Čapati – najbolji i najzdraviji hleb

Autor
Podelite na društvenim mrežama

Čapati - najbolji i najzdraviji hleb

Ove lepinjice su pogodne za svaki obrok. Čapati se lako vari, daje snagu i poboljšava probavu. U Indiji se tradicionalno pravi neposredno pred obrok i jede topao, preliven ghijem.

U 250 g brašna dodamo dovoljno vode da se umesi glatko, elastično testo. Testo treba da bude mekano kao ušna resica. Mesimo desetak minuta na stolu koji smo posuli brašnom, a zatim ostavimo da odstoji 30 do 180 minuta. Odgore utisnemo rupice i nalijemo ih vodom, da se ne bi skorilo. Kad je testo odležalo, premesimo ga još jednom, a zatim odvajamo male komade i pravimo loptice veličine oraha. Kuglicu stavimo na sto i spljoštimo je dlanom.

Debelom oklagijom razvaljamo u jednom pravcu do debljine od 1/2 cm, zatim prevrnemo i razvaljamo u suprotnom pravcu. Krug debljine tri do četiri milimetra i prečnika pet do šest centimetara je spreman za pečenje.

Na srednjoj vatri zagrejemo tiganj sa debelim dnom i uključimo plin s otvorenim plamenom. Prvo u tiganj ubacimo testo i pritisnem o ga lagano po krajevima, kako bi vazduh krenuo. Čim se pojave mali plikovi, mašicama (ili rukama) uhvatimo lepinjicu i prinesemo je otvorenom plamenu. Za tri do četiri sekunde naduće se kao balon, a tada okrenemo i drugu stranu. Gotov čapati prelijemo otopljenim ghijem i čuvamo na toplom do serviranja.

Pravilno pripremljen čapati ne sme biti zagoreo, vlažan, lomljiv ili tvrd. Najbolje je da ga prave dve osobe: jedna koja razvlači testo i druga koja peče. U testo se mogu staviti i razni začini (kumin, čili, biber, đumbir, ađvan) i tako će se dobiti „ljuti” čapati. Čapati se pravi isključivo od fino samlevenog integralnog pšeničnog brašna.

Šta je važno za ukus i zdravlje?

Brašno treba da bude sitno mleveno, od celog zrna (integralno), a žitarice treba da su starije od godinu dana. Sveže mleveno brašno nije tako podesno za mešenje, ali je bolje za zdravlje nego ono odstojalo. U receptima u kojima nije ukazano koju vrstu brašna koristiti, izaberite sami.

Najbolje je koristiti sitno mleveno, crno pšenično brašno. Ječmeno brašno je dobro za ljude koji imaju probleme izazvane pita došom, a ražano za ljude kapha građe. Ovseno (zobeno) brašno je izvrsno za kolače.

Peciva i testa su odlična za zdravlje, dug život i snagu, naročito ako su bez kvasca i konzervansa. Kvasni hleb treba jesti kao tost ili prepržen.

Recept je preuzet iz knjige „Ajurvedski kuvar – kuvajte srećno, živite večno„. Photo By Roland zh (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Ajurvedski kuvar

Komentari

  • Moj brat živi u Indiji, obavezno nam pravi čapati kad dodje kod nas u Srbiju. :)

    Oki 20. апр. 2013 12:38 Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *