Moje omiljeno ulje za kuvanje i pripremu jela svakako je hladno ceđeno, “devičansko“ maslinovo ulje. Kupujem obično marke italijanskih proizvođača, uglavnom zbog tradicije i cene.
Maslinovo ulje koristim zato što je ono “masnije“ i hladnije od skoro svih drugih vrsta ulja. Skoro sva biljna ulja (osim kokosovog) povećavaju telesnu toplotu, a to nije povoljno za moju telesnu građu (po ajur-vedi ja sam pita tip – osoba sa viškom telesne toplote). Maslinovo ulje hladi a istovremeno podmazuje i daje snagu, tako da skoro idealno ispunjava moje lične potrebe. Uz kokosovo ulje, ovo je jedina vrsta nerafinisanog ulja koja u većoj meri podstiče kapha došu (težina, salo, stabilnost, ishranjenost) a to je upravo ono što mi nedostaje.
Ovo ulje koristim na različite načine – za dinstanje povrća, dodajem prilikom kuvanja mahunarki ili žitarica, kao preliv za salate, za pripremu domaćeg majoneza ili sosa za testenine…
Vladimir Čobić,
Autor ajurvedskog kuvara
Kuvajte srećno – živite večno