Kurkuma sprečava Alchajmerovu bolest?

Autor
Podelite na društvenim mrežama

CURCUMA LONGAPošto ljudi žive sve duže, to su i bolesti povezane sa starošću – kao što je to Alchajmerova – sve češće. Alchajmerova bolest je danas veliki problem, jer lek protiv nje nije poznat. Studija uradjena na Univerzitetu Kalifornija pokazuje da je jedan od razloga zašto je procenat obolelih od ove bolesti u Indiji četiri puta niži nego u SAD to što Indijci redovno koriste kurkumu u pripremi hrane. Kurkuma sadrži moćno jedinjenje zvano kurkumin, koje štiti mozak od oštećenja koja dovode do Alchajmerove bolesti.

Godine 1989. Bharat Aggarwal – vodeći istraživač o delovanju kurkume – posuo je ćelije raka sa malo praha ovog začina. Rezultati su bili zapanjujući. On je ustanovio da kurkuma uklanja upale i tako sprečava razmnožavanje ćelija raka. Upravo je ovo antiupalno svojstvo kurkume navelo istraživače da eksperimentišu na moždanim ćelijama pacova, dokazujući uticaj kurkumina na Alchajmerovu bolest.

Lekovita svojstva

Ovo istraživanje se podudara sa tvrdnjama ajur-vede koja koristi kurkumu u lečenju raka i problema sa pamćenjem zbog njenih antiupalnih i antiseptičnih kvaliteta. Razlika izmedju ajur-vede i savremene medicine je ta što prva meša kurkumu sa drugim travama ili mlekom dok potonja teži da izoluje kurkumin i koristi ga kao lek. Aggarwal prepisuje dnevnu dozu od 8 grama kurkume, što je daleko više od količine koja se koristi za pripremu hrane.

Indijski stručnjaci kažu da je tako velika doza manje bezbedna nego ona koju prepisuje ajur-veda. „To može stvoriti reakciju kod bolesnih od čira na želucu. Zato preporučujemo da se uzima sa mlekom jer mlečna mast pomaže apsorpciju“, kaže dr. Joshi, ajurvedski ekspert sa BHU.

„Aju-veda kaže da treba koristiti celu biljku, a ne samo aktivne supstance. Ovako se sprečavaju neželjeni prateći efekti.“ – dodaje Ajay Sharma predsednik Baidyanath.

Istraživanja u toku

U toku su istraživanja na ljudima u SAD, gde se proverava bezbednost upotrebe kurkumina i njegova delotvornost u lečenju raka pankreasa i sprečavanju raka pluća i debelog creva. Ako ova istraživanja uspeju, budućnost će videti kurkumin kao mnogo manje toksičan lek nego što su to postojeći lekovi protiv raka.

I u Indiji naučnici takodje mešaju kurkumu sa lekovima protiv raka kako bi smanjili njihovu dozu i toksične prateće efekte. U istraživanjima se kurkuma kombinuje sa lekovima protiv malarije dabi se sprečila odbojnost na hlorokin. Ako se ova kombinacija pokaže uspešnom, to će sprečiti mnoge smrtne ishode od malarije u Indiji.

Autor: Priyam Bhasin, 27. januar 2007. New Delhi
Izvor: ndtv.com

tumeric


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *