace niži pa sam prestala. Brahmi pijem zbog napada panike koje povremeno imam.
  Moguće je da zbog povisenog estrogena i hormonskog disbalansa imam te probleme pa razmišljam da li da pijem Šatavari čurnu?
  Koja kombinacija je dobra za mene.
  Imam i problema sa želudcem i varenjem.
  Hvala

 3. Tamara

  Postovani,
  Zanima me da li ste dobili Satavari? Kada sam zvala da porucim rekli ste mi da je pri isteku roka i da ocekujete da ce stici nova tura . Hvala

 4. Irina

  Postovani,zanima me da li je dobra kombinacija da pijem ujutru trifalu a uvece satavari? Hvala puno! Veliki pozdrav!

 5. maja

  Postovani Vlado
  malopre sam razgovarala sa vasom koleginicom kojoj sam iznela problematiku pa rekla mi je da vas kontaktiram ovde i pitam za ovaj preparat.

  Imam problem sa mackom starim 10 god opadala mu je dlaka u pecatima pa je duze trtiran kao da ima alergije, kasnije se ispostavilo da su jako elevirani svi enzimi jetre posebno je bio los ast i alt (rezultat preko 1700) kao i enzim CK (vezan za srce) dat mu je preparat LIV 52 od strane veterinara i situacija se nakon dve nedelje znacajano poboljsala nalaz koji je bio 1700 sada je 480 ali otkrili smo drugi problem a to je 2,7x uvecan enzim T4 kao i dalje elevirana kreatin kinaza

  Definitivno smo sigurni da je macak bio otrovan hemijom koju je popio u kuci sto je uzrokovalao problem sa jetrom koji se smiruje ali sto se tice tiroide volela bih neko resenje sa ajurvedskim preparatima ako je moguce

  Hvala vam unapred ako set saglasni mogu vam poslati sve detalje na email?

  • Čobić Vlada

   Na žalost, morate opet kod veterinara. Ne znam kako da pomognem nesrećnom mačku…

 6. Meri-Džejn Vorgić

  Dobro veče, imam 37god. Imala sam gnojnu cistu na jajniku koja je pukla. Usled operacije mi je odstranjena materica i oba jajnika, što znači da sam u veštačkom klimaksu. Da li mogu da koristim Šatavari, ili mi vi preporučujete nešto drugo?
  Hvala unapred.

 7. Irina

  Dragi Vlado da li moze da se pije satavari sa vodom ili mora obavezno sa mlekom? Hvala puno. Pozdrav

 8. Irina

  Dragi Vlado dobar dan. Ja sada pijem trifalu i nim gard. Ali sam kupila i satavari. Pa me samo interesuje da li da pocnje da pijem satavari kada zavrsim sa ova dva proizvoda? Trifalu i nim pijem radi priventive. Od malih problema imam samo valunge. Mene samo interesuje najbolja kombinacija ova 3 proizvoda. Hvala bogu nemam problema. Mozda zato sto fuze vremena koristim ajur vedu. Hvala Vama puno na razumevanju. Veliki pozdrav

  • Čobić Vlada

   Kada završite sa trifalom, predjite na šatavari čurnu, sledite uputstvo na pakovanju. Dakle, potrošite prvo trifalu, a onda nastavite šatavari i nim gard. Šatavari uveče, pre spavanja, nim gard ujutro, na tašte.

 9. Irina

  Dobar dan. Pijem nim gard i trifalu. Porucila sam i satavari curna. Molim Vas da mi odgovorite na pitanje kako da pijem zajedno ova3 preparata kada trifala i satavari idu pre spavanja? Ili da izbacim neki preparat ako su slicna dejstva. Mozda da pijem prvo nim gard sa jednim od ta dva preparata naizmenicno? Hvala Vama puno. Pozdrav

  • Čobić Vlada

   ne znam kako ste došli do ove kombinacije – trifala, šatavari, nim gard? Kada bih znao šta želite da postignete, mogao bih nešto i da vam odgovorim.

 10. Vesna

  Postovani ,
  zanima me za poboljsanje mleka za dojenje kako da se uzima i u kojim kolicinama ?

  • Čobić Vlada

   Jednu punu kašičicu pomešajte sa 100 ml toplog kravljeg mleka (najbolje domaćeg, punomasnog, druga opcija je ono organsko “belo“) i kašičicom šećera, pa popijte uveče pre spavanja. Ako je rezultat polovičan, možete ovo isto da popijete i ujutru pre doručka. Za početak krenite samo sa ovim uveče.

RSS

Postavite komentar u vezi "Šatavari čurna TRENUTNO NIJE DOSTUPNA"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.