Indijski biljni suplement trifala moguće pribežište u lečenju raka pankreasa

Autor
Podelite na društvenim mrežama

Institut za kancer pri Univerzitetu PitsburgLondon, 18 April 2007. Izvor: ANI

Naučnici sa Instituta za kancer pri Univerzitetu Pitsburg pokazali su da naširoko korišćeni indijski biljni suplement trifala ima potencijal da uspori rast čovečijeg tumora pankreasa koji je presadjen miševima. Ovaj nalaz pruža nadu da će jednoga dana biti razvijen način lečenja pomenute bolesti, mada naučnici upozoravaju da je istraživanje još uvek u vrlo ranoj fazi.

Trifala je biljni preparat koji se koristi u tradicionalnoj indijskoj medicini ajur-vedi. Sastoji se od osušenih i samlevenih plodova tri biljke i koristi pre svega za olakšavanje probavnih i crevnih problema. Tekuće istraživanje potvrdjuje prethodne nalaze koji su pokazali da trifala deluje antikancerogeno u ćelijskim kulturama. Takodje je dokazano da preparat ne oštećuje normalne ćelije pankreasa.

Tokom ove studije miševima koji su bili zaraženi ljudskim tumorom pankreasa davan je rastvor trifale pet puta nedeljno. Kada su, posle četiri nedelje istraživači uporedili ove miševe sa onima iz kontrolne grupe, utvrdili su da su tumori kod miševa tretiranih trifalom bili upola manji nego kod ne tretiranih miševa. Takodje je primećeno da su ćelije tumora kod tretiranih miševa imale viši sadržaj proteina povezanih sa apoptozisom – procesom kojim telo normalno odbacuje oštećene, stare i nepotrebne ćelije.

„Otkrili smo da je oralno uzimana trifala bila izuzetno efikasan inhibitor rasta kancera stvarajući aptozis u kancerogenim ćelijama miševa sa čovečijim tumorom pankreasa.“ Rekao je Dr. Sandjaj K. Šrivastava, vodeći istraživač i asistirajući profesor na Odelenju farmakologije medicinske škole pri Univerzitetu Pitsburg.

Trifala je inicirala izumiranje kancerogenih ćelija i značajno smanjila veličinu tumora bez uzrokovanja bilo kakvih toksičnih nus efekata.“, dodao je on.

Studija je takodje otkrila da, iako trifala aktivira gene za potiskivanje tumora ona ne utiče negativno na normalne ćelije pankreasa.

„Naši rezultati pokazuju da trifala ima jaka antikancerogena svojstva što joj daje sposobnost da uzrokuje apoptozis u ćelijama raka pankreasa, a da ne oštećuje normalne ćelije pankreasa“, rekao je Dr. Šrivastava.

„Naredna istraživanja trebala bi da pokažu njen potencijal kao novog sredstva za prevenciju i lečenje raka pankreasa“, dodao je on.

Istraživanje je predstavljeno na poslednjoj uvodnoj sednici redovnog godišnjeg zasedanja Američke Asocijacije za istraživanje raka u Los Andjelesu.

Dailyindia.com:
Indian herbal supplement may harbour pancreatic cancer cure


Podelite na društvenim mrežama
Article Categories:
Vesti

Komentari

 • Da li Diabetes Melitus spada u kontraindikacije ili indikacije. I ako pripada indikaciji , kako je najbolje primenjivati Trifalu tj. na koji nacin je uzimati i da li je bolje uvece ili ujutru.
  Unapred zahvalna Dragana R.

  Dragana 24. дец. 2011 23:30 Одговори
  • :trifala: je dobra za diabetičare. Treba uzimati jednu čajnu kašičicu sa vrlo malo tople vode (popiti naiskap) uveče pre spavanja. posle toga možete piti vode koliko želite.

   Srdačno,
   Vladimir

   Čobić Vlada 27. дец. 2011 9:17 Одговори
 • Gde se moze naci u Makedoniju?MIslim za trifal

  Lukic 26. јун. 2011 16:34 Одговори
 • Potpuno sam medicinski nepismen ali u mojoj otpusnoj listi popred ostalog, a na prvom mestu piše:C 25.o NEO CAOITIS PANKREATIS SUSP.
  Moj lekar ka‚e da to nije sve gotovo, a hirurg ni pet ni šest: TO JE RAK I NEMA LEKA SEM HIRUŠKI ALI TU SE PREŽIVI 10%.
  Ima li tu šta ya TRIFALU
  Poydrav

  Nenad Ristanovic 14. окт. 2010 15:42 Одговори
  • Ljudi pogrešno tumače tekst pod gornjim naslovom. Trifala nije lek!

   Naročito nije lek za rak pankreasa. Redovno uzimanje trifale pročišćava organizam i uklanja različite vrste otrova, jača imunitet itd., što je korisno u sprečavanju nastanka raznih vrsta tumora, pa tako i raka pankreasa. Ali nije lek.

   Čobić Vlada 10. нов. 2010 11:01 Одговори
 • S obzirom na godine, ne treba preterivati s nim gardom. Savetujem vam da nastavite sa trifalom, a da umesto nim garda ubacite obeslim – jednu kapsulu pre doručka i jednu pre večere.

  Čobić Vlada 14. мај. 2010 19:47 Одговори
 • Moja majka (70 g) ima ugradjen by pas dest godina,pije lekove za masnocu,i stalno je imala rezultate vise od normlnog.Kada su joj skocili enzimi jetre iskljucili su joj lek i krenula jeda pije nim i trifalu.Ima toe 3 meseca.Masnoce su joj jako dobre.napokon i pitam Vas da i sme da pije trifalu i nim bez prekida,jer je srecna da su joj rezultati dobri.Da li ce svremenom d joj padnu i enzimi jetre inace za to pije liv 52.Zahvajujem i nadam se brzom odgovoru

  Snezana 7. мај. 2010 17:50 Одговори
 • Pozdrav Sladjane, možete da koristite trifalu.

  Čobić Vlada 6. мај. 2010 19:44 Одговори
 • Imam 14 godina i imam poblema sa sinusima! Imam bolove u glavi i totalno zapusen nos. Nemam problema sa praznjenjem creva, a tezina moja je 75kg. Da li smem da koristim TRIFALU? Unapred hvala!

  Sladjan Petrovic 7. апр. 2010 13:09 Одговори
 • U nekim slučajevima može doći do jasnijeg i oštrijeg vida, ali samo upotreba trifale teško da može da reši takav problem. Potrebne su opsežnije mere – čišćenje očiju metodom netratarpana, ishrana i dnevna rutina – naročito gledanje u TV, kompjuter, knjige itd. moraju biti uravnoteženi.

  Čobić Vlada 4. мар. 2010 17:18 Одговори
 • Postovani, da li Vam je poznato: da li kratkovidost moze biti smanjena redovnom upotrebom trifale?

  Mina 26. феб. 2010 10:35 Одговори
 • Pomešajte kašičicu trifala čurne sa kašičicom suvog grožđa i 100 ml tople vode. Sameljite u blenderu i pijte uveče pre spavanja.

  Naravno, zatvor je posledica loše i nepravilne ishrane. Bez uklanjanja uzroka, nema ni rešenja problema.

  Čobić Vlada 29. јан. 2010 23:51 Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *