Važnost proverene tradicije!

Autor
hrana ajurveda
Podelite na društvenim mrežama

Čime se sve čovek hrani?

Da li je hrana samo ono što unosimo kroz jednjak i donosimo do želuca i creva, ili i sve ono čime se hrani um – sve što vidimo, čujemo, dodirnemo … Um i telo se hrane svim čulnim utiscima.

U klasičnoj ajur-vedi postoje precizna uputstva kakvi čulni utisci su korisni za zdravlje, a koji štetni. Sve velike metafizičke tradicije, kako u prošlosti tako i danas, davale su manje ili više ista uputstva o upotrebi čula, sa ciljem da se čoveku omogući dug, zdrav i srećan život. Izvor svih tradicija je isti – Prirodni zakon. U ranijim epohama, ljudska bića su bila daleko razvijenija nego danas, pa su drevni naučnici – drevni mudraci – imali sposobnost neposrednog uvida u rad određenih zakona prirode. Oni su te zakone prevodili na jezik običnog čoveka i tako su nastajala uputstva i norme: „radi ovo, nemoj da radiš ono“. Zato je važnost proverene tradicije bitna.

Preterana, pogrešna i premala upotreba čula

Kada ljudi nešto vekovima čuvaju, čuvaju zato što im donosi korist i uspeh. Beskorisne stvari se brzo odbacuju. Vrednost tradicije je upravo u tome – stotine i hiljade pokolenja su imale opipljive koristi od tradicionalnih uputstava i zato su ih čuvala i prenosila dalje.

S druge strane, posle dugog protoka vremena, značenje i važnost neke tradicionalne norme se zaboravi i ona se napušta. To dovodi do narušavanja sklada u čoveku i društvu, pa se onda pojavljuju ljudi koji oživljavaju tradiciju u skladu sa duhom novog vremena. To je večni ciklus propadanja i održavanja zdravlja pojedinca i društva kroz delovanje prirodnog zakona.

Ishrana čula, kao i ishrana grubog tela, treba da bude uravnotežena.

Tradicija govori o tri vrste pogrešne ishrane čula:

1)         Preterana upotreba: kao kada se prejedemo i opteretimo želudac, pa se posle razbolimo od „stomačnog virusa“, tako previše čulnih uživanja remeti rad čula, uma i fiziologije. Na primer, preterano glasna muzika u diskoteci, zaslepljujuća svetlost ili preterano topli ili hladni dodiri spadaju u ovu kategoriju. Preterana upotreba bilo kog čula remeti sva ostala čula, mozak i endokrini sistem. Uostalom, kao i klasično prejedanje.

2)         Pogrešna upotreba čula: korišćenje čulnih organa u pogrešne, štetne svrhe – na primer gledanje neprikladnih sadržaja kao što su filmovi strave i užasa, nasilja, ogovaranje ili psovanje, razne seksualne perverzije, preljuba itd. smatraju se pogrešnom upotrebom čula i čulnih organa. Posledice su i psihičke i fiziološke.

3)         Nedovoljna (premala) upotreba čula: lišavanje čula njihove hrane, to jest uživanja u objektima datog čula, dovodi do izumiranja tog čula i pre svega mentalnih poremećaja. Na primer, ako su oči stalno u mraku, kvalitet vida će, naravno, oslabiti, ali će osoba patiti i na mentalnom planu. Poznato je da osobe koje sputavaju prirodnu želju za uživanjem lako zapadnu u depresiju, pa čak i ozbiljne psihičke probleme.

Kako do radosti, poleta, više snage i energije

Dakle, pravilna ishrana čula je od ključne važnosti za psihofizičko zdravlje. Ako nismo sigurni čime i kako da hranimo čula, možemo pogledati u preporuke bilo koje velike svetske tradicije i pokušati da sledimo te preporuke. Ako stvari radimo kako treba, osetićemo radost, polet, više snage i energije.

Vladimir Čobić, strukovni nutricionista dijetetičar


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Blog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *