Meditacija

Podelite na društvenim mrežama

Transcendentalna Meditacija

Po učenju Mahariši Maheš Jogija

Zalivaj koren da bi uživao u plodovima.

Njegova Svetost Maharishi Mahesh Jogi

MAHARIŠI MAHEŠ JOGI

Šta je transcendentalna meditacija (TM)?

TM je prirodna, laka i udobna mentalna tehnika za psihičko i fizičko opuštanje i potpuni razvoj duhovnog i mentalnog potencijala. To je najpouzdaniji sistem za oslobadjanje duboko ukorenjenih stresova. Transcendentalna meditacija se uči lako, veoma je prijatna za vežbanje, a prvi rezultati se osećaju već na samom početku. Može da je nauči svako bez obzira na pol, uzrast (donja granica je 4 godine), način života, ideološka i verska shvatanja, stepen obrazovanja i inteligencije…

Jedini uslov da se ova tehnika vežba jeste da imate slobodno mesto da udobno sednete. Možete da vežbate bilo gde – na klupi u parku, u svojoj kancelariji, javnom prevozu… gde god možete da udobno sedite.

Naučna potvrdjenost TM

Danas je TM najviše naučno istraživana tehnika samorazvoja u svetu. Prvo naučno istraživanje je objavio američki fiziolog dr. Robert Valas još 1970. godine. Od tada pa do danas je uradjeno i objavljeno više od 600 naučnih studija u više od 27 zemalja sveta na preko 200 naučnih instituta i ustanova. Ova istraživanja su u najvećem broju vršena u SAD (Harvard, Jel, Stenford, UKLA, MVU, MRI i drugi) zatim Japanu (Japanski nacionalni institut za industrijsko zdravlje, Medicinski institut sv. Marijana), Rusiji (Ruska akademija medicinskih nauka) i Velikoj Britaniji (ako se nauči na preporuku lekara, država plaća sve troškove). Dva istraživanja su radjena čak i u našoj zemlji – prvo u bivšoj SFRJ (grupa autora – uticaj na osnovne kategorije hroničnih i bolesti zavisnosti) a drugo na Institutu za mentalno zdravlje – uticaj TM na indukciju EEG talasa u kori velikog mozga.

Ova istraživanja su objavljivana u vodećim svetskim naučnim časopisima i magazinima kao što su „The Lancet“, „Psychosomatic Medicine“, „JAMA“, „International Journal of Neuroscience“, „Perceptual and Motor Skills“, „Journal of Crime and Justice“, „Criminal Justice and Behavior“, „Journal of Conflict Resolution“, „Реферативний журнал – Всероссиский Институт Научнои и Техническои Информации“…

Američka vlada i danas izdvaja velike sume za naučna istraživanja o uticaju TM na visok krvni pritisak, srčane bolesti i druge značajne bolesti čiji glavni uzrok je stres.

Uticaj TM na mentalno zdravlje

Meditacija i joga

Prema ajur-vedi koren svih bolesti leži u duhu čoveka. Kvalitet duha odredjuje šta i kako čovek jede, čime se bavi, kako se oblači, kada spava, koliko se kreće… Vedska nauka je razvrstala ljude u tri osnovne grupe, u skladu sa preovladavajućim kvalitetima duha (ovi kvaliteti se zovu gune). Ako u duhu preovladava vrlina (na sanskritu satva) takav čovek se naziva satvičan. Ako preovladava strast (rađas) tada je on rađastičan a ako dominira tupost (tamas) onda je tamastičan.

Iz ovoga je jasno zašto ajur-veda smatra da su osnovni patogeni faktori rađas (strast) i tamas (tupost). Transcendentalna meditacija prvenstveno deluje na ova dva osnovna patogena faktora, jer ona vodi svesni duh do polja čiste svesti – Atme – koje ne sadrži gune. Kada duh dođe u dodir sa tim poljem dubokog odmora – izvorom sve energije i kreativnosti – on stiče veliku snagu i biva obogaćen kvalitetima kreativnosti, jasnoće, smirenosti, budnosti, inteligencije i čistote. Sam ovaj proces dovodi do oslobadjanja svih mogućih stresova koji se nalaze na različitim nivoima duha i tela. Ono što savremena nauka zove „stres“ – to je prema ajur-vedi rezultat delovanja rađasa i tamasa. Dakle, sa obe tačke gledišta – i sa tačke gledišta savremene nauke (oslobađanje od stresa) i sa tačke gledišta vedske nauke (unošenje čiste satve radi balansiranja rađasa i tamasa) TM izuzetno povoljno deluje na čovekovo mentalno zdravlje.

Nusefekti procesa transcendiranja i oslobadjanja sistema od duboko ukorenjenog stresa su mnogostruki – od povećanja koeficijenta inteligencije, rasta unutrašnje sreće i ispunjenja, jasnije percepcije, veće budnosti i efikasnijeg i ispravnijeg planiranja i reagovanja – pa sve do razvoja 100% aktivnog i delotvornog rada mozga i samorealizacije koji donose život ispunjen slobodom, blaženstvom i savršenim zdravljem. Evo šta o samoj tehnici kaže njen osnivač, Mahariši:

„Vekovima smo slušali da je unutar svakog čoveka sakriven ogroman potencijal. On je skriven unutar nas ne zato što ga je teško izneti napolje, već jednostavno zato što ga mi ne iznosimo – i to je sve. Riznica sve mudrosti, kreativnosti, mira i sreće već je tu – ljudski mozak je obdaren sposobnošću da iskusi apsolutno blaženstvo, apsolutnu sreću, apsolutni mir, apsolutnu kreativnost, apsolutnu mudrost. Čovek ima sposobnost da dosegne, iskusi i postojano uživa u apsolutnom polju života. Jedina stvar koju treba učiniti – to je dodati TM uobičajenom, svakodnevnom životu.“

Naučna istraživanja o uticaju TM na mentalno zdravlje:

Meditacija 1

Na dijagramu je prikazan rast koeficijenta inteligencije (IQ) kod studenata koji su redovno upražnjavali TM u periodu od dve godine (1985-1987). Upoređeni su studenti sa Maharišijevog međunarodnog univerziteta (MMU) iz Feirfilda, Ajova, SAD sa studentima jednog drugog univerziteta u istoj državi koji nisu vežbali TM. Studija je pokazala da su IQ i sposobnost brzog donošenja odluka značajno porasli kod studenata MMU, dok kod kontrolne grupe nije bilo značajnijih promena.

Izvor: „Personality and Individual Differences 12“ (1991); 1105-1116.

Mobilizacija latentnih rezervi mozga

Meditacija 2

Ova studija je pokazala da se tokom upražnjavanja TM javljaju rane komponente odgovora mozga na somatosenzornu stimulaciju (0-100msec) rasprostranjene širom kore velikog mozga. To pokazuje da tokom TM znatno veći deo mozga učestvuje u percepciji specifičnih informacija kao i da dolazi do stvaranja znatno većeg broja funkcionalnih veza izmedju leve i desne hemisfere.

Iako ovo običnom čoveku može izgledati prilično apstraktno, slavni ruski akademik i svojevremeno vodeći ruski i svetski autoritet u oblasti neuro-kibernetike i šef katedre za neuro-kibernetiku na Institutu za mozak pri Ruskoj akademiji medicinskih nauka – doktor Nikolai Ljubimov, koji je sa svojim stručnim timom i uradio ovu studiju kaže:

„TM ne samo da apsolutno funkcioniše u svim situacijama kao samoregulacija već oslobađa svest i uznosi je na daleko sređeniji nivo. Takodje izoštrava intelekt, ubrzava reflekse i radnu sposobnost.“

Izvori

1. Proceedings of the International Symposium Physiological and Biochemical Basis of Brain Activity, St. Petersburg, Russia, June 22-24, 1994.

2. Second Russian-Swedish Symposium New Research of Neurobiology, Moscow, Russia (May 19-21,1992).

Klinička istraživanja su pokazala da TM značajno pomaže oporavku osoba čiji mozak je oštećen u automobilskim nesrećama, raznim povredama, preteranom upotrebom alkohola, nikotina i droga, tako da je sredinom devedesetih u Moskvi otvoreno specijalno odeljenje za kliničko lečenje moždanih bolesti putem TM. Rukovodilac tog projekta je bio sin dr Nikolaja – dr Sergej Ljubimov.

Lično iskustvo

Godine 1994. radio sam kao instruktor TM u Ukrajini, u gradu Donjecku. Na jedno od prvih predavanja došao je i Nikolaj F. – docent matematike, profesor fizike na gradskom univerzitetu. Nikolaj je već drugu godinu patio od manijakalne depresije drugog stepena (zvanična dijagnoza) i probao je sve alopatske tretmane, kao i mnoge tradicionalne – trave, bioenergiju, babe vračare, odlazak u pravoslavne manastire i svetu vodicu i tako dalje. Na kraju, kada ništa od svega nije pomoglo, lekari su mu predložili nov, eksperimentalni tretman koji se tada razradjivao u Ukrajini, a to je puštanje električne struje kroz kičmu! Morao je da potpiše da je lično odgovoran za sve neželjene posledice koje mogu nastupiti. Rezultat – naprsnuće kičme (bar mi je on tako objasnio) i nekoliko meseci ležanja u gipsanom koritu!

Bolest je počela da se razvija posle smrti njegovih roditelja i stalno je napredovala. Pored svih strahova, depresije, tuge i žalosti, postojao je i veliki problem što su mu se ruke jako tresle, tako da nije mogao da piše na tabli pred studentima, već je morao sve formule da priprema tokom odmora.

Ja sam u to vreme tek počinjao da radim kao učitelj TM – pre njega obučio sam svega 13 ljudi. Nisam imao nikakva iskustva s tako teškim medicinskim poremećajima, ali sam znao za princip – TM smanjuje stres, a stres je glavni uzrok svih bolesti. Upravo to sam i rekao Nikolaju. I danas se dobro sećam da me je on nekoliko puta pitao kada može da oseti neko poboljšanje, a ja sam uporno ponavljao da to zavisi samo od toga koliko stresa će se osloboditi. Na kraju predavanja rekao mi je da će ako i kroz dve godine oseti samo malo olakšanje, to za njega biti veliki uspeh i da je i s tim zadovoljan!

Tako je Nikolaj u toku sledećih pet dana naučio da vežba TM i narednih 15 dana vežbao je samostalno – kod kuće ili na poslu, dva puta na dan po 20 minuta. Posle 15 dana došao je na zajedničku meditaciju i druženje s polaznicima ranijih kurseva. Posle grupne meditacije, grupa ukrajinskih budista koja je takodje naučila TM povela je raspravu da li TM vodi do Brahman svesti ili ne. U jeku rasprave Nikolaj je ustao i rekao: „Brahman ili ne Brahman, ali meni se ruke više ne tresu“! Bio sam zaista veoma iznenadjen što je za samo 15 dana redovne vežbe ovaj čovek rešio najveći deo problema koji ga je mučio dve godine i koji nisu rešili ni najveći medicinski stručnjaci u toj oblasti.

Naravno, ovakvi početni rezultati bili su veliki podstrek za njega da redovno meditira i dolazi na zajedničke sastanke. Duhovni, psihički i zdravstveni napredak ovog čoveka bio je zaista fascinantan. Nikolaj i dan-danas organizuje predavanja o TM za svoje studente.

Vladimir Čobić

Uticaj TM na telesno zdravlje

Ajur-veda smatra da su duh i telo jedna neraskidiva celina i da je podela nečijeg života na telesni ili duhovni aspekat potrebna samo radi jasnijeg razmatranja ili intelektualnog razumevanja naročitih procesa u sistemu duh-telo.

Fiziolozi kažu: „Sve što se dešava u duhu, odražava se u telu i obrnuto – sve što se dešava na nivou tela odražava se u duhu“. Kada smo razmatrali patogene faktore, videli smo da radjas i tamas ne samo što direktno dovode do mentalnih i nervnih bolesti, već utiču i na druge patogene faktore kao što su nezdrave navike, pogrešna ishrana i nepravilna upotreba čula, što dovodi do telesnih bolesti.

Zapadna nauka kaže da je osnovni uzrok svih bolesti stres. Ajur-veda različite vrste stresa zove radjas, tamas i ama (fiziološki stres). I zapadna i istočna nauka slažu se u jednom – duboko ukorenjeni stres može se osloboditi samo dubokim i potpunim odmorom. Tehnika TM daje upravo taj duboki odmor. Tokom transcendentalne meditacije mentalna aktivnost počinje da se profinjuje i duh dolazi do sve manje aktivnih i smirenijih stanja svesti. Paralelno s ovim smirivanjem mentalne aktivnosti dolazi i do smirivanja telesne aktivnosti, jer su duh i telo neraskidivo povezani. Smanjenje telesne aktivnosti se subjektivno doživljava kao smanjena potreba za disanjem, pospanost i duboka opuštenost mišića.

Fiziološka merenja pokazala su da posle dva minuta TM čovek dolazi do stanja odmora i opuštenosti koje je dva puta dublje nego stanje odmora u najdubljem snu! To je dokazano merenjem potrošnje kiseonika. Poznato je da u stanju odmora čovek koristi manje kiseonika nego tokom fizičke ili mentalne aktivnosti. Kada opušteno sedimo u udobnoj fotelji, stopa metabolizma koja je tada prisutna naziva se bazalni metabolizam. Tokom najdubljeg sna čovek troši 8% manje kiseonika nego kada opušteno sedi sa zatvorenim očima. Dakle, tokom najdubljeg sna stopa metabolizma je 8% niža od stope bazalnog metabolizma.

Naučna istraživanja pokazala su da posle samo dva minuta vežbe TM stopa disanja pada za 16 do 22 % u odnosu na bazalni metabolizam! Prosta matematika govori nam da je odmor kroz TM dva puta dublji nego odmor za vreme sna. Danas postoje na desetine objavljenih studija koje potvrdjuju ovaj zaključak.

Meditacija 1

Na dijagramu je prikazana metaanaliza (postupak koji se koristi za izvodjenje objektivnih zaključaka iz velikog skupa istraživanja) koja pokazuje različite fiziološke pokazatelje dubokog odmora koji nastaju tokom TM. Prikazan je značajan rast bazalnog otpora kože tokom TM (ruke se manje znoje, a to je pokazatelj odsustva napetosti), smanjena stopa disanja i smanjen nivo plazma laktata (dakle, metabolizam je niži) u poredjenju s odmorom zatvorenih očiju.

I upravo je ovaj duboki odmor ključ za razumevanje blagotvornog uticaja tehnike kod najšireg spektra bolesti. Ovaj izuzetno duboki počinak uklanja gromade stresa i unutrašnja inteligencija tela počinje da se budi i da obnavlja mehanizme samoisceljenja koji postoje na samo u svakom ljudskom biću, već i u svim drugim živim bićima. Usled toga, ljudi koji godinama pate od raznih hroničnih bolesti počinju da osećaju više svežine, bolje raspoloženje, više snage i samopouzdanja. U kasnijoj fazi simptomi kao što su glavobolje, loše varenje, nervna i emotivna rastrojstva, iscrpljenost, nesanica i slabost potpuno nestaju. Svakako, ako je vežbanje TM praćeno odgovarajućim lečenjem, bolest se povlači daleko brže.

Ljudi koji redovno vežbaju TM počinju da osećaju koja hrana je stvarno dobra za njih a šta treba da izbegavaju, tako da njihove navike u ishrani, ponašanju, na poslu, izbor zabave i odmora – sve to postaje daleko zdravije i prirodnije, što očigledno dovodi do boljeg psihičkog i fizičkog zdravlja.

Do sada najveće istraživanje o uticaju TM na zdravlje finansirale su velike osiguravajuće kuće iz SAD i Holandije. Statistički je uporedjeno 600.000 ljudi iz baza podataka tih kuća koji nisu upražnjavali TM sa 2.000 ljudi koji su bili redovni meditanti. Istraživanje je trajalo pet godina i bilo je veoma precizno. Na primer, uporedjivani su ljudi istih starosnih grupa, istog mesta stanovanja, pušači sa pušačima i slično – jedina razlika bila je u tome da li vežbaju TM ili ne.

Meditacija 3

Na dijagramu je prikazano da su osobe koje su vežbale TM dva puta redje bile hospitalizovane nego obična populacija (56% manje), dok je broj poseta lekaru pratio sličan trend. Eksperimentalna grupa TM imala je manji broj prijema u bolnice u svim kategorijama bolesti (vidi dijagram), a naročito su dobri pokazatelji bili kod bolesti srca i krvnih sudova (87% manje), bolesti nervnog sistema (87% manje), bolesti nosa, grla i pluća (73% manje) i raka (55% manje). Ova istraživanja objavljena su u „Psychosomatic Medicine“ 49 (1987) i „American Journal of Health Promotion“, 1996.

Bez preterivanja možemo da zaključimo da samo uključivanje TM tehnike u dnevni raspored, dva puta dnevno po dvadesetak minuta, čini osobu duplo zdravijom. Zato i nije čudo da Ministarstvo zdravlja SAD poslednjih godina ulaže milione dolara u dalja istraživanja o uticaju TM na ljudsko zdravlje, a naročito na bolesti srca i krvnih sudova, koji su vodeći uzrok smrti u SAD.

Lično iskustvo

„Porodična situacija opterećena dugogodišnjom bolešću člana najuže porodice ostavila je trag i u meni. Srce mi je oslabilo, dobila sam visok pritisak, postala potištena, a zatim me zadesio šlog. Pila sam po savetu lekara razne lekove, a bensendin je vremenom postao moj „najbolji drug“. Tehniku TM vežbam tek tri meseca i rezultati su izvanredni. Već nakon nekoliko nedelja vežbe prestala sam da uzimam bensendine, inderale, arifone… Spavam bez sedativa, srce mi više nije uznemireno, pritisak se stabilizovao…“

Vera Markićević, defektolog

Dakle, dobrobiti koje redovna praksa TM pruža u oblasti zdravlja su velike i zadiru u samu osnovu zdravlja i bolesti. One ne samo da su doživljene kroz lično iskustvo praktikanata, već su i detaljno naučno dokumentovane. U literaturi se mogu naći još neka značajna istraživanja o odvikavanju od pušenja, alkohola i narkotika, opštem poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja radnika u japanskoj teškoj industriji, smanjenom recidivizmu osudjenika i uticaju TM na kolektivno zdravlje porodice, gradova i nacija. To je opisano u brojnim knjigama o TM, od kojih je najsažetija i najpreciznija TM program američkog autora dr Roberta Rota.

Meditacija i joga. Bitno je shvatiti osnovni princip – TM deluje s najdubljeg aspekta postojanja, s nivoa čistog Postojanja, čistog Bitka, čistog Življenja, a to je osnova svega što postoji, biva i živi. Najbolji lek za sve bolesti i sve probleme je Znanje o suštini svega, i to ne teoretsko znanje već direktno opažanje. Kada oči vide samo Istinu i ništa drugo, kada uši čuju samo Istinu i ništa drugo, kada nos, jezik i koža osećaju, iskušavaju i dodiruju samo Istinu, tada je nemoguć bilo kakav problem ili bolest. Sve nedaće i sve bolesti nastaju usled neznanja. Prema tome, postepeno razvijanje svesti ka opažanju krajnje Stvarnosti slično je zalivanju i hranjenju korena drveta. Ova jednostavna operacija pojačava lučenje biljnog soka koji održava sve bezbrojne grane, listove, cvetove i plodove i čini ih zdravim i lepim. Na isti način jednostavna i mehanička procedura TM donosi sok života u svaki organ i svaku ćeliju ljudskog tela, a pojedinci svoje zdravlje preslikavaju u zdravlje porodice, grada, nacije i planete. TM je glavni stub nosač za stvaranje savršenog zdravlja duha, tela i okoline. Sve ostale procedure i saveti su samo nadgradnja i pomoć ovom procesu stvaranja savršenog zdravlja i dugovečnosti.

 

Savez za transcendentalnu meditaciju

Meditacija i joga za početnike, vežbe meditacije i joga vežbe, besplatna uputsva i kursevi pomoću kojih možete naći ravnotežu i duševni mir.


