Upotreblja ulja u kuhinji

Autor
Podelite na društvenim mrežama

Moje omiljeno ulje za kuvanje i pripremu jela svakako je hladno ceđeno, “devičansko“ maslinovo ulje. Kupujem obično marke italijanskih proizvođača, uglavnom zbog tradicije i cene.

Maslinovo ulje koristim zato što je ono “masnije“ i hladnije od skoro svih drugih vrsta ulja. Skoro sva biljna ulja (osim kokosovog) povećavaju telesnu toplotu, a to nije povoljno za moju telesnu građu (po ajur-vedi ja sam pita tip – osoba sa viškom telesne toplote). Maslinovo ulje hladi a istovremeno podmazuje i daje snagu, tako da skoro idealno ispunjava moje lične potrebe. Uz kokosovo ulje, ovo je jedina vrsta nerafinisanog ulja koja u većoj meri podstiče kapha došu (težina, salo, stabilnost, ishranjenost) a to je upravo ono što mi nedostaje.

Ovo ulje koristim na različite načine – za dinstanje povrća, dodajem prilikom kuvanja mahunarki ili žitarica, kao preliv za salate, za pripremu domaćeg majoneza ili sosa za testenine…

Vladimir Čobić,
Autor ajurvedskog kuvara
Kuvajte srećno – živite večno


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Blog

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *