Panča – karma

Podelite na društvenim mrežama

Pet postupaka pročišćavanja

masazaIzbacite telesne viškove i otrove na bezbedan i proveren način i ponovo osetite:

 • Lakoću
 • Polet
 • Vitalnost
 • Radost
 • Smirenost

Šta je panča karma?

Panč na sanskritu znači pet, a karma znači delovanje, procedura ili postupak. Pančakarma je popularan sanskritski izraz za pet postupaka pročišćavanja čitavog tela.

Vamana karma

Prvi postupak u klasičnoj pančakarmi je vamana ili terapeutsko pročišćavanje gornjeg dela želuca i uklanjanje viška sluzi i lepljivih telesnih toksina (kapha doše). Kako na Zapadu dominira vata doša, ovaj postupak se veoma retko primenjuje.

Virećana karma

Služi za čišćenje pre svega donjeg dela želuca i tankog creva od viška kiseline, žuči i drugih toksina koje stvara pita doša. Odlično deluje na „pita“ telesne organe – jetru, slezinu, žuč, oči… Pravilno izvedena virećana je odlična za čišćenje krvi a samim tim i za zdravlje kože, kose, noktiju i za smirivanje „pita“ emocija – besa, razdražljivosti, agresije, nestrpljivosti…

Basti karma

kapha pita vataBasti je sanskritski naziv za deo tela od pupka naniže. Zato se i ova procedura koja čisti i jača to područje naziva basti. Postoje različite vrste bastija, u zavisnosti od supstanci koje se primenjuju – to mogu biti ulja, mleko, voda, uvarci od lekovitog bilja itd. Koji će se tip uraditi u datom slučaju zavisi najpre od telesnog tipa i telesnog stanja pacijenta.

Basti pre svega dubinski čisti debelo crevo i veoma je delotvoran kod vata neravnoteža. Zato ga rado koriste osobe sa poremećenom vatom koja se može ispoljiti kao ukočenost, rasejanost, slabost, zimogrožljivost, nervoza, zebnja, nesanica, mršavost, hronični zatvor, impotencija, neplodnost, menstrualni problemi, urinarni problemi i drugi.

Nasija

Nas na sanskritu znači nos. Čišćenje nosnih šupljina (sinusa) i uvođenje različitih supstanci kroz nos stoga se zove nasija. Ovo je izuzetno efikasna procedura za poboljšanje toka „prane“ (prana je životni dah ili životna sila, njen sinonim na Zapadu je kiseonik).

Ljudi koji pate od hroničnih glavobolja, sinusitisa i različitih problema povezanih sa centralnim nervnim sistemom mogu osetiti olakšanje kada se tok prane dovede u ravnotežu.

Rakta mokšana

Rakta je krv a mokša znači sloboda ili oslobođenje. Ovo je bio omiljeni postupak srednjevekovnih lekara, koji su ga koristili i kada treba i kada ne treba.

jogaU ajur-vedi se rakta mokšana koristi kod većih poremećaja krvi i nakupljanja toksina u krvi. Nečista krv stvara različite probleme, a tipični su kožne bolesti – psorijaza, lepra, ekcemi, akne, čirevi, itd.

Ajurveda i telesni toksini

Prema ajurvedi postoje dve vrste telesnih toksina:

 1. Telesni toksini rastvorljivi u vodi
 2. Telesni toksini rastvorljivi samo u ulju

Toksini rastvorljivi u vodi

Danas je opšte poznato da redovno preznojavanje izazvano bilo sportskim aktivnostima, bilo fizičkim radom, sunčanjem, odlaskom u saunu ili temperaturom (groznicom) dovodi do osećaja lakoće, poleta i radosti. Ove emocije su tipične za uravnoteženu vata došu, kada životna sila neometano teče. Preznojavanjem se izbacuju toksini rastvorljivi u vodi, a posle oslobađanja toksina otvaraju se zapušeni kanali protoka energije. Lepljivi toksini nastali pre svega usled prejedanja, uzimanja previše slatke, masne, teške, pržene i koncentrisane hrane vrlo efikasno se oslobađaju na ovaj način.

Toksini rastvorljivi u ulju

Sa druge strane, savremeni čovek je izložen pogubnom delovanju herbicida, pesticida, olova i drugih kompleksnih hemikalija i teških metala, koji se u malim količinama svakodnevno unose u telo putem hrane, vode i vazduha. Ovo je naročito izraženo kod stanovnika velikih gradskih i industrijskih centara. Ovi toksini se ne rastvaraju u vodi već se godinama talože i u određenom trenutku dovode do različitih poremećaja u organizmu.

Savremena nauka smatra da je naglo povećanje obolelih od teških i neizlečivih bolesti (pre svega raka) u neposrednoj vezi sa nakupljanjem gore pomenutih otrova u telu. Alopatska medicina do sada nije pronašla način da neutrališe dejstvo ovih supstanci na ljudsko zdravlje.

purva karmaAjurvedski mudraci su još u drevna vremena rešili ovu zagonetku (ništa novo pod kapom nebeskom!). Oni su razvili specijalan sistem za nauljivanje tela (u tu svrhu se pije pročišćeno maslo – ghi ili određena vrsta ulja, po strogo određenoj proceduri) kojim se svaka ćelija bukvalno kupa u ulju. Ulje pokupi sve taloge i nečistoće iz ćelije i tokom normalnog procesa ćelijskog metabolizma ova mešavina ulja i toksina se vraća u krvotok a zatim i u crevni sistem. Ovaj postupak nauljivanja i omekšavanja se zove PRIPREMNA AKCIJA (PURVA KARMA). Kada je telo spremno, koristi se odgovarajuća karma za izbacivanje toksina, a nakon toga se fiziologija odmara (obično jedan ili dva dana).

Pančkarma je veoma star i mudar sistem, koji koristi ulja obogaćena lekovitim biljem, toplotne i druge procedure putem kojih se rastvaruju i izbacuju ulje-rastvorivi toksini. Usled toga duh i telo se vraćaju u normalu i počinju da rade harmonično. Pančakarma procedure deluju veoma blagotvorno i opuštajuće, aktiviraju urođene sile samoiscelenja i dovode do postojanog i trajnog oslobađanja telesnih toksina i tako stvaraju osnovu za veću sreću u životu i veću radnu sposobnost.

Klasične metode za poboljšanje fizičkog stanja i relaksaciju

Precizno usaglašeni postupci koji se uzajamno podržavaju, dovode do različitih vidova poboljšanja duha i tela.

Abjanga

Abjanga je sinhronizovana uljna masaža koja se izvodi u preciznom ritmu i po strogo određenoj šemi. Dva masera istovremeno masiraju klijenta toplim susamovim uljem, a po potrebi (ili želji) i naročitim herbalizovanim uljima, oživljavajući glavne tokove prane u telu (meridijane) i najvažnije energetske čvorove (čakre – marme). Ovaj postupak donosi opuštanje i smirenje duhu, nauljuje i ishranjuje kožu i druga tkiva i pomaže prirodnom procesu izdvajanja i izbacivanja štetnih materija.

Udvartana

Udvartana je masaža specijalnim supstancama koja je namenjena pre svega za uništavanje masnih naslaga u telu. Prirodne supstance kao što su grubo mleveno brašno od slanutka ili grubo mleveno pšenično brašno, u kombinaciji sa određenim biljkama, stimulišu razbijanje masnih naslaga i celulita i tako vraćaju zdravlje i lepotu.

Svedana

Svedana je osnovni tretman za uništavanje toksina rastvorljivih u vodi. Različite vrste sauna, parnih kupatila i sličnih tretmana vodenih parom vode poreklo od svedane (u bukvalnom prevodu svedana znači znojenje). Ajurvedska sauna se odlikuje upotrebom odabranog bilja čije esencije se nalaze u pari kao i vrlo niskom temperaturom (oko 40 ºC). Glava se nalazi potpuno izvan domašaja vodene pare, jer prevelika toplota šteti mozgu.

Basti

poboljsanje fizickog stanja i relaksacijaBasti je osnovni postupak za uništavanje vata toksina i vata neravnoteža. Neredovna i neprikladna ishrana, neredovnost u osnovnim životnim navikama, brige i užurbanost svakodnevnog života dovode do različitih poremećaja u sistemu za varenje. Kada je varenje slabo, hrana se zadržava i truli u debelom crevu. Iz ove truleži, koja se u ajur-vedi naziva ama, niču sve bolesti.

Basti ili nežne ajurvedske klizme su glavni način za čišćenje debelog creva i izbacivanje različitih toksina iz tela.

Nasija

Nasija je izvanredna anti-stresna, opuštajuća procedura koja je pokazala odlične rezultate kod glavobolja, nesanice, hroničnih upalnih procesa u nosu, poremećaja pamćenja ili zujanja u ušima. Cilj nasije je čišćenje i podmazivanje nosnih šupljina, kako bi se obezbedio njihov normalan rad.

Netra tarpana

Netra tarpana je procedura za opuštanje očiju i mišića oko očiju. Odlična je za jačanje i čišćenje očiju.

Pinda sveda

Pinda sveda je specijalna ajurvedska masaža koja se vrši vrućim i hranljivim supstancama, kao što je to vreo sutlijaš umotan u naročite vrećice. Ova masaža ishranjuje i regeneriše atrofirane mišiće i degenerisane zglobove, istovremeno ih čisteći, podmazujući i ishranjujući.

Širodara

Širodara predstavlja neposredno stimulisanje „trećeg oka“ i verovatno je najprijatniji tretman u okviru pančakarme. Tokom jedne seanse koristi se oko 2 do 2,5 litara toplog susamovog ulja koje se u postojanom mlazu izliva na centar čela. Ovo je najbolja procedura protiv stresa, napetosti, strahova i mnogih drugih neravnoteža izazvanih viškom vata doše u centralnom nervnom sistemu.


Podelite na društvenim mrežama

Komentari

 • Interesuje me da li u Srbiji ili kod vas moze da se kupi sator za tretman parom i kolika mu je cena ako ga imate u prodaji

  Aleksandra Labus 15. mar. 2017 11:41 Odgovori
  • Kod nas nema, mislim na naše preduzeće, a u Srbiji… ne bih znao.

   Čobić Vlada 16. mar. 2017 18:37 Odgovori
 • Zaima me cena Sirodara tretmana?

  Ana 8. nov. 2015 16:07 Odgovori
 • Dobar dan,

  Da li trenutno radite panca karme tretmane od 8 dana koje ste naveli gore? Ukoliko da, da li je cena ista kao sto je gore navedeno? Sta tacno sadrzi osnovni komplet, da li je uracunata i pulsna analiza? Da li dr Vijas ucestvuje u ovim tretmanima?

  Srdacan pozdrav.

  Filip 21. mar. 2015 16:22 Odgovori
 • Koliko kosta abjanga masaza?

  Marija 24. avg. 2014 0:11 Odgovori
 • Vec vise od godine dana imam jak ekcem na rukama-dlanovi i prsti-jagodice. Koristila sam sve moguce lekove i isla kod najpoznatijih dermatologa ali svaki lek je koristio samo jednom i sve je posle toga bilo po starom. Posle citanja ovog clanka dosla sam do zakljucka da bi mi
  Rakta mokšana pomogla ali mozda i nesto drugo. Imam metabolicki problem, dijabetes i masnu jetru pa molim za savet

  Ljiljana 5. jan. 2014 20:48 Odgovori
 • zanima me koliko kosta Basti?

  Jovana 25. jul. 2013 11:38 Odgovori
 • Rakta mokšana, zanima me cena, broj tretmana i način rada

  danijela 22. okt. 2012 13:14 Odgovori
  • Ne radimo rakta mokšanu.

   Čobić Vlada 24. okt. 2012 17:26 Odgovori
 • Minimalna Pk traje osam dana, a cena za osnovni komplet – abyanga, swedana, basti svakoga dana, je 440 evra za ovih osam dana.

  Čobić Vlada 10. maj. 2010 19:32 Odgovori
 • Postovani,

  Interesuje me cijena pancakarma tretmana i trajanje. Da li je 7 dana moguce ili treba vise dana za sprovodjenje tretmana. Ovo pitam jer ne zivim u Srbiji.

  Pozdrav, NN.

  Nevenka Nikolic 20. apr. 2010 14:44 Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *