Proleće bez alergija i gripa

Autor
Podelite na društvenim mrežama

umor, malaksalost, tromost, curenje nosa, kašaljTokom zime ljudi se prirodno manje kreću a više jedu, i to uglavnom hranu koja sadrži više ulja, skroba i proteina. To dovodi do povećavanja telesne mase i snage, ali i do nakupljanja lepljivih i sluzastih materija u organizmu. Sa prvim zracima prolećnog sunca, lepljivi toksini počinju da se otapaju i da cure, kao kada se na rekama otapa led i počinju prolećne poplave.

Do tada „zaledjena“ sluz i drugi telesni toksini (u ajur-vedi ama) počinju da se kreću iz ćelija i tkiva i to dovodi do pojava kao što su umor, malaksalost, tromost, curenje nosa, kašalj, upale očiju, grla i nepca a u težim i hroničnim slučajevima do polenske kijavice, gušenja, bronhitisa, kožnih osipa i sličnih alergijskih reakcija.

Osnovni ajurvedski metodi za sprečavanje gore navedenih tegoba su:

 1. Odgovarajuća ishrana
 2. Odgovarajuća dnevna rutina
 3. Upotreba naročitih ajurvedskih proizvoda za pročišćavanje organizma

Trifala – jednostavno i efikasno

U prodavnicama zdravije hrane širom Srbije može se naći trifala čurna – izuzetno popularno, jednostavno i delotvorno sredstvo za čišćenje organizma od taloga i sluzi. Trifala je prah koji se sastoji od tri dragocene biljke koje uravnotežuju energetsko stanje organizma i otvara prefinjene kanale kojima protiče životna sila (meridijani, šrote).

Haritaki (Terminalia chebula)

Trifala je najpopularnija biljna formula u IndijiČisti pre svega debelo crevo (vata doša), a zatim i sisteme organa za varenje, izlučivanje, disanje i nervni sistem. Haritaki poboljšava varenje, čistoću glasa, vid, intelektualne sposobnosti, daje mudrost i dugovečnost. Koristi se kod kašlja, astme, promuklosti, mučnine, štucanja, nadutosti, zatvora i proliva, žutice, bolesti slezine i srca, kožnih bolesti, otoka i nervnih rastrojstava. Na Tibetu ga zovu „Car lekovitih biljaka“. Ime haritaki znači „onaj ko odnosi sve bolesti“ na hindi jeziku.

Amalaki (Emblica officinalis)

Deluje pre svega na tanko crevo, žuč i jetru (pita doša), a zatim i na krv, krvotok i sisteme organa za varenje i uzlučivanje. Amalaki je najbogatiji prirodni izvor vitamina C (20 puta više nego pomorandža) i spada u najvažnije hranljive tonike i sredstva za podmladjivanje. Posebno je dobar za krv, kosti, jetru, srce. Čisti usnu duplju, jača zube, vid, kosu i nokte, zaustavlja krvarenje iz desni, uklanja upale želuca i debelog creva, jača apetit i reguliše nivo šećera u krvi. Koristi se kod unutrašnjih i spoljnjih krvarenja, hemoroida, anemije, dijabetesa, gihta, vrtoglavice, gastritisa, kolitisa, žutice, osteoporoze, zatvora, slabosti jetre i slezine, prevremenog sedenja i opadanja kose, tokom oporavka posle groznice i kod nervnih rastrojstava. Drugo ime ove biljke je „Dhatri“ – dadilja na Hindiju. Lekovita svojstva ove biljke brinu se o zdravlju kao dadilja ili majka.

Bibitaki (Terminalia belerica)

Deluje pre svega na želudac i pluća (kapha doša), a zatim i na sisteme organa za disanje, varenje, izlučivanje i nervni sistem. Bibitaki poboljšava glas i vid, jača kosu i čisti želudac i creva i u slučaju zatvora i u slučaju proliva, uklanja razne taloge i kamenje iz organa za varenje i urinarnih i disajnih puteva. Koristi se kod kašlja, bola u grlu, upale ždrela i nepca, bronhitisa, dizenterije i hroničnog proliva, infekcija i bolesti očiju.

Počnite sa trifalom i lakšom hranom dve nedelje pre završetka zime i bićete prijatno iznenadjeni stanjem svoga zdravlja u proleće. Ako želite snažniji uticaj na čišćenje masnoća, taloga, krvi i kože, tada uz trifalu koristite i Nim gard – ajurvedski proizvod specijalno pogodan za čišćenje krvi i kože.

Vašoj pažnji preporučujemo i linkove Trifala i Prodajna mesta.


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Vesti

Komentari

 • Nema čarobnog štapića za hroničnu upalu sinusa. Neophodna je disciplina u ishrani, u svakodnevnim navikama i tek onda može da se računa na potpuno i celovito popravljanje stanja.

  Čobić Vlada 29. јан. 2010 23:54 Одговори
 • POSTOVANI PRIJATELJI, JA IMAM PUNO PROBLEMA SA HRONICNOM UPALOM SINUSA I VEOMA JAKIM I DUGOTRAJNIM GLAVOBOLJAMA.

  INTERESUJE ME DA LI POSTOJI NEKI PREPARAT ZA LECENJE UPALE SINUSA I KAKO SE MOZE NABAVITI

  nebojsa 7. јан. 2010 17:19 Одговори
 • Zdravo.

  Moj sin ima alergiju na domasnu prasinu, koja se manifestiruje sa kasljem i to uvece (kaslje zrelo).

  Koji preparat bi mi preporucili?

  Tina 14. сеп. 2009 12:09 Одговори
 • Poštovana Slavice,

  Hvala vam za ove pohvale. Ajur – veda ima veoma raznovrsne strategije za uravnotežavanje kolitisa. Trifala čurna je jedna od mogućnosti, stres gard druga. Ishranom se taj problem može skoro potpuno rešiti.

  Osoba u inostranstvu treba da se obrati lokalnom centru ajur-vede, radi puls dijagnoze i svih preporuka.

  Srdačan pozdrav,
  Vladimir

  Čobić Vlada 23. сеп. 2008 19:32 Одговори
 • Postovani, da li neka od Ajurvedskih sredstava pomaze kod kolitisa i koja su to sredstava? Da li je potrebno sire objasnjenje o bolesti i kako sprovesti detaljnjie ispitivanje za osobu koja je u inostranstvu?

  Inace svaka pohvala sa sajt.

  Hvala.
  Slavica.

  Slavica 26. јан. 2008 20:57 Одговори
 • Poštovana, hvala na Vašem komentaru. Preparati mogu da se poručuju za inostranstvo elektronskim putem, ali je plaćanje za sada moguće samo bankarskim transferom.

  Cena trifale za inostranstvo je 6 evra, a sidha shampona 4.5 evra plus troskovi slanja.

  Ukoliko ste zainteresovani, javite nam Vaše podatke sa kontakt strane kako bismo Vam poslali instrukcije za plaćanje.

  Čobić Vlada 2. сеп. 2007 14:49 Одговори
 • Jas sum od Makedonija i me interesira, da li može da se porača od Vašite proizvodi po email za stranstvo? Koja e cenata na Trifala i Sidha šampon?

  Zorka Jovanova 23. авг. 2007 13:51 Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *