Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa

Podelite na društvenim mrežama

Institut za kancer pri Univerzitetu PitsburgLondon, 18 April 2007. Izvor: ANI

Naučnici sa Instituta za kancer pri Univerzitetu Pitsburg pokazali su da naširoko korišćeni indijski biljni suplement trifala ima potencijal da uspori rast čovečijeg tumora pankreasa koji je presadjen miševima. Ovaj nalaz pruža nadu da će jednoga dana biti razvijen način lečenja pomenute bolesti, mada naučnici upozoravaju da je istraživanje još uvek u vrlo ranoj fazi.

Trifala je biljni preparat koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini ajur-vedi. Sastoji se od osušenih i samlevenih plodova tri biljke i koristi pre svega za olakšavanje probavnih i crevnih problema. Tekuće istraživanje potvrdjuje prethodne nalaze koji su pokazali da trifala deluje antikancerogeno u ćelijskim kulturama. Takodje je dokazano da preparat ne oštećuje normalne ćelije pankreasa.

Tokom ove studije miševima koji su bili zaraženi ljudskim tumorom pankreasa davan je rastvor trifale pet puta nedeljno. Kada su, posle četiri nedelje istraživači uporedili ove miševe sa onima iz kontrolne grupe, utvrdili su da su tumori kod miševa tretiranih trifalom bili upola manji nego kod ne tretiranih miševa. Takodje je primećeno da su ćelije tumora kod tretiranih miševa imale viši sadržaj proteina povezanih sa apoptozisom – procesom kojim telo normalno odbacuje oštećene, stare i nepotrebne ćelije.

„Otkrili smo da je oralno uzimana trifala bila izuzetno efikasan inhibitor rasta kancera stvarajući aptozis u kancerogenim ćelijama miševa sa čovečijim tumorom pankreasa.“ Rekao je Dr. Sandjaj K. Šrivastava, vodeći istraživač i asistirajući profesor na Odelenju farmakologije medicinske škole pri Univerzitetu Pitsburg.

Trifala je inicirala izumiranje kancerogenih ćelija i značajno smanjila veličinu tumora bez uzrokovanja bilo kakvih toksičnih nus efekata.“, dodao je on.

Studija je takodje otkrila da, iako trifala aktivira gene za potiskivanje tumora ona ne utiče negativno na normalne ćelije pankreasa.

„Naši rezultati pokazuju da trifala ima jaka antikancerogena svojstva što joj daje sposobnost da uzrokuje apoptozis u ćelijama raka pankreasa, a da ne oštećuje normalne ćelije pankreasa“, rekao je Dr. Šrivastava.

„Naredna istraživanja trebala bi da pokažu njen potencijal kao novog sredstva za prevenciju i lečenje raka pankreasa“, dodao je on.

Istraživanje je predstavljeno na poslednjoj uvodnoj sednici redovnog godišnjeg zasedanja Američke Asocijacije za istraživanje raka u Los Andjelesu.

Dailyindia.com:
Indian herbal supplement may harbour pancreatic cancer cure


Podelite na društvenim mrežama

45 komentara

 1. Čobić Vlada

  Pomešajte kašičicu trifala čurne sa kašičicom suvog grožđa i 100 ml tople vode. Sameljite u blenderu i pijte uveče pre spavanja.

  Naravno, zatvor je posledica loše i nepravilne ishrane. Bez uklanjanja uzroka, nema ni rešenja problema.

 2. Nina

  Imam vec godinama problem sa zatvorom iako vodim racuna o ishrani. Delimicno je problem i genetika i ja sam skoro odustala od resavanja problema. Na vasem sajtu sam prvi put i htela bih informaciju o tome sta je pravo resenje – da li je to kombinacija nim garda i trifale ili imate neki drugi savet?Napominjem da nemam problema sa kilazom, ali mi ne bi smetalo kilogram ili dva manje.

 3. Pitanje

  Intersuje me da li je trifala pomogla nekome u izlecenju pankreasa? Molim vas, javite mi se.

 4. Čobić Vlada

  Trifala ne leči tumore, ali pročišćava organizam, što je korisno za ljude sa tumorima.

 5. Braca

  Da li trifala leči tumor na aorti?

 6. Čobić Vlada

  @Ljiljana: Da, slobodno uzimajte trifalu tako kako Vam prija. Ko bolje od Vas može poznavati Vašu fiziologiju?

  @neka: Trifalu pijte uveče pre spavanja. Pomešajte kašičicu (5 grama) trifale i pola kašičice meda, tako da se napravi pasta. Pojedite to pre spavanja i popijte malo tople vode – po želji.

 7. Neka

  Imam dosta viška kilograma, ujutru pijem nimgard, sad sam kupila i trifalu, pa me interesuje kako se pije i kad?

 8. Ljiljana Labus

  Počela sam da pijem trifalu i utisak je odličan! Meni prija da je razmutim u malo tople vode i dodam nekoliko kapi limunovog soka. Da li je to u redu?

 9. Čobić Vlada

  Poštovani Roberte, u takvim stanjima može pomoći jedino Božje čudo. Trifala neće škoditi uopšte, jer nema neželjenih efekata, ali neće ni izlečiti rak pankreasa.

 10. Robert

  Moj otac ima rak pankreasa koji je nazalost u fazi u kojoj nemogu da ga operisu. Da li bi mu trifala mogla pomoci da produzi zivot? Alergican je na penicilin, da li postoji mogucnost od nezeljenih efekata tj. pojave alergije?

RSS

Postavite komentar u vezi "Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa"

Možete koristiti Kontakt stranu ako ne želite da sadržaj bude javno objavljen.