Podelite na društvenim mrežama

Komentari

 • Za sve koji nadu ovu web stranicu i imaju bilo kakva pitanja u vezi iskustava svojih u TM u ili vezano za kurs u VAsem gradu najbolja putanja kao sto je Vladimir napisao WEB stranica Saveza za TM u Srbiji , tamo pronadete , najblizeg Ucitelja za TM i sve lepo razjasnite s covekom ili licno ( sto je najbolje) ili telefonom e maijlom , kako kome odgovara. Za cene pitajte isto ucitelja od koga cete nauciti tehniku. U SUBOTICI kurs pocinje kad se ucenik pojavi . Nema unapred organiziranih lekcija .Moj broj telefona je isto na oficijalnom sajtu TM a dostupno. Ovo znanje je veoma dragoceno, sve sto vredi ima cenu. Ako odbacite ucenje jer vam je TM skup to vam nece promeniti stanje na bolje. Kreativan odnos pomaze i komunikacija! Samo napred i samo pozitivno :) JGD

  Jozef ucitelj TM a Subotica 19. окт. 2016 16:33 Одговори
 • Postovani,
  Da li ce kurs biti organizovan u Kragujevcu?
  Hvala unapred.

  Stefan 10. апр. 2016 22:10 Одговори
 • zasto je moje pitanje izbrisano?
  opet ga ponavljam: kolika je cena kursa transcedentalne meditacije (trazila sam ali nigde ne pise)?

  Snezana 8. апр. 2016 23:56 Одговори
  • Pogledajte sve informacije na http://www.stm.rs. To je zvaničan sajt Saveza za transcendentalnu meditaciju Srbije, pa će Vam oni reći sve što Vas zanima.

   Čobić Vlada 9. апр. 2016 1:47 Одговори
 • Poštovani,
  koliko traje obuka TMa kod vas u centru ?

  Goran 15. мар. 2016 18:41 Одговори
  • Svuda (u svetu) traje isto – četiri dana. Pre toga ide teoretski deo – jedan, ili dva dana.

   Čobić Vlada 15. мар. 2016 21:18 Одговори
 • Postovanje Vlado ,
  Meditiram vec duze vreme,videla sam sebe u sebi,dozivela moje fizicko kao zastitni dvorac a ono sto je u meni sakrivenu svetlost,dozivela astralnu projekciju,paraliza sna,i u snovima vidim mesta koje nikada nisam videla ,a kasnije ih i dozivim.Smatram da meditacija ne daje samo duhovni mir,vec nesto vise.Znanje ,duhovnost,ljubav,mir,shvatanje,zdravlje,uzvisenost ka univerzalnom svetu.Koliko znam,dok se meditira pravilno je ne razmisljati.Da li je to tacno?

  Ana 6. феб. 2016 13:31 Одговори
  • Pravilno je naći kvalifikovanog učitelja meditacije, inače su moguće svakakve fantazije…

   Čobić Vlada 9. феб. 2016 13:10 Одговори
 • Postovani Vlado,
  inicirana sam u TM 1999.g kod Dejana Berbatovica u Novom Sadu. Posle nekoliko godina sam prestala da upraznjavam tehniku i nedavno ponovo pocela. Da li sam mogla to sama da uradim, da ponovo pocnem da meditiram, ili je trebalo da odem na ceking kod mog ucitelja?

  Biljana Golubovic 23. јан. 2016 15:41 Одговори
  • Možete naravno i sami da počnete, a čeking u svakom slučaju ne može da Vam naškodi.

   Čobić Vlada 26. јан. 2016 18:49 Одговори
 • Pitanje,

  da li jos radite kurseve i kad ima sledeci ako radite ili se radi individualno?

  Pozdrav

  Boris 8. феб. 2015 17:01 Одговори
 • Da li postoji organizovano uvodno predavanje u Subotici?

  Dane 14. дец. 2014 23:47 Одговори
 • Da li se promenila situacija o organizovanju TM u Nisu? Ako jeste, bil bi jako lepo i rada sam da dobijem informaciju o mestu i vremenu desavanja!

  Tanja 26. нов. 2014 8:00 Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *