Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa

Podelite na društvenim mrežama

Institut za kancer pri Univerzitetu PitsburgLondon, 18 April 2007. Izvor: ANI

Naučnici sa Instituta za kancer pri Univerzitetu Pitsburg pokazali su da naširoko korišćeni indijski biljni suplement trifala ima potencijal da uspori rast čovečijeg tumora pankreasa koji je presadjen miševima. Ovaj nalaz pruža nadu da će jednoga dana biti razvijen način lečenja pomenute bolesti, mada naučnici upozoravaju da je istraživanje još uvek u vrlo ranoj fazi.

Trifala je biljni preparat koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini ajur-vedi. Sastoji se od osušenih i samlevenih plodova tri biljke i koristi pre svega za olakšavanje probavnih i crevnih problema. Tekuće istraživanje potvrdjuje prethodne nalaze koji su pokazali da trifala deluje antikancerogeno u ćelijskim kulturama. Takodje je dokazano da preparat ne oštećuje normalne ćelije pankreasa.

Tokom ove studije miševima koji su bili zaraženi ljudskim tumorom pankreasa davan je rastvor trifale pet puta nedeljno. Kada su, posle četiri nedelje istraživači uporedili ove miševe sa onima iz kontrolne grupe, utvrdili su da su tumori kod miševa tretiranih trifalom bili upola manji nego kod ne tretiranih miševa. Takodje je primećeno da su ćelije tumora kod tretiranih miševa imale viši sadržaj proteina povezanih sa apoptozisom – procesom kojim telo normalno odbacuje oštećene, stare i nepotrebne ćelije.

„Otkrili smo da je oralno uzimana trifala bila izuzetno efikasan inhibitor rasta kancera stvarajući aptozis u kancerogenim ćelijama miševa sa čovečijim tumorom pankreasa.“ Rekao je Dr. Sandjaj K. Šrivastava, vodeći istraživač i asistirajući profesor na Odelenju farmakologije medicinske škole pri Univerzitetu Pitsburg.

Trifala je inicirala izumiranje kancerogenih ćelija i značajno smanjila veličinu tumora bez uzrokovanja bilo kakvih toksičnih nus efekata.“, dodao je on.

Studija je takodje otkrila da, iako trifala aktivira gene za potiskivanje tumora ona ne utiče negativno na normalne ćelije pankreasa.

„Naši rezultati pokazuju da trifala ima jaka antikancerogena svojstva što joj daje sposobnost da uzrokuje apoptozis u ćelijama raka pankreasa, a da ne oštećuje normalne ćelije pankreasa“, rekao je Dr. Šrivastava.

„Naredna istraživanja trebala bi da pokažu njen potencijal kao novog sredstva za prevenciju i lečenje raka pankreasa“, dodao je on.

Istraživanje je predstavljeno na poslednjoj uvodnoj sednici redovnog godišnjeg zasedanja Američke Asocijacije za istraživanje raka u Los Andjelesu.

Dailyindia.com:
Indian herbal supplement may harbour pancreatic cancer cure


Podelite na društvenim mrežama

45 komentara

 1. Čobić Vlada

  @Farko
  Iz ovoga što ste mi ukratko napisali, jedino mogu da vam savetujem da se hitno obratite lekaru.

  @Mara
  Jednostavno pomešajte kašičicu trifale i kašičicu meda i pojedite pre spavanja. Posle popijte vodite koliko želite. Najbolje je da trifalu ne pijete dok uzimate glinu.

  @Milan
  Trifala ne podiže nivo šećera u krvi već ga reguliše i dovodi u ravnotežu. Trifala nije lek za rak pankreasa.

  @Milka
  Posle trifale čaj može da se popije čim osetite da vam je potreban neki napitak. To može da bude pet minuta ili duže. Kukuruzne pahuljice svakako ne treba kombinovati sa trifalom.

 2. Ratko Trimceski, meditant

  Trifalu koristim oko godinu dana, poceo sam da je koristim decembra 2007 godine, znaci cela 2008 godina. Uzimam je kao sredstvo efikasnog prociscavanja tela – znate, sada koliko god vodili racuna o ishrani, tesko je da mozemo da sacuvamo nase telo od stetnih materija svakodnevne hrane.

  Prakticno ja je uzimam samo preventivno.

  Tokom juna 2008 godine napravio sam laboratorijsku analizu, krvna slika, glikoza, lipidni status, rezultati su bili odlicni.

  Samo sam hteo reci da je trifala odlicna, ja je i dalje uzimam. Moje iskustvo je kako preventivno, tako i u slucaju zdravstvenih problema – trifala je jako korisna.

 3. Milka

  Koliko dugo posle uzimanja Trifale ujutru mogu da popijem caj? Napominjem da do 10 sati ujutru ne doruckujem. Da li su kukurzne pahuljice u mleku dobra kombinacija sa Trifalom?

  Puno pozdrava.

 4. Milan

  Pozdrav. Moj otac ima rak pankreasa, da li neko ima iskustva sa trifalom? Da li trifala podize nivo secera u krvi? Hvala svima.

 5. Mara

  Trifalu sam koristila par puta, ali nisam bila uporna da nastavim. Ukus mi je prejak i izaziva cudan osecaj. Probala sam sa medom i malo maslinovog ulja jer nemam ghi, ali nije islo.

  Htela bih ponovo da probam. Problem koji imam je alergija sa jakim napadima kasljanja. Sekret iz nosa ne postoji a pluca su cista. Poslednjih par meseci pijem dosta tamne tecnosti: kafe, kakaa, crni caj, cikoriju i cokoladu. Pocela sam da postim i koristim glinu.

  Moje pitanje je: kako da koristim trifalu i da li moze da se koristi dok traje detoxikacija zelenom glinom?

  Unapred zahvaljujem na odgovoru.

 6. Farko

  Interesuje me kada analiza koja pokazuje kancer Ca 19-9 U/ml je uvecana, u ovom slucaju iznosi 432, ista osoba ima promene na pankreasu velicine 4.3 cm, i ima zuticu mokracu oranz boje.

  Molim za savjet i konsultacije sa doktorom, puno cete mi pomoci. Hvala.

 7. Čobić Vlada

  @Zorica Birkeland
  Može da dodje na pregled kod Dr. Vijasa, od 06. novembra pa do kraja decembra 2008.

  @Nada
  Da, postoji i u kapsulama i u tabletama.

  U Čačku još uvek nemamo prodavnicu. Najbliže mesto do Čačka je Kragujevac, pogledajte u našoj prodajnoj mreži.

  @Nevenka
  Ovo što ste opisali su klasični simptomi rastapanja ame (telesnih toksina) i njihovog oslobađanja. Prema ovome što ste opisali mogu da zaključim da je vaša senzitivnost posledica različitih blokada u organizmu što stvara manjak energije i osećaj iscrpljenosti i nemoći. I vama bih svakako preporučio konsultacije sa dr. Vijasom.

  Trebali ste da nastavite sa upotrebom trifale, kako ste i počeli i da paralelno jedete lako svarljiva ali hranljiva jela – supe ili čorbe od povrća, pirinač, žitarice, sa malo ulja ili ghija, uvek sveže skuvana i dovoljno začinjena.

 8. Nevenka

  Postovani, dominantna dosa vata, veoma sam senzitivna. Pokusala sam koristiti trifalu, po uputstvu za osetljive osobe – samo uvece tecnost, bez taloga. Prestala sam jer sam se osecala lose. Izazivala mi je jaku nervozu, pojacavala ukocenost misica, osecala sam strujanje u telu i trnce u grudnom delu kicme. Zasto? Da li sam trebala nastaviti sa upotrebom?

  Hvala i pozdrav.

 9. Vanya

  Gde mogu da nabavim trifalu i neemguard u Cacku? Hvala i pozdrav.

 10. Nada

  Da li postoji trifala u obliku tableta?

RSS

Postavite komentar u vezi "Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.