Ajurvedski kuvar – Kuvajte srećno živite večno
650.00рсд
Опис
Sastoji se iz tri tematske celine. Prvi i najmanji deo knjige posvećen je ulozi koju svest ima kao osnova i koren života, centralni deo je posvećen klasičnim ajurvedskim pristupima za održavanje i obnavljanje savršenog zdravlja a treći i najopširniji deo sadrži detaljnija uputstva u pogledu ishrane.
Pored 125 recepata za pripremu slatkiša, testa i peciva, mleka i mlečnih proizvoda, salata, umaka i sosova, mahunarki i povrća, detaljno je prikazan i uticaj hrane na duh, čula i telo. Knjiga ima 176 strana A5 formata.
Ajurvedski kuvar – Kuvajte srećno živite večno
Uvod
Deo prvi
- Uvod u Maharišijev vedski pristup zdravlju
- Šta je veda?
- Ujedinjeno polje ─ ulaz u besmrtnost
- Transcendentalna meditacija
- Razvoj mentalnog potencijala
- TM i zdravlje
- Međuljudski odnosi
- Dostizanje svetskog mira
Deo drugi
- Maharišijev vedski pristup zdravlju – Mahariši ajur-veda
- Osnovni pojmovi
- Vata doša
- Pita doša
- Kapha doša
- Telesni tip vata
- Telesni tip pita
- Telesni tip kapha
- Sedam dhatua
- Zdravlje i bolest
- Agni
- Dvadeset pristupa Mahariši ajur-vede
- Za stvaranje savršenog zdravlja
- Rasajane
- Mahariši gandharva-veda
- Mahariši sthapatja-veda
- Mahariši đotiš
- Mahariši jagija
Deo treći
- Uloga hrane u životu
- Domaći začini
- Ostali začini
- Mleko i mlečni proizvodi
Slatkiši
- Svečana torta
- Keks torta
- Osnovna kora za torte
- Tvrda kora za torte
- Keks
- Halva od lešnika
- Barfi
- Gulabdžamun
- Džalebi
- Khir
- Khir od šargarepe
- Rasagula
- Domaća halva
- Domaći puding
- Tatlije
- Voćni slatkiš
- Slatkiš od jabuke
- Pržene banane
- Voćna salata
- Pohovane jabuke
- Američka pita od jabuka
- Loptice blaženstva
- Rogač okruglice
Peciva i testa
- Čapati
- Puri
- Samosa
- Hleb bez kvasca
- Biskviti
- Rezanci
- Hleb s kvascem
- Raženica sa sojinim brašnom
- Proja
- Projara
- Pakora
Salate
- Prolećna salata
- Zelena salata
- Letnja salata
- Šarena salata
- Salata s rezancima
Prilozi i dodaci jelima
- Čatni
- Čatni od suvog grožđa
- Čatni od jabuka
- Čatni od banana
- Sosovi, majonez, prelivi
- Umak od susama
- Zeleni umak
- Jednostavan preliv
- Majonez
- Paštete
- Pašteta od soje s renom
- Pašteta od sočiva sa sirom
- Pašteta od povrća
- Grickalice
- Prženi bademi
- Čips
- Sevijan
Mahunarke
- Jednostavna soja
- Pašteta od soje
- Pasulj prebranac
- Čorbast pasulj
- Sočivo
- Mung dal
- Zeleni dal
- Slanutak
- Slanutak s kiselim mlekom
- Zeleni grašak
- Kitri
Povrće
- Kupus
- Višebojni kupus
- Čorbast kupus
- Kelj
- Karfiol
- Pakora od karfiola
- Brokoli u bešamelu
- Zimsko mešano varivo
- Letnje varivo
- Dinstana cvekla
- Šargarepa u bešamelu
- Jednostavne tikvice
- Pakora od tikvica
- Zapečene tikvice
- Zelje na dalmatinski način
- Pire od spanaća
- Plavi patlidžan
- Musaka od patlidžana
- Bundeva
- Boranija
- Šnicle od krompira
- Povrće koje se ređe koristi
- Cikorija
- Fenel
- Trobojni fenel
- Celer stablaš
- Skorceze
- Okra
- Špargla
- Artičoka
- Pirinač i druge žitarice
- Pšenica
- Ovas
- Ječam
- Raž
- Kukuruz
- Proso
- Prolećno proso
- Pirinač
- Osnovni recept za svakodnevnu primenu
- Pržena riža
- Pečena riža
- Pulao sa suvim grožđem
- Panir pulao
- Letnji pulao
- Zelena riža
- Letnja riža
- Riža s limunom
Supe i čorbe
- Čorbe i tečna jela
- Peja
- Prolećna čorba
- Letnja supa
- Letnja krem čorba
- Svečana čorba
- Čorba za laku noć
- Kičari
- Kičari za vata tip
- Kičari za pita tip
- Kičari za kapha tip
- Kadhi
Voće
- Ananas
- Banana
- Breskva
- Grožđe
- Dinja
- Jabuka
- Jagoda
- Kruška
- Limun
- Lubenica
- Malina
- Nar
- Pomorandža
- Smokva
- Trešnja
Fikreta –
Kako da dobijem knjige jer zivim u Holandiju pa neznam kako da dobavim knjige bile mi od koristi unapred hvala Fikreta
Čobić Vlada –
Jedino da Vam neko donese…