Šest ukusa – ključ ishrane i zdravlja

Autor
sest ukusa
Podelite na društvenim mrežama

Ajur-veda uči da „sve što postoji u univerzumu, može da se koristi i kao hrana i kao lek. Potrebno je samo znati kvalitete (gune) i način upotrebe“. Treba uzimati hranu koja ima suprotne kvalitete od onih koji preovladavaju u našem telu. Mršave, suve osobe treba da uzimaju tešku, uljastu hranu, vatrene osobe hladeće namirnice i tome slično.

Jedna od ključnih stvari u pravilnoj ishrani je to da obrok treba da sadrži svih šest ukusa. Zašto je to tako, najbolje će se videti i razumeti kada razmotrimo delovanje svakog ukusa na sistem um-telo.

Tekst koji sledi je doslovni prevod iz Čarak Samhite – glavnog spisa na kome se danas temelji ajur-veda (Čarak Samhita, Sutrastana, glava 46)

Delovanje slatkog ukusa

“Hrana i lekovi koji imaju sladak ukus povoljni su za telo i kao takvi doprinose porastu hranljive plazme (rasa), krvi, mišića, sala, kostiju, moždine, ođasa, semena i dugovečnosti. Deluju umirujuće na čulne organe. Donose snagu i dobar izgled, smiruju vata i pita došu i delovanje otrova. Oslobađaju od žeđi i osećaja gorenja, daju zdravu kožu, kosu, glas i snagu. Oni su smirujući, hranljivi i okrepljujući. Doprinose stabilnosti i leče iscrpljenost i sušicu. Dobri su za nos, usta, grlo, usne, jezik i leče napade. Veoma ih vole pčele i mravi. Oni su masni, hladni i teški.

I pored svih ovih dobrih svojstava, ako se preterano ili isključivo koriste, oni uzrokuju porast kaphe što za posledicu ima gojaznost, mekoću, lenjost i pospanost, gubitak apetita, osećaj težine, slabu probavu, preterani rast mišića grla i usta, kašalj, otežano mokrenje, nazeb, tromost creva, groznicu kojoj prethodi hladnoća, zatvor, sladak ukus u ustima, mučninu, gubitak glasa, slonovsku bolest, skrofulozu, vratni limfadenitis, faringitis, srastanje bešike, bolesti krvnih sudova, grla i očiju (konjuktivitis).

Delovanje kiselog ukusa…

Lekovi i hrana kiselog ukusa pojačavaju ukus hrane, podstiču glad, hrane i oživljavaju telo, bude duh, ojačavaju čulne organe, daju snagu, smiruju vatu, hrane srce, pojačavaju lučenje pljuvačke, pomažu žvakanje, vlaženje i varenje hrane. Oni su laki, osvežavajući, topli i uljasti.

I pored ovih dobrih svojstava, ako se koriste preterano ili isključivo, oni uzrokuju žeđ, bolesnu osetljivost zuba, zatvaranje očiju, otapanje kapha doše, povećavanje pita doše, porast krvnog tkiva, smanjivanje mišićnog tkiva, otoke kod iscrpljenih bolesnika, sušicu i slabost.

Usled zagrevajućih svojstava oni uzrokuju gnojenje rana uzrokovanih čirom, povredom, zaraznim ujedom, opekotinom, prelomom, oteklinom, iščašenjem, stvaraju otrove u urinu, modrice, napuknuća i prelome, upale u grlu, grudima i predelu srca.

Delovanje slanog ukusa…

Lekovi i hrana slanog ukusa pomažu oslobađanje gasova, probavu i stvaraju režuće osećaje. Oni su oštri, pokretni, leče grčeve i ukočenost, smiruju vata došu, čiste i uništavaju taloge u šrotama. Slano poništava učinak svih ostalih ukusa, uzrokuje lučenje pljuvačke, uklanja blokade, rastapa kapha došu, donosi mekoću telesnim organima i daje dobar ukus hrani. Materije slanog ukusa nisu ni previše teške, ni previše masne niti vruće. One su osnovni sastojci hrane.

Uprkos svim ovim dobrim svojstvima, ako se koriste preterano one uzrokuju porast pita doše, poremećaje krvi, žeđ, nesvesticu, gorenje, opuštanje mišićnog tkiva, ljuštenje kože na delovima zahvaćenim upornim kožnim bolestima, pogoršanje znakova trovanja, pucanje čireva, ispadanje zuba, smanjuju muškost, blokiraju čula, stvaraju prevremene bore, ćelavost i osedelost. Takođe uzrokuju bolesti kao što su krvarenja iz različitih delova tela, kisela dispepsija, akutne bolesti kože, giht itd.

Delovanje ljutog ukusa…

Hrana i lekovi ljutog ukusa održavaju čistotu usta, pojačavaju varenje i pomažu upijanje hrane, uzrokuju curenje iz nosa, leče bolesti kao što su lenjost creva, koprivnjača, hronični konjuktivitis, pomažu izlučivanje lepljivih otpadnih materija, poboljšavaju ukus hrane, leče svrab, umiruju preterani rast čireva, ubijaju klice, razbijaju krvne ugruške i druge prepreke, čiste šrote i smiruju kapha došu.

I pored svih ovih dobrih osobina, ako se koriste preterano oni uništavaju muškost, uzrokuju nesvestice, astmu, slabost, umor, nesvesno gušenje, vrtoglavicu, pečenje u grlu, stvaraju veliku toplotu i žeđ i smanjuju snagu. Zbog preovladavanja elemenata vatre i vazduha uzrokuju oštra probadanja i bolove u nogama, rukama i leđima.

Delovanje gorkog ukusa…

Hrana i lekovi gorkog ukusa sami po sebi nemaju prijatan ukus, ali kada se dodaju drugim namirnicama podstiču čulo ukusa. Imaju protivotrovno delovanje i ubijaju mikrobe. Leče nesvesticu, goreće osećaje, svrab, groznicu, uporne kožne bolesti (uključujući lepru) i smanjuju žeđ. Donose zategnutost kože i mišića. Pomažu varenje i oslobađaju od gasova, čiste mleko, stvaraju suvoću i pomažu u smanjenju masti, mišićne mase, koštane srži, limfe, znoja, mokraće, stolice, gnoja, pite i kaphe. Oni su suvi, hladni i laki.

Uprkos ovim dobrim svojstvima, usled svoje suvoće, grubosti i ne-gustine smanjuju hranljivu plazmu, krv, moždinu, mišićnu mast i seme. Oni stvaraju grubost u šrotama, smanjuju snagu, uzrokuju mršavost, umor, nesvesticu, vrtoglavicu, suvoću usta i druge bolesti usled vate.

Delovanje oporog ukusa

Hrana i lekovi oporog ukusa su uspavljujući i zatvarajući. Oni daju tonus obolelim delovima tela i pomažu zgrušavanje krvi, upijanje hrane i daju čvrstinu mišićima. Smiruju kaphu i krvarenja. Suvi su, hladni i teški i upijaju telesne sokove.

Ako se koriste preterano, uzrokuju suvoću usta, srčane smetnje, nadutost trbuha, mucanje, sužavanje šrota, crn izgled lica i razaraju muškost. Sporo se vare i zapušavaju prolaz gasova, mokraće, stolice i semena. Usled svoje grubosti, suvoće i ne-gustine stvaraju bolesti kao što su hemiplegija, grčevi, paraliza lica i drugi poremećaji vate.“

Vladimir Čobić, strukovni nutricionista dijetetičar

 


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Blog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *