Irimedadi Tailam

600.00рсд

Pakovanje 50ml

Категорија:

Опис

Podelite na društvenim mrežama

Irimedadi ulje je veoma cenjena ajurvedska formula za održavanje zdravlja zuba, desni i usne šupljine uopšteno. Pripada grupi klasičnih ajurvedskih formula, čija primena može da se prati hiljadama godina unazad. Ulje je potpuno prirodno i ne sadrži bilo kakve hemikalije. Priprema se veoma pažljivo, postepeno uvodeći tačnu proporciju odabranih ajurvedskih biljaka u susamovo ulje. Njegova stežuća, antimikrobna, antiseptična i antiupalna svojstva obezbeđuju pravilnu oralnu higijenu i dobro zdravlje usne duplje. Ono se naširoko koristi kod različitih problema zuba i desni.

Jedna od bitnih stvari koju ajurvedski spisi preporučuju da se čini svakoga dana, jeste mućkanje ulja u ustima ili grgljanje uljem. Mućkanje uljem ne samo da održava zdravlje usne šupljine i delotvorno smanjuje upale i krvarenje desni, već pruža i sistemske zdravstvene dobrobiti, naročito na organe koji se nalaze u glavi.

Evo šta o tome kaže mudrac Čaraka:

,,Grgljanje uljem doprinosi snazi vilica i stvara jak glas, daje lepotu licu i omogućava maksimalno uživanje u ukusu hrane. Osoba koja ovo upražnjava ne pati od suvoće grla, ne boji se pucanja usana, niti su njeni zubi ugroženi karijesom. Zubi su joj dobro ukorenjeni, nisu bolni niti preosetljivi na kiseo ukus, sposobni su da sažvaću čak i najtvrđu hranu.’’ Čarak samhita, Sutrasthana, 78-80.

Irimedadi-ulje Irimedadi-ulje

Dobrobiti redovne primene irimedadi ulja:

 1. Jača zube: ovo ulje se već hiljadama godina koristi za jačanje zuba, kod zubobolje, ublažavanje infekcija i upala u ustima. Uklanja fleke, sprečava truljenje, smanjuje preosetljivost zuba.
 2. Smanjuje zadah iz usta: loš dah može da nastane usled različitih činilaca, a loša usna higijena je jedan od njih. Irimedadi uklanja naslage sa zuba, loš zadah i smiruje osećaj gorenja ili iritacije u ustima.
 3. Perikoronitis: Perikoronitisje zubni poremećaj tokom kojeg tkivo desni postaje otečeno i inficirano. Reč je o zapaljenju tkiva i desni oko umnjaka. Ovo stanje se najčešće javlja ukoliko zub ne proraste, proraste delimično ili je udaren. Kako biste ublažili tegobe, mućkajte ovo ulje ili malo ulja nežno nanesite na ugroženo mesto.
 4. Opšte dentalno zdravlje: Irimedadi se pominje u mnogim ajurvedskim tekstovima, uključujući i one najstarije kao što su Sušrut samhita, Bhaisajyaratnavali i Čarak samhita, gde je naglašena uloga ove formule u tretiranju bolesti zuba i desni.
 5. Pioreja: ova ozbiljna infekcija zuba i desni može dovesti čak i do gnojnih procesa u korenu zuba, pa tako napasti i viličnu kost. Osim redovnog mućkanja, dobro je namazati ulje direktno na mesto infekcije.
 6. Karijes: redovno mućkanje irimedadi uljem održava zube jakim, usta svežim i sprečava pojavu šupljina (karijes).
 7. Povlačenje desni: redovno mućkajte irimedadi, 5 do 10 ml svakog dana. Izbegavajte agresivno pranje zuba, tvrde četkice, hrskavu i suvu hranu, alkohol i slične stvari koje oštećuju desni.

NAČIN PRIMENE:

Uzmite pet do deset mililitara ulja i mućkajte u ustima oko 5 minuta. Ispljunite i isperite usta. Druga mogućnost je da komadić vate natopite uljem i stavite na ugroženo mesto, a treća je da ulje nanesete kažiprstom i masirate desni.

VAŽNI SASTOJCI:

 • Khadira (Acacia catechu) deluje stežuće i antimikrobno, smanjuje bol i sprečava karijes. Ovo je jedna od najvažnijih ajurvedskih biljaka za jačanje zuba i desni.
 • Manjištha (Rubia cordifolia) deluje protiv upalno, stežuće i smanjuje bol (analgetik), uz nim spada u najvažnije ajurvedske biljke za čišćenje krvi.
 • Susamovo ulje (Sesamum inidicum), ispira naslage (plak) i deluje protiv gingivitisa.
 • Karanfilić (Syzygium aromaticum), smanjuje bolove, karijes i ubija mikrobe, poznat i u zapadnjačkoj zubarskoj praksi.

NEŽELJENA DEJSTVA:

 • Preporučenom primenom ulje ne stvara bilo kakva neželjena dejstva.
 • Ulje ne bi smelo da se guta ili pije.
 • Ulje ne deluje kao prva pomoć, pa u hitnim situacijama treba odmah otići lekaru, a ne pokušavati bilo šta sa ovim uljem.
 • Ukoliko imate ozbiljne dentalne probleme, posavetujte se sa svojim lekarom.

Tekst i Video na ovom linku.


Podelite na društvenim mrežama

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију за „Irimedadi Tailam“

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *