Kurkuma sprečava Alchajmerovu bolest?

Autor
Podelite na društvenim mrežama

CURCUMA LONGAPošto ljudi žive sve duže, to su i bolesti povezane sa starošću – kao što je to Alchajmerova – sve češće. Alchajmerova bolest je danas veliki problem, jer lek protiv nje nije poznat. Studija uradjena na Univerzitetu Kalifornija pokazuje da je jedan od razloga zašto je procenat obolelih od ove bolesti u Indiji četiri puta niži nego u SAD to što Indijci redovno koriste kurkumu u pripremi hrane. Kurkuma sadrži moćno jedinjenje zvano kurkumin, koje štiti mozak od oštećenja koja dovode do Alchajmerove bolesti.

Godine 1989. Bharat Aggarwal – vodeći istraživač o delovanju kurkume – posuo je ćelije raka sa malo praha ovog začina. Rezultati su bili zapanjujući. On je ustanovio da kurkuma uklanja upale i tako sprečava razmnožavanje ćelija raka. Upravo je ovo antiupalno svojstvo kurkume navelo istraživače da eksperimentišu na moždanim ćelijama pacova, dokazujući uticaj kurkumina na Alchajmerovu bolest.

Lekovita svojstva

Ovo istraživanje se podudara sa tvrdnjama ajur-vede koja koristi kurkumu u lečenju raka i problema sa pamćenjem zbog njenih antiupalnih i antiseptičnih kvaliteta. Razlika izmedju ajur-vede i savremene medicine je ta što prva meša kurkumu sa drugim travama ili mlekom dok potonja teži da izoluje kurkumin i koristi ga kao lek. Aggarwal prepisuje dnevnu dozu od 8 grama kurkume, što je daleko više od količine koja se koristi za pripremu hrane.

Indijski stručnjaci kažu da je tako velika doza manje bezbedna nego ona koju prepisuje ajur-veda. „To može stvoriti reakciju kod bolesnih od čira na želucu. Zato preporučujemo da se uzima sa mlekom jer mlečna mast pomaže apsorpciju“, kaže dr. Joshi, ajurvedski ekspert sa BHU.

„Aju-veda kaže da treba koristiti celu biljku, a ne samo aktivne supstance. Ovako se sprečavaju neželjeni prateći efekti.“ – dodaje Ajay Sharma predsednik Baidyanath.

Istraživanja u toku

U toku su istraživanja na ljudima u SAD, gde se proverava bezbednost upotrebe kurkumina i njegova delotvornost u lečenju raka pankreasa i sprečavanju raka pluća i debelog creva. Ako ova istraživanja uspeju, budućnost će videti kurkumin kao mnogo manje toksičan lek nego što su to postojeći lekovi protiv raka.

I u Indiji naučnici takodje mešaju kurkumu sa lekovima protiv raka kako bi smanjili njihovu dozu i toksične prateće efekte. U istraživanjima se kurkuma kombinuje sa lekovima protiv malarije dabi se sprečila odbojnost na hlorokin. Ako se ova kombinacija pokaže uspešnom, to će sprečiti mnoge smrtne ishode od malarije u Indiji.

Autor: Priyam Bhasin, 27. januar 2007. New Delhi
Izvor: ndtv.com

tumeric


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Vesti

Komentari

 • Htela sam da Vas pitam da li možda imate kurkumu u kapsulama.Dr.Vias mi je preporučio ali ne mogu da je koristim u prahu.Takodje me zanima da li postoje tablete trifale s obzirom da ste mi odgovorili da kapsule nemate.Hvala unapred

  Ivana Lazarević 29. jan. 2011 23:26 Odgovori
 • Kurkuma svakako nije lek za za upalu creva, a ni za proširene vene. Posredno ipak može biti korisna – za creva jer pojačava varenje i upijanje hrane, a za vene jer čisti krv.

  Zato je prosto koristite u svakodnevnoj ishrani – kada je jelo skoro kuvano, dodajte oko 1/2 kašičice po osobi.

  Čobić Vlada 31. maj. 2010 12:32 Odgovori
 • Cenjeni, koristim kurkumu ponekad, a sada, kada vidim koliko je blagotvorna, odlucila sam da je koristim redovno, pa me interesuje za mene, kako da je koristim kod zdravstvenih smetnji prosirenih vena i kapilara na potkolenicama, i za muza, kako da je koristi kod cestih dijareja i upale kolona?

  Hvala.

  Lela 16. maj. 2010 13:19 Odgovori
 • Psorijaza svakako nije bolest koja će nestati uzimanjem kurkume, naročito ne u čaju(?). Iskreno govoreći, nisam baš shvatio šta to znači uzimati kurkumu u čaju.
  Ajurvedski recept za kurkumu je kašičica kurkume s kašičicom šećera i 100 ml toplog mleka, ali to svakako nije lek za psorijazu. Ovo je dobar napitak za jačanje imuniteta, čišćenja krvi itd i moće uzimati jednom do dva puta dnevno.
  Psorijaza se ne može izlečiti uzimanjem bilo kakvih lekova ili dodataka ishrani, ukoliko se ne ukloni uzrok bolesti – pogrešna ishrana i pogrešne navike u životu. Dakle, za ovakve probleme neophodni su saveti stručnjaka iz oblasti ajur-vede.
  Ti saveti uključuju pravilnu ishranu (šta jesti, kad jesti, kako jesti i zašto jesti) i pravilne navike u životu, plus ajurvedski preparati u skladu sa vašim trenutnim stanjem i telesnom konstitucijom itd. Psorijaza ne dozvoljava kompromise.

  Čobić Vlada 14. maj. 2010 19:35 Odgovori
 • Cenjeni gospdine Cobicu, bolujem od psorijaze i prodavacica zdrave hrane rekla mi je da tri puta dnevno u caju uzimam po kasicicu kurkume u prahu. Cini mi se da je to velika doza, molim vas, sta mi vi mozete savetovati? Hvala puno unapred.

  Mira 11. maj. 2010 17:44 Odgovori
 • Kurkuma je dobra kod otečene, uvećane, masne i lenje jetre – dakle kod kapha poremećaja jetre.

  Kod žutice kurkuma nije preporučljiva, a kod ciroze i u slučaju Vašeg muža (bar iz ovih šturih podataka) koristite kurkumu kao začin pri kuvanju – dodajte oko pola kašičice u jelo za dve osobe. Dodaje se u povrće, pirinač, mahunarke, oko 10 minuta pre nego što je jelo potpuno kuvano.

  Važno je da Vaš muž izbegava: tešku, masnu i uljastu hranu.

  Čobić Vlada 2. apr. 2010 18:19 Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *