U zdravom duhu zdravo i telo

Autor
zdrav duh
Podelite na društvenim mrežama

Odakle poći kad je zdravlje u pitanju?

Najveći broj ljudi, bar kada je zdravlje u pitanju, polazi od fizičkog tela. U toj brižljivosti nema ničeg lošeg. Svaka nega fizičkog tela od ogromnog je značaja za sveukupno zdravlje. Ali, evo i malo drugačijeg pogleda na isto pitanje, ajurvedskog…

Odavno je poznato da stres utiče na savremeno zdravlje, a većina američkih naučnika danas tvrdi da je čak 90% svih bolesti izazvano stresom, odnosno da im je uzrok i psihičkog, a ne samo somatskog porekla. Zbog toga se u SAD velika pažnja (i novac) poklanja istraživanjima o načinima za sprečavanje nakupljanja stresa ili za uklanjanje stresa koji se već nalazi u sistemu duh- telo.

Veda i ljudsko telo

Prema vedskoj nauci, čovek nije samo „zbir creva, kostiju i kože“, već se sastoji od pet omotača – pet tela, od koji je grubo, fizičko telo najmanje i najslabije, a svako sledeće je veće, trajnije i  moćnije. Po ajur-vedi, grubo, fizičko telo (ano maja koša) nastaje iz energetskog tela (prano maja koša)i bilo kakav poremećaj prane (životne energije) trenutno dovodi do poremećaja (bolesti) u grubom telu. Akupunktura, akupresura, joga položaji (asane), istočnjačka masaža itd. neposredno deluju na prefinjene kanale kojima struji životna sila (prana) i tako momentalno utiču na zdravlje fizičkog tela.

Energetsko telo nastaje iz mentalnog tela – iz uma (mano maja koša). Bilo kakav stres na mentalnom planu remeti rad energetskog tela, a neutralisanje stresa donosi osećaj lakoće, zadovoljstva i svežine.

Američka naučna istraživanja

Američki Nacionalni zdravstveni institut (National Institutes of Health) je tokom prošle decenije dobio iz federalnog budžeta više od 20 miliona dolara da istraži uticaj Maharišijeve transcendentalne meditacije (TM) na stres i poremećaje izazvane stresom. Ova istraživanja su vršena u američkim medicinskim koledžima i pokazala su da smanjenje stresa redovnom vežbom TM, za samo tri meseca dovodi do velikog poboljšanja, pre svega kod bolesti srca i krvnih sudova: krvni pritisak se normalizuje, smanjuje se povišeni holesterol i zakrčenost arterija, a samim tim i opasnost od infarkta.

(Jayadevappa R., et al. Effectiveness of Transcendental Meditation on functional capacity and quality of life of African Americans with congestive heart failure: a randomized control study. Ethnicity and Disease 17: 72-77, 2007).

Američki naučnici rezultate objašnjavaju fiziološkim promenama: psihički stres pobuđuje rad simpatičkog nervnog sistema i hipotalamus- hipofizno-adrenalinske osovine. Ovakva stimulacija dovodi do oslobađanja adrenalina, noradrenalina i kortizola, čime se ubrzava rad srca, ispumpava krv i sužavaju arterije. Ove promene dovode do rasta krvnog pritiska a takođe i ubrzavaju razvoj arteroskleroze, srčane angine, koronarne bolesti srca i na kraju dovode do infarkta.

I dok savremena, objektivna nauka pokušava sve da objasni merljivim, materijalnim pokazateljima, dotle se u starim tradicijama vekovima neguje spoznaja da se uzrok svih bolesti zapravo nalazi u umu (duhu) i da samo zdrav um obezbeđuje zdravo telo.

Najveće dobiti od TM-a

TM pruža dubok odmor, neutrališe stres, a time i sam koren psihosomatskih bolesti.

Vladimir Čobić, strukovni nutricionista dijetetičar

 

 


Podelite na društvenim mrežama
Article Tags:
Article Categories:
Blog

Komentari

  • Poštovani,
    Molim Vas za savet. Imam nedostatak kortizola, usled čega mi stalno nedostaje energija, a uz to imam i dijabetes tip 1, pa mi nedostatak kortizola izaziva hipoglikemije (pored insulina, naravno). Endokrinolozi su mi prepisali hydrocortison, ali ja uporno odbijam da ga pijem i neću ga nikada uzimati jer izaziva ozbiljne neželjene efekte, ozbiljne poremećaje u organizmu, kao i svaki kortikosteroid. Pored toga, alergična sam na grinje, prašinu, dim i budj, zbog čega svakog dana izbacujem dosta bezbojnog sekreta, koji mi se skuplja u sinusima (najviše nastaje kada se poveća vlažnost vazduha zbog alergije na grinje). Da li biste mogli da mi preporučite neke ajurvedske preparate i/ili neke tretmane pre svega za regulaciju nivoa kortizola, a ako je moguće i za lečenje alergije na grinje?
    Hvala najlepše.
    Srdačan pozdrav, Milica

    Milica 26. јан. 2024 8:39 Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *