Proleće bez alergija i gripa

Podelite na društvenim mrežama

umor, malaksalost, tromost, curenje nosa, kašaljTokom zime ljudi se prirodno manje kreću a više jedu, i to uglavnom hranu koja sadrži više ulja, skroba i proteina. To dovodi do povećavanja telesne mase i snage, ali i do nakupljanja lepljivih i sluzastih materija u organizmu. Sa prvim zracima prolećnog sunca, lepljivi toksini počinju da se otapaju i da cure, kao kada se na rekama otapa led i počinju prolećne poplave.

Do tada „zaledjena“ sluz i drugi telesni toksini (u ajur-vedi ama) počinju da se kreću iz ćelija i tkiva i to dovodi do pojava kao što su umor, malaksalost, tromost, curenje nosa, kašalj, upale očiju, grla i nepca a u težim i hroničnim slučajevima do polenske kijavice, gušenja, bronhitisa, kožnih osipa i sličnih alergijskih reakcija.

Osnovni ajurvedski metodi za sprečavanje gore navedenih tegoba su:

 1. Odgovarajuća ishrana
 2. Odgovarajuća dnevna rutina
 3. Upotreba naročitih ajurvedskih proizvoda za pročišćavanje organizma

Trifala – jednostavno i efikasno

U prodavnicama zdravije hrane širom Srbije može se naći trifala čurna – izuzetno popularno, jednostavno i delotvorno sredstvo za čišćenje organizma od taloga i sluzi. Trifala je prah koji se sastoji od tri dragocene biljke koje uravnotežuju energetsko stanje organizma i otvara prefinjene kanale kojima protiče životna sila (meridijani, šrote).

Haritaki (Terminalia chebula)

Trifala je najpopularnija biljna formula u IndijiČisti pre svega debelo crevo (vata doša), a zatim i sisteme organa za varenje, izlučivanje, disanje i nervni sistem. Haritaki poboljšava varenje, čistoću glasa, vid, intelektualne sposobnosti, daje mudrost i dugovečnost. Koristi se kod kašlja, astme, promuklosti, mučnine, štucanja, nadutosti, zatvora i proliva, žutice, bolesti slezine i srca, kožnih bolesti, otoka i nervnih rastrojstava. Na Tibetu ga zovu „Car lekovitih biljaka“. Ime haritaki znači „onaj ko odnosi sve bolesti“ na hindi jeziku.

Amalaki (Emblica officinalis)

Deluje pre svega na tanko crevo, žuč i jetru (pita doša), a zatim i na krv, krvotok i sisteme organa za varenje i uzlučivanje. Amalaki je najbogatiji prirodni izvor vitamina C (20 puta više nego pomorandža) i spada u najvažnije hranljive tonike i sredstva za podmladjivanje. Posebno je dobar za krv, kosti, jetru, srce. Čisti usnu duplju, jača zube, vid, kosu i nokte, zaustavlja krvarenje iz desni, uklanja upale želuca i debelog creva, jača apetit i reguliše nivo šećera u krvi. Koristi se kod unutrašnjih i spoljnjih krvarenja, hemoroida, anemije, dijabetesa, gihta, vrtoglavice, gastritisa, kolitisa, žutice, osteoporoze, zatvora, slabosti jetre i slezine, prevremenog sedenja i opadanja kose, tokom oporavka posle groznice i kod nervnih rastrojstava. Drugo ime ove biljke je „Dhatri“ – dadilja na Hindiju. Lekovita svojstva ove biljke brinu se o zdravlju kao dadilja ili majka.

Bibitaki (Terminalia belerica)

Deluje pre svega na želudac i pluća (kapha doša), a zatim i na sisteme organa za disanje, varenje, izlučivanje i nervni sistem. Bibitaki poboljšava glas i vid, jača kosu i čisti želudac i creva i u slučaju zatvora i u slučaju proliva, uklanja razne taloge i kamenje iz organa za varenje i urinarnih i disajnih puteva. Koristi se kod kašlja, bola u grlu, upale ždrela i nepca, bronhitisa, dizenterije i hroničnog proliva, infekcija i bolesti očiju.

Počnite sa trifalom i lakšom hranom dve nedelje pre završetka zime i bićete prijatno iznenadjeni stanjem svoga zdravlja u proleće. Ako želite snažniji uticaj na čišćenje masnoća, taloga, krvi i kože, tada uz trifalu koristite i Nim gard – ajurvedski proizvod specijalno pogodan za čišćenje krvi i kože.

Vašoj pažnji preporučujemo i linkove Trifala i Prodajna mesta.


Podelite na društvenim mrežama

8 komentara

 1. Čobić Vlada

  Nema čarobnog štapića za hroničnu upalu sinusa. Neophodna je disciplina u ishrani, u svakodnevnim navikama i tek onda može da se računa na potpuno i celovito popravljanje stanja.

 2. nebojsa

  POSTOVANI PRIJATELJI, JA IMAM PUNO PROBLEMA SA HRONICNOM UPALOM SINUSA I VEOMA JAKIM I DUGOTRAJNIM GLAVOBOLJAMA.

  INTERESUJE ME DA LI POSTOJI NEKI PREPARAT ZA LECENJE UPALE SINUSA I KAKO SE MOZE NABAVITI

 3. Tina

  Zdravo.

  Moj sin ima alergiju na domasnu prasinu, koja se manifestiruje sa kasljem i to uvece (kaslje zrelo).

  Koji preparat bi mi preporucili?

 4. Čobić Vlada

  Poštovana Slavice,

  Hvala vam za ove pohvale. Ajur – veda ima veoma raznovrsne strategije za uravnotežavanje kolitisa. Trifala čurna je jedna od mogućnosti, stres gard druga. Ishranom se taj problem može skoro potpuno rešiti.

  Osoba u inostranstvu treba da se obrati lokalnom centru ajur-vede, radi puls dijagnoze i svih preporuka.

  Srdačan pozdrav,
  Vladimir

 5. Slavica

  Postovani, da li neka od Ajurvedskih sredstava pomaze kod kolitisa i koja su to sredstava? Da li je potrebno sire objasnjenje o bolesti i kako sprovesti detaljnjie ispitivanje za osobu koja je u inostranstvu?

  Inace svaka pohvala sa sajt.

  Hvala.
  Slavica.

 6. Čobić Vlada

  Poštovana, hvala na Vašem komentaru. Preparati mogu da se poručuju za inostranstvo elektronskim putem, ali je plaćanje za sada moguće samo bankarskim transferom.

  Cena trifale za inostranstvo je 6 evra, a sidha shampona 4.5 evra plus troskovi slanja.

  Ukoliko ste zainteresovani, javite nam Vaše podatke sa kontakt strane kako bismo Vam poslali instrukcije za plaćanje.

 7. Zorka Jovanova

  Jas sum od Makedonija i me interesira, da li može da se porača od Vašite proizvodi po email za stranstvo? Koja e cenata na Trifala i Sidha šampon?

RSS

Postavite komentar u vezi "Proleće bez alergija i gripa"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.