Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa

Autor
Podelite na društvenim mrežama

Institut za kancer pri Univerzitetu PitsburgLondon, 18 April 2007. Izvor: ANI

Naučnici sa Instituta za kancer pri Univerzitetu Pitsburg pokazali su da naširoko korišćeni indijski biljni suplement trifala ima potencijal da uspori rast čovečijeg tumora pankreasa koji je presadjen miševima. Ovaj nalaz pruža nadu da će jednoga dana biti razvijen način lečenja pomenute bolesti, mada naučnici upozoravaju da je istraživanje još uvek u vrlo ranoj fazi.

Trifala je biljni preparat koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini ajur-vedi. Sastoji se od osušenih i samlevenih plodova tri biljke i koristi pre svega za olakšavanje probavnih i crevnih problema. Tekuće istraživanje potvrdjuje prethodne nalaze koji su pokazali da trifala deluje antikancerogeno u ćelijskim kulturama. Takodje je dokazano da preparat ne oštećuje normalne ćelije pankreasa.

Tokom ove studije miševima koji su bili zaraženi ljudskim tumorom pankreasa davan je rastvor trifale pet puta nedeljno. Kada su, posle četiri nedelje istraživači uporedili ove miševe sa onima iz kontrolne grupe, utvrdili su da su tumori kod miševa tretiranih trifalom bili upola manji nego kod ne tretiranih miševa. Takodje je primećeno da su ćelije tumora kod tretiranih miševa imale viši sadržaj proteina povezanih sa apoptozisom – procesom kojim telo normalno odbacuje oštećene, stare i nepotrebne ćelije.

„Otkrili smo da je oralno uzimana trifala bila izuzetno efikasan inhibitor rasta kancera stvarajući aptozis u kancerogenim ćelijama miševa sa čovečijim tumorom pankreasa.“ Rekao je Dr. Sandjaj K. Šrivastava, vodeći istraživač i asistirajući profesor na Odelenju farmakologije medicinske škole pri Univerzitetu Pitsburg.

Trifala je inicirala izumiranje kancerogenih ćelija i značajno smanjila veličinu tumora bez uzrokovanja bilo kakvih toksičnih nus efekata.“, dodao je on.

Studija je takodje otkrila da, iako trifala aktivira gene za potiskivanje tumora ona ne utiče negativno na normalne ćelije pankreasa.

„Naši rezultati pokazuju da trifala ima jaka antikancerogena svojstva što joj daje sposobnost da uzrokuje apoptozis u ćelijama raka pankreasa, a da ne oštećuje normalne ćelije pankreasa“, rekao je Dr. Šrivastava.

„Naredna istraživanja trebala bi da pokažu njen potencijal kao novog sredstva za prevenciju i lečenje raka pankreasa“, dodao je on.

Istraživanje je predstavljeno na poslednjoj uvodnoj sednici redovnog godišnjeg zasedanja Američke Asocijacije za istraživanje raka u Los Andjelesu.

Dailyindia.com:
Indian herbal supplement may harbour pancreatic cancer cure


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Vesti

Komentari

  • Pročitao sam da može da reguliše nivo šećera u krvi da li ima iskustva da je pomogla nekome kod dijabetesa tipa 2

    Dragan 25. maj. 2013 9:39 Odgovori
    • Trifala posredno pomaže dijabetičarima, jer uklanja sve „viškove“ iz tela i čisti organizam. Ipak, to nije lek za dijabetes, već su neophodne i dodatne mere – pre svega prikladna ishrana, redovna fizička aktivnost itd.

      Čobić Vlada 3. jun. 2013 23:28 Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *