Vesti

Šest ukusa – ključ ishrane i zdravlja

Ajur-veda uči da „sve što postoji u univerzumu, može da se koristi i kao hrana i kao lek. Potrebno je samo znati kvalitete (gune) i način upotrebe“. Treba uzimati hranu koja ima suprotne kvalitete od onih koji preovladavaju u našem telu. Mršave, suve osobe treba da uzimaju tešku, uljastu hranu, vatrene osobe hladeće namirnice i tome slično. Jedna od ključnih stvari u pravilnoj ishrani je to da obrok treba da sadrži svih šest ukusa. Zašto je to tako, najbolje će se videti i razumeti kada razmotrimo delovanje svakog ukusa na sistem um-telo. Tekst koji sledi je doslovni prevod iz Čarak…

Čitaj više...

Važnost proverene tradicije

Čime se sve čovek hrani? Da li je hrana samo ono što unosimo kroz jednjak i donosimo do želuca i creva, ili i sve ono čime se hrani um – sve što vidimo, čujemo, dodirnemo … Um i telo se hrane svim čulnim utiscima. U klasičnoj ajur-vedi postoje precizna uputstva kakvi čulni utisci su korisni za zdravlje, a koji štetni. Sve velike metafizičke tradicije, kako u prošlosti tako i danas, davale su manje ili više ista uputstva o upotrebi čula, sa ciljem da se čoveku omogući dug, zdrav i srećan život. Izvor svih tradicija je isti – Prirodni zakon. U…

Čitaj više...

U zdravom duhu zdravo i telo

Odakle poći kad je zdravlje u pitanju? Najveći broj ljudi, bar kada je zdravlje u pitanju, polazi od fizičkog tela. U toj brižljivosti nema ničeg lošeg. Svaka nega fizičkog tela od ogromnog je značaja za sveukupno zdravlje. Ali, evo i malo drugačijeg pogleda na isto pitanje, ajurvedskog… Odavno je poznato da stres utiče na savremeno zdravlje, a većina američkih naučnika danas tvrdi da je čak 90% svih bolesti izazvano stresom, odnosno da im je uzrok i psihičkog, a ne samo somatskog porekla. Zbog toga se u SAD velika pažnja (i novac) poklanja istraživanjima o načinima za sprečavanje nakupljanja stresa ili…

Čitaj više...